Főként a nagyberuházások húzzák a videómegfigyelési piacot Magyarországon


Főként a nagyberuházások húzzák a videómegfigyelési piacot Magyarországon
Az elmúlt időszakban Magyarországon túlnyomórészt új beruházásokhoz kapcsolódóan került sor komplett videómegfigyelő rendszerek és megoldáscsomagok szállítására – mondta az aktuális piaci trendekről az Axis Communications magyarországi képviselője. Pelyák Norbert (képünkön) szerint számos nagyvállalatnál még mindig a „szükséges rossznak” tartják a biztonságtechnikát, és csak egy-egy valódi incidens után döntenek a professzionális megfigyelési megoldások mellett.

Idén harmadik alkalommal rendezte meg budapesti nyílt napját az IP-megfigyelési megoldások piacvezető szállítója, az Axis Communications. A rendezvény fókuszában – a vállalat legújabb termék- és megoldásfejlesztései mellett – a videómegfigyelési beruházások teljes bekerülési költségmutatója állt.

Az elmúlt időszakban Magyarországon túlnyomórészt új beruházásokhoz kapcsolódóan került sor komplett videómegfigyelő-rendszerek és -megoldáscsomagok szállítására, ennél kisebb arányban cserélik a rendszer-üzemeltetők meglévő, de sok esetben elavult hálózataikat egy új, komplett megoldásra – foglalta össze az aktuális piaci trendeket az Axis Communications magyarországi képviselője. Pelyák Norbert key account manager szerint számos nagyvállalatnál csak a „szükséges rossznak” tartják a biztonságtechnikát, holott sok esetben a meglévő megfigyelőrendszerek már a használhatóság határát súrolják. Jellemző az is, hogy egy elavult videómegfigyelő-rendszer cseréjéről csak valamilyen komolyabb incidenst követően születik döntés a cégeknél.

A régióban nagy az árverseny, és ez nem feltétlenül a jó irányba húzza a piacot – mondta Pelyák. Mindazonáltal az Axis képviselője szerint a jó partner meg tudja értetni az ügyféllel az átfogó és minőségi megoldások valódi értékét és hasznát.

Éppen ebből kiindulva kapott az Axisnál komolyabb hangsúlyt a teljes bekerülési érték, vagyis az a kulcsindex, amely megmutatja egy megfigyelő rendszer teljes költségigényét a szerződéskötéstől kezdve a teljes üzemeltetési időszakra. Mint azt Pelyák Norbert az Axis budapesti nyílt napján is összefoglalta: a vállalati döntéshozók így pontosan láthatják, hogy az eszközbeszerzéstől, a szerződés-előkészítésen és telepítésen át a működtetésig, valamint karbantartásig mennyibe is került majd a komplett videómegfigyelő-rendszer. A teljes költségmutató valódi súlyát és dimenzióit Pelyák egy összesen 17 millió dollár teljes bekerülési költségű és 1500 kamerából álló, okosváros beruházáshoz kapcsolódó projekt példáján keresztül érzékeltette.

Az Axis Communications jelenlegi piaci dominanciáját jól érzékeltetik azok a legfrissebb mutatók, amelyekről Markéta Bauerová, az Axis közép-európai értékesítési igazgatója számolt be a budapesti nyílt napon. Az Axis jelenleg a világ ötven országában mintegy 2500 ember foglalkoztat közvetlenül, de emellett a társaság 80 ezer hosszú távú – disztribútori, viszonteladói és integrátor – partnermegállapodással rendelkezik. Az Axis tavaly 6,6 milliárd svéd korona (vagyis mintegy 794 millió dollár) értékesítési árbevételt könyvelhetett el, a vállalat éves bevételének 15 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre – mondta Bauerová.

A társaság legújabb fejlesztései közül egyebek mellett az aktuális csúcskamera modelleket, a nyílt szabványú hálózati hangszórókat, valamint nyílt, IP-alapú videótelefon-megoldásait mutatták be az Axis budapesti nyílt napján. A rendezvényen beszámoltak arról, hogy az Axis kisvállalati videómegfigyelési szoftvermegoldása (Axis Camera Companion, ACC) mellett a társaság megnyitotta a közepes méretű, illetve nagyvállalati megoldását (Axis Camera Station, ACS) a külső fejlesztők előtt is, lehetőséget adva ezzel arra, hogy speciális, személyre szabott funkciókat és szolgáltatásokat adjanak hozzá a meglévő üzleti megoldáscsomagokhoz.

Az elmúlt időszak fejlesztései közül számos újdonsággal ismerkedhettek meg a nyílt nap résztvevői. Bemutatták többek között az Axis legújabb érintés nélküli kártyás beléptető megoldását és az RFID-alapú kártyás azonosítási rendszerét is.

Az Axis IP-kamera fejlesztéseinek egyik eredménye a Q16 jelzésű sorozat, amely elsősorban a közlekedési megoldásokban kaphat komoly szerepet, köszönhetően nagy fényérzékenységnek, valamint annak, hogy az arcazonosítás mellett gyorsan mozgó tárgyak követésére is alkalmas. Emellett a népszerű Q60-as dómkamera-széria is újabb tagokkal bővült. Jelentős mértékben növelték az Axis P56-sorozatában a kamerák fényérzékenységét, amely ráadásul az alacsonyabb képzajnak köszönhetően nem csak tisztább felvételeket készít, de sávszélesség-igénye is kisebb mint az elődöké. Az Axis legújabb kameráiban immár lézeres technológia is segíti a jobb fókuszálást, elsőként a Q6155 kamerában alkalmazták ezt az újítást. Az Axis M20-as szériája kültéren is bevethető infrakamerákat foglal magába, amelyek HDTV, illetve Quad HD minőségű képeket rögzítenek. Az M20-as sorozatba tartozó eszközök a WDR technológiának köszönhetően változó fényviszonyok mellett is megbízható minőségű felvételeket készítenek, a Zipstream megoldással pedig – kiemelkedő képminőség mellett is – alacsony tárolókapacitást és sávszélességet igényel az üzemeltetés.

Az Axis komplett megoldásainak egyik fontos eleme a felvételek rögzítésére a 64 Gb kapacitású, a SanDiskkel közösen fejlesztett és kifejezett videórögzítésre optimalizált SD kártya, amelynél most a társaság jelentősen megnövelte az élettartamot. Ezen felül az új kártyák már egy élettartam-monitorozó alkalmazással is felvértezik az Axis kameráit, ugyanis a rendszertelepítő azonnal értesítést kap, ha már cserélni kell a videótároló egységet.

Az IP-megfigyelési videómegoldások vezető szállítója az elmúlt évben több akvizícióval is erősítette kompetenciáit: az IP-alapú távközlési megoldásokkal foglalkozó 2N Telecommunications mellett az Axis felvásárolta a közlekedési iparág számára videóalapú megfigyelési megoldásokat nyújtó Citilogot, valamint a Cognimatics nevű, intelligens videó- és képelemző rendszereket fejlesztő vállalkozást.

Az Axis idei budapesti rendezvényén – a hagyományokhoz hűen – ismét átadták a vállalat partnerdíjait. Az év új szereplője elismerést az Alphanet Informatikai Zrt., a legjobb streaming projektért járó díjat a Controlax Kft., míg az év partnere díjat a G4S Biztonságtechnikai Zrt. vehette át.
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Ossia DVR v1.4.0 update
Olvasta már?
Ossia DVR v1.4.0 update