Miért kell a biztonságpiacnak használnia az IoT-t?


Miért kell a biztonságpiacnak használnia az IoT-t?
A világ divatirányzatainak jellemzője, hogy hajlamosak a ciklusságra. Várj egy-két évtizedet, és a régi szekrény hirtelen újra divatba jön. Néha igaz ez a technológia világában is. Régi ötletek gyakran felszínre kerülnek egy újonnan elképzelt módon. Nézd csak meg az Internet of Things (IoT), magyarul a dolgok internete koncepciót, ami az 1990-es évek népszerű vékony kliens és vékony szerver technológiákon alapul. Ahogy az IP-alapú biztonsági eszközök egyre nagyobb ütemben leváltják az analóg rendszereket, a biztonsági termékek gyártóinak szembe kell nézniük olyan kihívásokkal, hogy segítsék a felhasználókat az IoT által növekvő információmennyiséget értelmes, üzleti intelligenciába formálni.

A koncepció lényege az volt, hogy okosabbá tegyünk a hálózatot úgy, hogy az infrastruktúrán osztozó eszközöket ne csak gazdaságosabb legyen birtokolni, hanem könnyebb legyen kezelni is. Ez pedig hamar egy olyan keretrendszerré vált, amibe egy egész szerver apparátust lehetett kifejleszteni és szinte bármit csatlakoztatni a hálózathoz – optikai tároló- és otthoni automatizálási rendszereket, hálózati kamerákat, még modell vonatokat és karácsonyfa izzókat is.

Az elmúlt években, az IoT körüli izgalom fokozódásával időszerű a biztonsági termékek IoT koncepcióját átvizsgálni. Ezek összegyűjtik, és automatikusan megosztják a hasznos adatokat más IoT eszközökkel. Mivel hálózat-alapú készülékekről van szó, így távolról lehet őket felügyelni. És az eszközök közötti kapcsolattal a végfelhasználók egyszerre több helyszínt tudnak felügyelni.

Ehhez jön hozzá az IP-alapú beléptető rendszer, amely átalakít egy ajtót egy IoT eszközzé. Az IoT képességével a hálózati ajtó vezérlőjét felhő környezetté lehet alakítani, ahol a beléptetés a hosztolt rendszer része lesz. A hálózati ajtó vezérlő kihasználja a PoE előnyeit, csökkenti a telepítési költségeket és növeli a rendszer megbízhatóságát. Az IP-kamerák mellett hálózati ajtó vezérlők kiegészítőit és tartozékait, mint például az IP hangszórókat és kürtöket is hozzá lehet adni. Ezek is újabb IoT eszközökké válnak, ezáltal például a hangszórót is automatikusan be lehet indítani videó mozgásérzékeléssel és behatolás érzékelőkkel, hogy egy előre rögzített hangüzenetet játszanak le, amelyek hasznosak lehetnek olyan cselekedetek megelőzésére, mint graffiti és rongálás, vagy közparkokat is ki lehet üríteni akár éjjel is.

Ha integráljuk egy videokezelő rendszerrel, akkor akár egy távoli üzemeltető is tud közvetlenül beszélni a behatolókkal, amivel sok pénzt lehet megtakarítani a városnak. IoT képességekkel és az ipar nyílt szabványaival már könnyen integrálhatók más nyílt szabványok IoT készülékeivel. A legjobb az egészben, hogy az olyan hangszórókhoz, amelyek támogatják a SIP-et lehet vezetékes telefonszámot is rendelni ugyanúgy, mint bármely más VoIP eszközhöz.
Míg az IoT eszközök nyílt szabványokra történő helyezése minden bizonnyal sokat változtatott a fizikai biztonságon, az egyik legnagyobb váltás, ha a rendszer költségeit vesszük alapul, akkor az a Power over Ethernet. Ha PoE van a hálózati topológiában, akkor csak egyetlen kábelt kell kiépíteni az IoT készülék és a központosított PoE switch között. A PoE switch-ből egyetlen kábel megy vissza a rögzítőhöz vagy biztonsági központhoz, amin keresztül folyik az adatáramlás az összes csatlakoztatott IoT eszközből.
Másik jelentős változást a felhőhöz kapcsolódó szolgáltatások hozták. Az IoT készülékek is kiváló jelöltek a menedzselt szolgáltatások elvégzésére. A végfelhasználó számára az egyetlen kezdeti befektetést az IoT eszközök megvásárlása jelenti. A szolgáltató kezeli a rendszer többi részét - az adatok tárolását, a biztonságos internetes portál felhasználói hozzáférését, a rendszer frissítéseket, a jogosult felhasználó könyvtárát, a folyamatos karbantartást, stb. - egy fix havidíjért.

A biztonsági piacon, az IoT segítséget nyújt a vállalkozásoknak az összes biztonsági rendszer kezelésében – behatolás-érzékeléstől és tűzjelzőktől kezdve a videó megfigyelő-, beléptető rendszerekig, hangszórókig, sürgősségi állomásokig és videóig – egy egységes kohéziós platformként. Az IoT monitoring eszközök akár a környezeti szabályozó rendszerekhez is csatlakozhatnak, hogy biztosítsák, hogy az épületgépészeti rendszerek a beállított paramétereken belül működnek. Lehet, hogy az okos kenyérpirító ötlete már egy elavult gondolat?
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Videosec IPW-2314LSA-28SWX kamera, az éjszaka királya
Olvasta már?
Videosec IPW-2314LSA-28SWX kamera, az éjszaka királya