Van védelem az autós/kamionos terrorizmus ellen, néhány kérdőjellel a végén


Van védelem az autós/kamionos terrorizmus ellen, néhány kérdőjellel a végén
Közel sem asztalom a mechanikai védelem, de mindig is nagy tisztelettel tekintettem rá. Különösen érdekesnek találtam a biztonsági „cölöpök” és más elektromechanikus útakadályok világát.

Miért jutottak most eszembe?
Rögtön van három okom:
2017 március 22 – London
2016 december 19 – Berlin
2016 július 14 – Nizza


Azon csodálkozom, hogy rögtön a nizzai merénylet után az illetékeseknek nem jutott ez eszébe. Igen, tudom. Az állam reagálási sebessége meglehetősen lassú. Plusz ott van még a „ki gondolta volna” faktor, ami ugyan csak egy halovány kifogás. Nem az átlagembernek kell erre gondolnia, hanem a megfelelő hatóságnak, akit azért fizetnek, hogy paranoid legyen.

Világos, hogy (csak a példának okáért) a berlini, karácsonyi vásárt védeni nem egyszerű. Sőt, eszemben sincs a rendőrség és a téma szakértőinek munkáját kritizálni. Mindössze arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy lehet megoldás (ha nem is 100%-os). Ez a már fentebb említett forgalom blokkoló cölöpök, illetve a fix és mobil jármű barikádok. Nagyjából ismertek a nagyobb, évről-évre megrendezésre kerülő rendezvények ezek védelmére tökéletes lehet az előre telepített, az út síkjából kiemelhető cölöp/barikád. Ezek közül van olyan, melyet a másodperc tört része alatt ki lehet „lőni”. Ezek a megoldások a járművek zömét képesek megállítani, vagy olyan károsodást okozni, mellyel már nem tud jelentős távolságot megtenni a „találkozás” után.

Természetesen, egy városban kevéssé esztétikus egy barikád, vagy egy masszív cölöp. Mindazonáltal a kiemelhető megoldásoknak épp az a lényege, hogy minél kevésbé legyenek szem előtt, mikor nincs rájuk szükség. Másrészt, egy fix (nem kiemelhető) biztonsági cölöpöt is le lehet esztétikusan rejteni, pl. egy virágládát építve köré.

Amennyiben új helyszínt kell védeni (ad hoc), illetve egy nehezebben védhetőt, akkor a fixen telepített akadályok mellé javasolt kihelyezni néhány mobil megoldást. Ezeket gyakorlatilag 15 perc alatt le lehet telepíteni. Így, ha egy szakszolgálattól füles jön, hogy „esemény” várható, csak elő kell kapni egy pár extra darabot a raktárból és a helyszínre szállítani, megerősítve a rendezvény védelmét.


Drága? Persze. Itt a kormányzatoknak és az illetékes hatoságoknak azt kell eldönteniük, mennyit ér egy ember élete és ezt megszorozni egy 5 és 100 közötti szorzóval. Ezt összevetni a beruházás költségeivel… természetesen, az előbbiek az illetlen humor kategóriájába tartoznak. Fel sem merem tételezni, hogy egy állam nem teszi meg a maximumot polgárai és vendégei védelme érdekében, és holmi garasoskodással némítaná el az idők, de leginkább a szükség szavát.

Ismét szeretném kihangsúlyozni, hogy nem a rendvédelmi szervek munkáját szeretném elvenni és elismerem, hogy önmagában, megfelelő tervezés és néhány kiegészítő szabályozás hiányában, nem teljeskörű ez a védelem. Viszont a semminél és az utólagos sopánkodásnál mindenképpen több.

Ollári Viktor
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Hálózati csatlakozás – újragondolva
Olvasta már?
Hálózati csatlakozás – újragondolva