Inim Enea érzékelők


Inim Enea érzékelők
Intelligens tűzérzékelés témakörében az Inim Electronics kifejlesztett egy olyan címezhető érzékelő családot (ENEA) mely az új generációs mikroprocesszorokra épülő fejlett eljárások és analitikák eredményeképpen a legfejlettebb technológiát képviselik mind minőségben, mind lehetőségekben.

Az érzékelő család három tagja: ED100 (optikai füstérzékelő), ED200 (hőérzékelő) és ED300 (kombinált érzékelő) rugalmas funkciókkal és rendkívül erős minőségellenőrzési háttérrel rendelkeznek. Ennek fényében maximálisan ellátják tűzészlelési feladatkörüket amellett, hogy a rendszerek beüzemelőit és karbantartóit is segítik különféle analízisek és speciális lehetőségek segítségével.

Gyártási körforgás a minőségért
A 100%-ban olasz termékek tervezését és gyártását az Inim electronics végzi. A gyártás folyamán minden érzékelőt teljes tesztnek vetnek alá egy automatikus tesztberendezés használatával, ami minden komponensen mérést végez és az összes elektronikus kapcsolódást ellenőrzi.
Minden érzékelőt két fokozatú eljárással kalibrálnak. Először a szabad levegőn, másodszor pedig egy füst csatornában annak érdekében, hogy mindkét mintából ugyanazokat a válaszokat biztosítsák. Ezt a kalibrálási eljárást olyan „etalon” érzékelők segítségével végzik, amiket egy speciális berendezéssel több, mint hat órán keresztül intenzív teszt mellett állítanak be.
Az összes, már bekalibrált érzékelő ezután egy 24 órás úgynevezett "Burn IN teszt"-nek van kitéve. Ez egy nagyon fontos eljárás, ugyanis a tapasztalatok azt mutatják, hogy az elektronikus alkatrészek fellelhető hibája 80%-ban az első 24 órában történik. Ezzel az eljárással már egy 24 órás üzemet megélt érzékelőt kapunk.
Minden kétezredik véglegesen legyártott és tesztelt érzékelőből az adott időszakra „etalon” kalibráló érzékelő válik melyet ismételten intenzív tesztnek vetnek alá. Ezzel a körforgással biztosítja az Inim, hogy minden érzékelő ugyanolyan érzékelési paraméterekkel rendelkezzen szigorú minőség-ellenőrzés mellett.

Átgondolt felépítés és védelem

Minden érzékelőnél fontos kritérium, hogy az elektronikus alkatrészeket megvédjék a külső behatásoktól. Ezért ezek az érzékelők felül zártak, hogy elkerüljék a por vagy a víz kondenzáció kamrába jutását. Emellett rozsdamentes rovarhálóval látták el ezeket, mely kevesebb, mint 500 µm lyukátmérővel rendelkezik.
Az elektronikai áramkörök további védelme érdekében az alaplapok teljes WAX réteget kapnak, mely védi azokat a szennyeződésektől és a korróziótól.
Az érzékelők egyik láthatatlan ellensége az elektromágneses zavar, mely hibát vagy téves jelzést okozhat. Ennek meggátolására az áramkör érzékeny alkatrészeit teljes fém árnyékolással zárták le, mely gyakorlatilag Faraday-kalitkaként funkcionál.
Az ENEA sorozatú érzékelők képesek az Inim kutatási és fejlesztési szakemberei által kidolgozott, kifinomult algoritmus-készleteket megvalósítani, amelyek biztosítják a páratlan megbízhatóságot és a téves riasztások legmagasabb immunitását.
Az érzékelők másik fontos tényezője az időszakos karbantartás lehetősége. Ennek érdekében az érzékelők felépítése olyan, hogy a füstkamra könnyen szétszedhető legyen a tisztítási műveletek elvégzéséhez.



Tulajdonságok

Háromszínű LED: Az érzékelők állapotának egyszerű értelmezése érdekében az Inim három színű LED fényjelzést használ. Pirosat a riasztáshoz, zöld villanást a készenléti állapothoz vagy zöld folyamatos világítást a vizuális helymeghatározáshoz, valamint sárga fényt a hiba állapot kijelzésére.

Rövidzárlat védelem: Minden Enea hurokeszköz, köztük az érzékelők is két oldali izolátorokkal vannak ellátva, ezáltal az érzékelő hurokról érkező esetleges vezetékzárlatot az érzékelők képesek szakaszolni, megvédve ezáltal a többi hurokeszközt és a központi vezérlőegységet.

Azonosíthatóság: Az érzékelők egyedi hexadecimális sorozatszámmal rendelkeznek, melyek az érzékelők hátsó címkéjén és további két matrica formájában is elérhetők.

Automatikus címezhetőség: Inim rendszerekben minden ENEA hurokeszközt a gyárilag hozzárendelt sorozatszámmal azonosítanak. Ezáltal az Inim központok a hurokelemek fizikai elhelyezkedését is képesek detektálni.
A címzés, mely folyamat alatt a hurokeszköz logikai címet is kap a gyári azonosítója mellé, automatikus és manuális is lehet. Ez elvégezhető tűzjelző központon, PC konfigurációs programon vagy EDRV2000 kézi címző egységen keresztül is.

Felügyelt programozható kimenet: Az érzékelők másodkijelző kimenetei programozhatók, ezáltal nem csak az adott érzékelő állapotát követhetik, hanem más eseményekre is aktiválódhatnak. Mindezeken felül beállítható, hogy az érzékelőbe kötött másodkijelző fizikai kapcsolatát az érzékelő felügyelje.

Drift kompenzálás és szennyezettség jelzés: Az érzékelők a porkamrában fokozatosan felgyülemlett szennyeződés által kiváltott fals riasztás elkerülése érdekében automatikusan kompenzálnak. A szennyeződés nagysága lekérdezhető és a túlszennyezettség jelzése beállítható.

Egyedi beállítási lehetőségek minden ENEA érzékelőhöz

Megerősítési idő: Beállítható egy tűrési idő, mely alatt az érzékelőnek kétszer kell riasztási állapotba kerülnie ahhoz, hogy tűzriasztást generáljon a tűzjelző központon.

Érzékenység és érzékelés beállítás: Típustól függően beállítható a füst és hőérzékenység szintje. A füst érzékenység 0.08 – 0.15 db/m szintig állítható külön nappali és külön éjszakai módban.
A hőérzékenység állítható BR, A1R, A2S és B módokban.
ED300 kombinált érzékelő esetén az érzékelési mód is állítható CSAK füst, CSAK hő, füst ÉS hő, füst VAGY hő, valamint „Plusz” módokban, igazodva az adott környezethez.

Előriasztás: Minden érzékelőnél beállítható, hogy riasztás jelzés esetén a tűzjelző központ a tényleges tűzriasztási állapot előtt először egy időhatárolt előriasztási állapotba kerüljön, mely alatt a kezelőszemélyzetnek ideje van reagálni az eseményre.
Korai figyelmeztetés: Mind a füstérzékelésnél, mind pedig a hő érzékelésnél beállítható egy határérték, amit meghaladva a központ figyelmezteti a felhasználókat úgy, hogy közben még nem kerül riasztási állapotba.

Technológiai megoldások – Valós idejű analitika és riasztás tárolás

Valós idejű kamra analízis: A PC konfigurációs szoftver (SmartLeague), illetve a különálló huroktesztelő szoftver (FireGenius PRO) segítségével valós időben kérdezhetők le az érzékelők különböző állapotai, akár egyszerre is:

  • Szennyezettségi szint
  • Füst szint
  • Hőmérséklet szint
  • Hurokfeszültség
  • Riasztás számláló


  • Valós idejű kamra megfigyelés: A számosított adatok mellett grafikonon is megfigyelhető valós időben a füstkamra, illetve a hőmérséklet szenzor állapota.

    Riasztási előzmények: Az érzékelők saját memóriával rendelkeznek, ahol eltárolják az utolsó riasztási eseményük utolsó 5 percét, mely kiolvasható belőlük és grafikonon ábrázolható.


    Technológiai megoldások – Huroktérkép és fizikai helymeghatározás



    Az ENEA hurokeszközök egyedi sorozatszámának köszönhetően PC konfigurációs szoftverrel (SmartLeague), az önálló huroktesztelő szoftverrel (FireGenius PRO), vagy az új Praesidia központ képernyőjén megjeleníthető a teljes hurokfelépítés. A grafikus térkép megmutatja a hurokelemek fizikai elhelyezkedését és a hurok leágazásokat.

    A grafikus huroktérkép segítségével átláthatóbb módon programozhatók a hurokeszközök, sőt a SmartLoop és Praesidia központok ezeken a huroktérképeken is képesek megjeleníteni valós időben a hurokzárlatokat, hurokszakadásokat, hiba-tűz-eszközhiány állapotokat különböző szín-, és ikonjelzésekkel.
























    Tagek:

    Hirdetés
    hírdetés
    SecuriFocus

    A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
    www.securifocus.com

    SecuriForum

    A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
    www.securiforum.com

    Elérhetőség

    SecuriFocus Kft.
    1118 Budapest
    Nagyszeben u. 24/A
    Tel: (30) 942-2789
    Email: info@securifocus.com
    Axis Q9307-LV
    Olvasta már?
    Axis Q9307-LV