Mozgásminta alapú azonosítást vezet be a kínai rendőrség


Mozgásminta alapú azonosítást vezet be a kínai rendőrség
Egy kínai startup (Watrix) mozgásminta elemző megoldásának 1.0-ás verzióját már tesztelte a pekingi, sanghaji és a csungkingi rendőrség.

A cég bejelentette a 2.0-ás verziót, mely kifejezetten a mega-city jellegű környezetben működő CCTV rendszerekhez illesztve nyújt valósidejű, a megfigyelt alanyok mozgásmintájára, testtartására, kézmozgására és testkörvonalára épülő azonosítási lehetőséget, egy adott specifikációjú kamera látóterében, akár 50m-es hatótávolságban. A Watrix társalapítója (Huang Yongzhen) nyilatkozat szerint a mozgásminta alapú azonosítás rendelkezik egy határozott előnnyel az arcfelismeréssel szemben: nem igényli, hogy a megfigyelt „együttműködjön” (belenézzen a kamerába). Yongzhen Úr elmondása szerint, termékük már 96%-os pontossággal képes azonosítani egy adott személyt. Bár a láb eltakarása csökkentheti a hatékonyságot, de mivel a rendszer nem csak a lábakat és azok mozgását vizsgálja, a teljes „elmaszkolás” nehezen kivitelezhető. A Watrix egy 30 000-es listából szűrt saját adatbázissal dolgozik, mely keresett bűnözők mozgásmintáját tartalmazza, és folyamatosan közreműködik a kínai rendőrség nyomozásaiban. Mint azt Yongzhen Úr kifejtette, a mozgásminta-alapú biometriának kiemelt szerepe lehet az egészégügyi és az időseket gondozó intézményekben is; nem csak azonosítási, de balesetmegelőzési/-elhárítási céllal is. Mindemellett hatékonyan alkalmazható fizioterápiák és sportolók edzésének részeként is – kielemzések készítésére. A projekt egyik érdekes mellékzöngéje: a Watrix inspirációs alapját az U.S.A. Defence Advanced Research Projects Agency (DARPA) egyik tanulmánya képezi. A Watrix jelenleg Szingapúrban, Hollandiában, Cseh és Oroszországban folytat tárgyalásokat technológiája alkalmazásáról.

Forrás: South China Morning Post

Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Újdonság a SATEL kínálatában
Olvasta már?
Újdonság a SATEL kínálatában