Az első, Axis IP CCTV kamerába integrált 3D-s arcfelismerő


Az első, Axis IP CCTV kamerába integrált 3D-s arcfelismerő
Az Ayonix sikeresen integrálta 3D-s arcfelismerő megoldását az Axis Communications P1367-es IP CCTV kamerájába. A projekt kiemelt erénye, hogy a fogadó eszköz a standard ARM9-cel (32 bites processzor) és 512MB RAM-mal rendelkezik, ami valljuk be, nem tűnik elegendőnek egy olyan számításigényes szolgáltatáshoz, mint az arcfelismerés.

Az Ayonix R&D (kutatás/fejlesztés) részlegének az alapoktól kellett újra kellett értelmeznie az arcfelismerő szoftver architektúráját annak érdekében, hogy működési (arckövetés, arcjellemzők kinyerése, 3D arcrekonstrukció, stb.) hatékonysága elérje a piac által elvárt értékeket.
A projekt során azzal a problémával is szembesültek, hogy míg a kamera max. 20kép/s frissítéssel dolgozik 5MP-es képek esetén, szoftvernek minimum 30 képre van szüksége másodpercenként az arc lekövetésére, egyedi sajátosságok (nem, kor, mosoly, stb) analizálásához. Egy speciális algoritmus – mely segített kitölteni a hiányzó képek helyét - segítségével sikerült feloldani ezt az „ellentmondást” is.

A fejlesztő állítása szerint, sikeresen vették az akadályokat és a szoftver-kamera „combo” képes az arcazonosításra, arckövetésre, az arc sajátosságainak feltérképezésére, 3D-s arcrekonstrukcióra; arckifejezés-, nem- és kormeghatározásra. Mindezeket a hagyományos megoldások teljesítményértékeivel vetekedve.

A fejlesztők nyilatkozat szerint, a megoldás egyik legnagyobb gyakorlati haszna, hogy az alap adatfeldolgozás a kamerában történik, így jelentősen csökkenhet az adott IP CCTV rendszer által generált hálózati terhelés, illetve az arcfelismerő szerver igénybevétele, amivel az azonosítási sebesség növelését is sikerült elérniük. Pl. az arcdetektálás 100ms, az azonosítási sebesség 550ms; mindezt úgy, hogy a megadott értékek függetlenek a szerverhez csatlakoztatott arcfelismerő kamerák számától, mely akár 10 000 is lehet.

Forrás
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
A Polsec Kft. elnyerte a 2023-as év Milesight Együttműködő Partnere díjat
Olvasta már?
A Polsec Kft. elnyerte a 2023-as év Milesight Együttműködő Partnere díjat