Arckép, DNS-ből


Arckép, DNS-ből
Kutatók kifejlesztettek egy új módszert, mely ötvözi az arcfelismerés és a DNS-szekvenálás technológiáját, lehetővé téve arckép megalkotását genetikai információk alapján, ezzel is megkönnyítve pl. a rendőrségmunkáját.

Az eljárás alapját képező tanulmányt tavaly publikálták, melyben a kutatók leírnak egy olyan algoritmust, mely több mint 1000 személy szekvenált genomjának 3D-s arcképeinek – kiegészítve a bőr- és szemszín, magasság, testtömeg adatokkal - összevetése alapján alkottak meg. A tanulmányt társszerzőként jegyző Craig Venter elismerte, hogy bár sok tekintetben igen hatékony a módszer, még közel sem 100%-os. A genom alapján elkészített arcképek 80%-ban voltak összevethetők a tényleges fotókkal, viszont, ha a keresést leszűkítették egyetlen rasszra, akkor a hatékonyság 50%-ra esett vissza. A washingtoni rendőrség hasonló módszerrel próbált megoldani egy 30 éves gyilkossági ügyet. Az eljárás kritikusai szerint ez az eljárás mindössze a nemi jellegre és a génkészletből kiolvasható felmenők átlagos jellemzőire épülő becslés.

Forrás: CCTV NEWS
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
A BUD Security Kft. ajánlata
Olvasta már?
A BUD Security Kft. ajánlata