Security Essen 2018

Az intelligencia és az integráció vonzásában

Security Essen 2018
Kétségtelen tény, hogy biztonságtechnika vonatkozásában is Európa legnagyobb (2 év alatt 18%-os növekedést felmutató, 17.2 Mrd EUR méretű) piaca a német, így talán nem véletlen a rendezvény alig lankadó sikere. Persze, felmerülhet a kérdés, miért éppen Essen?!

Hihetetlen, de már megint eltelt 2 év. Lassan már unalmassá válik azzal kezdeni Európa legnagyobb biennáléjáról, hogy a múlt egy izgalmas szeletével mutatja be a jelen és jövő biztonságtechnikai eredményeit. Mindig elmondom, de most sem hagyhatom ki annak hangsúlyozását, hogy talán ez az utolsó mohikán, akinél még jelentős számban vannak jelen (állítanak ki) a fizikai védelemre szakosodott gyártók (és szolgáltatók). Továbbra is igaz, hogy az esseni jamboree A-tó Z-ig felöleli a biztonságtechnika kínálatát.

Pedig az esseni seregszemle a fenti kritériumok minden elemének eleget tesz. Visszahozza az egykori kiállítások zamatját, egyben zseniális áttekintést nyújt mind arról, amit a biztonságtechnika jelene és közeli jövője nyújtani képes számunkra. Talán ezért (is) szeretek kétévente ide visszatérni, bonuszként elviselni családom viccelődését, hogy valamit azért igyak is ott (essen – trinken, a németet jobban értőknek ez többet mond, mint nekem).

Azért, most ugorjunk tovább a Security 2018-ra, mely tartogatott néhány nagyon kellemes meglepetést. Értem ez alatt, hogy több, az elmúlt időszakban több igazolatlan hiányzást begyűjtő cég (pl. bohó ifjúságom nagy kedvence, az olasz Videotec), az idèn itt volt. Szomorúan tapasztaltam ellenben, hogy több favoritom (pl. a Siemens) saját standdal nem jelent meg; mégha közvetetten jelen is volt. Ellenben, mindig örülök, ha az egyébként marketing-passzivitásba vonult Sonyt reprezentálják.

A Security 2018 maga, talán, kisebb lett egy leheletnyivel. Szinte alig észrevehető a különbség 2016-hoz mérten. A kiállítók száma hajszálnyival kevesebb lett idén, de szerencsére ez nem ment a minőség rovására, sőt! Jelen sorok írásakor a látogatói létszám még nem ismert, de a leggyengébbnek számító első napon is komoly látogatói hullámok ostromolták a standokat, természetesen, a kiállításokra jellemző periodicitással.




„Lapzárta után” megérkeztek a számadatok. Tény, hogy 2016 volt az eddigi csúcs év a maga 1040 kiállítójával és 40 000 látogatójával. Ehhez mérten tényleg csak hajszálnyi csökkenés az idén felvonult 950 kiállító. A kiállítás látogatóinak átrendeződését mutatja, hogy míg 2016-ban a 40 000 látogató 32%-a érkezett külföldről, addig 2018-ban - a még nem hitelesített számadatok szerint – a 36 000 látogató 40% jött Németország határain túlról. A látogatók 76%-a döntéshozói pozíciót tölt be, és a szervezők felmérése szerint, éves biztonságtechnikai beszerzéseiket itt tervezik meg és ütik nyélbe. Úgy a kiállítók, mint a látogatók összetétele alapján elmondható, hogy a Security Essen még mindig egy világra szóló esemény, több értelemben is, de kiemelten a globalitásra céloztam.

Egy kicsit „in medias res” jelleggel, mi is tájékoztattuk a hazai szakmát az az idei GIT díjvárományosokról. A kiállítás első napján lehullt a fátyol a nyertesek nevéről, akik a következők lettek:
A „Technológia & Termékek” aranyérmét a svájci UrbanAlps AG „Stealth Key” terméke nyerte el. Őszintén szólva, mikor még nem ismertem az eredményt (bár a zárak világa messze áll tőlem), leesett állal álltam a standjuk előtt. Állításuk szerint, a biztonsági zárak kulcsainak egyik új másolási módja a 3D szkennelés és nyomtatás. Ezzel a módszerre akár nyom nélkül is be lehet jutni egy ingatlanba. A svájciak radikálisan új megközelítést alkalmaznak, egy új (henger szerű) kulcsformát alkalmaznak, melyet 3D nyomtatási technológiával, belülről kifelé „nyomtatnak ki”, így a fizikai kód rejtve marad, nem lehetséges szkennel, pláne nem duplikálni. Nem mellesleg, ez a világ első 3D fémnyomtatású kulcsa.


Ezüst érmet kapott Jansen Tore WK5 minősítésű, „betörő-álló” biztonsági ajtója. Bronz éremmel mehetett haza a 360 Vision Technology Ltd által kifejlesztett radarvezérlésű CCTV kamera, mely akár 50 centiméteres tárgyakat is képes azonosítani egy 125 000 m2-es területen.

A „Szolgáltatások” kategóriában a Kötter Security távfelügyleti központja vitte el a pálmát. Ezüstérmet vihetett haza az Amaryllo International B.V. Soteria „felhő-” és AI/MI alapú videotartalomelemző szolgáltatása. A Soteria-t főként kereskedelmi egységek számára lehet hasznos, tekintve, hogy fő funkciói a látogatószámlálás, hőtérkép (sűrűn látogatott pontok) rajzolás, nem- és kormeghatározás. Jellegéből fakadóan, ez nem kíván jelentős helyi hardverbővítést.

A „Kiber- & Gazdaságbiztonság” kategóriában az innogy SE Cyber Security Maturity Cockpit (CSMC).




Az innogy megoldása az ISO 27001 tükrében méri a kiberbiztonság érdekében végrehajtott befektetéseket és célirányos tevékenységeket, ezek hatékonyságát/érettségét, valamint vizsgálja ezek költséghatékonyságát. Mindezeken felül, javaslatot tesz elvégzendő feladatokra és meghatározandó prioritásokra.

Különdíjas lett az ip.access „Biztonságos Város” projektekhez szánt Presence™ fantázianevű megoldása. A Presence™ a lefedett területen lévő mobiltelefonoktól / azok felhasználóitól kap információkat, melyeket hozzá lehet rendelni az adott területet lefedő más biztonságtechnikai alkalmazásokkal és/vagy az azokból kinyert adatokkal.

A hosszúra sikeredett bevezetőt itt le is zárom. Még egy apróság, jelen írás a szerző (szerénytelen személyem: O.V.) meglátásait, benyomásait tükrözi. Egyszerűen, az esseni kiállítás túlontúl nagy ahhoz, hogy részletesen beszámoljak minden megjelenített újdonságról, érdekességről. Természetesen, mindent megteszek azért, hogy egy átfogó képet kaphasson a kedves olvasó. Elöljáróban annyit szeretnék még elmondani, hogy a továbbiakban foglaltak nem ABC, vagy numerikus, esetleg piaci fontosság szerinti sorrendben következnek, hanem leginkább a terepen végzett cirkálásom sor és időrendjében.

Security 2018 kicsit részletesebben

Míg 2016-ban erőteljesebben felfedezhető volt a különböző területek elkülönülése, ez mostanra erőteljesen fellazult. Talán az „integrálhatóság és kooperáció” fősodrát leképezve, az egyes pavilonok összetételes inkább vegyes volt, némelyikben (főként a mechanikai munkavédelem esetében) tematikai többlettel.

Ettől függetlenül, némi technológiai szigetesülések megfigyelhetőek maradtak. Hogy az egzotikusabbaknál maradjak, az elektromagnetikus védelemmel – hosszabban, elektronikus lehallgatás és megfigyelés elhárítás – foglalkozó cégek, mint pl. a NATO TEMPEST követelményrendszerének megfelelő megoldásokat szállító EM Shield, és a (több, egyéb szolgáltatás mellett) drónelhárító technológiákat kínáló cégek zöme egy területre tömörült. Ami az EM Shieldet illeti, olyan termékkel is kápráztatták a nagyérdeműt, mely azt vizsgálja, hogy fizikailag rácsatlakoztak-e egy adott Ethernet hálózatra arra illetéktelen személyek.




Nem azt állítom, hogy ebben az évben nem voltak jelen az „országok szigetei”, de azt igen, hogy jelentősen csökkent a koncentrációjuk és a jelentőségük. Míg 2016-ban közel egy pavilont töltöttek meg a távolkeleti gyártók, addig 2018-ban inkább csak szétszórt szigetecskék jelezték a nemzeti összetartozás megnyilvánulásait.




Amennyiben nagy őszinte szeretnék lenni, kíváncsi vagyok, hogy az AI/SMART irányvonal mennyire lesz tartós a biztonságtechnikában. Vannak apróbb kétségeim, de ha objektív szeretnék maradni, azzal, hogy nagyobb és kisebb kínai cégek ráfeküdtek a témára, alacsony a valószínűséges, hogy az AI kiesne a „trend” kategóriából. A DAHUA – az AI „kérdés” egyik legnagyobb biztonságtechnikai támogatója – és a MOBOTIX is a SMART irányvonalra húzta fel esseni megjelenését.

Az „okosságot” vagy saját maguk fejlesztik, vagy fejlesztő partnereiknek kínáltak megjelenési lehetőséget saját standjukon. Valójában, ez a legtöbbnagy cégre igaz volt, az Axistól kezdve az ex-Samsung Hanwha-ig, beleértve a Mobotix-et is. A kereszt-marketing gyakorlatilag minden jelentősebb résztvevőnél jelen volt.


A Dahua mindent egy lapra tett fel, amiről jelenleg határozottan hiszi és állítja, hogy a jövő útja, ez pedig az AI. Gyakorlatilag, standja minden négyzetcentiméteréből ez áradt. Nem szeretnék senkit sem untatni, ha kicsit visszalapoznak az IFSEC-beszámolóra, pici változásokkal ugyan azt a megjelenítési stratégiát követték Essenben is. Gyakorlatilag a teljes repertoár megjelent, az otthoni megoldásoktól kezdve az ULTRA HD és szélsőséges körülményekre tervezett, korrózió-álló kamerákon („coming soon” – még nincs piaci forgalomban) át, a célspecifikus (okos otthon, okos kereskedelem, stb.) megoldásokig. A HDCVI 4.0 eszközök 4K/Starlight/PoC funkciókkal, sőt két-érzékelős és AI funkciósok is (szintén később debütálnak), magától értetődően, nem maradhattak ki. Végül, de nem utolsó sorban a gyártó felhő alapú videoszerver megoldásai és drón megoldásai is reflektorfénybe kerültek. A vezetéknélküli riasztóközpont és a beléptető megoldások sem maradtak otthon. Természetesen, mint írtam, mindezt az AI/MI irányvonalra felhúzva. Nem titkolt célja a cégnek, hogy felváltsa a dobogó első helyén szereplő Hikvisiont.



Kicsit visszakanyarodva az okos-kereskedelemi megoldásokhoz, ez a fejlesztők egyik favoritja mostanában. Ez úgy a Dahua standján, mint a többi gyártő/fejlesztő esetében külön hangsúlyt kapott. Ami engem illet, nagyon tetszik, da a hatékonyságukat tekintve, még van fejleszteni való. Bár rendkívül meghatott, hogy 41 évesnek nézett a Dahua szoftvere, de a pár napos borostámat sírós arcként értelmezte, ellenben nem tudta megállapítani, hogy ez most szakáll, vagy sem…

Őszintén meglepődtem, mikor ismét és még mindig felfedeztem a „csővasút CCTV”-t ezen a kiállításon. Nem mondom, hogy nincs létjogosultsága ennek a megoldásnak, de az ár/érték arányát tekintve még mindig ledöbbent, hogy akadnak cég (szép számmal), akik még alkalmazzák. Természetesen, a jelen irányvonalát követve, a gyártók kiemelték, hogy a legtöbb nagy VMS megoldással kompatibilis.


Őszinte elismerésem mindenkinek, aki kiállít egy ilyen volumenű kiállításon, és határozottan állítja, hogy az Ő terméke új és egyedülálló. Ez az esetek szignifikáns részében igaz, de sok esetben csak annyit jelent, hogy nem túl régi. Példának okáért, a terahertz (az infravörös és a mikrohullám közti) frekvenciát felhasználó személy (és jármű) átvilágító megoldást kínáló CETC megoldásaival már találkoztam egynehány kiállításon. Nem mernék rá megesküdni, hogy nem láttam már 2016-ban is. Elmondásuk szerint, amit kínálnak remek biztonságtechnikai átvilágításra, képalkotásra (sőt egyes folyadékokat is képes lehet azonosítani), mert gyors, biztonságos és diszkrét; állításuk szerint, tökéletesen megbízható. Kétségtelen, hogy ez a frekvencia tényleg nem terjed túl messzire, mert elnyeli a Föld légköre, gyors és a standon bemutatott demo szerint, a ruhán tényleg átlát; de mivel nem vagyok biológus, meg nem mondom, hogy milyen hatással lehet az emberi szervezetre. Azt kell, mondjam, érdekes megoldás, de úgy tűnik, a nagyobb felhasználók még egyelőre jobban bíznak a röntgenben és a célirányos detektorokban.




Néhány szó a magyarokról. Az idei évben csökkentett létszámban voltak jelen magyar kiállítók Essenben. A törzskiállító ARH-n kívül, a kommunikációs (távoli soros kommunikáció, riasztókat kezelő app, WiFi alapú kapunyitó) megoldásokat szállító SECURECOM és a GSM alapú kommunikációs megoldásairól rég óta ismert T.E.L.L. képviselte. Az ARH a már megszokott termékportfolióján kívül, az idén piacra dobott, Carmen GO (kamerafüggetlen rendszámfelismerő) megoldását és az Intellio néhány újdonságát helyezte előtérbe.

Álnév, illetve – a vegyes (osztrák-magyar) tulajdonra való tekintettel – „ál”-ország alatt rejtezett az Érden is megtalálható, tűzjelző megoldásokra szakosodott LICO. Így a magyar kiállítók száma, kis jóindulattal, 4-re bővült.


Nem titok, hogy nagyobb és ismertebb márkák mellet, a Milesight az egyik nagy kedvencem. Ha pontosan szeretném megfogalmazni, hogy miért, akkor két dolgot kell kiemelnem. Az egyik a kamerái képminősége, a másik az eszközeikben alkalmazott hihetetlenül profi, telepítőbarát mechanikai megoldások.

Ezen a kiállításon, leginkább arcfelismerő és rendszámazonosító kamerái, illetve, egy eszement miniatűr NVR fogták meg a figyelmem, mely utóbbinak mindössze két „hátránya” van: 1.) nincs benne PoE switch; 2.) „csak” a (drágább) 2.5”-os HDD-k férnek bele. Maga, ez a miniatűr, NVR nem újdonság, de annyira még nem került figyelmem középpontjába.



Szerintem, más sem hallott róla. Itt is csak azért tűnt fel, mert a cég legkisebb kamerájával egy pulton foglalt helyett és hirtelen nem tudta, eldönteni, hogy csak design elem. vagy egy NVR. Természetesen, ott volt még az új Mini 3.0 termékcsalád és a cég PTZ újdonságai.

Ami a riasztó (értsd behatolásjelző) megoldásokat illeti, az IP alapú és vezetéknélküli (beleértve a 4G-t) kommunikáció, valamint a mobil applikációk megléte, az okos-ház/otthon/épület kialakításának támogatása már alapvető és megkerülhetetlen trend. Ezt kiegészíteném azzal, hogy erősen felejtős az „ez kínai gyártmány” felkiáltás pejoratív alkalmazása. Egy megbecsült ex-kollégámat szeretném idézni: „amit ma nem Kínában gyártottak, az csak hamisítvány lehet.” Ott van talán a legtöbb erőforrás (emberi és anyagi) a K+F tevékenységekre.



Itt szeretném kiemelni, hogy egyszerűen lehetetlenség felsorolni mindazon cégeket, akik valamilyen „okos” megoldással álltak elő idén. Ma már mindenki vallja, hogy a „smart” az új „sexy”. meglátásom szerint, ezt a témát sokan túlzásba is vitték. Lerövidítve a 950 cég standján látottakat, ma már fapados az a megoldás, amely nem mutat fel legalább néhány emeltebb szolgáltatást, mint pl. a behatolásjelzésnél a mobil applikációk, vagy a CCTV esetén az arcdetektálás, vagy látogatószámlálás. A H.265, a licencelési problémák folyamatos hangoztatása mellett is, egyértelműen meghatározó funkciótartalmat jelent úgy a CCTV berkein belül, mint a 2018-as biztonságtechnikai kiállítások marketing-eszköztárában.


Meglehetősen sokan promotáltak mobil CCTV eszközöket, eléggé valószínű, hogy ez is egy trend lesz a közeli jövőben. Ha másra nem is, elégséges a testkamerákra gondolnunk, melyek rendőrségi és vagyonőri területeken rohamosan terjednek. A terület egyik kevéssé ismert szakértője a Crearo (Create Hero), aki olyan 4G-s, sajátfejlesztésű technológiával büszkélkedik, mely a standon ülő úriember szerint valósidejűen képes HD minőségű képanyagot továbbítani a hálózat felé. Ez számos mobil eszköznél hasznos tulajdonság lehet, különösen a járművekbe szerelt CCTV rendszerek és a már említett testkamerák esetében.

Szerettem volna azt mondani, hogy a Hanwha számtalan újdonsággal állt elő az esseni seregszemlére, de ez így, ebben a formában nem 100%-ig helytálló. Az viszont kétségtelen tény, hogy kiváló érzékkel mutatta be saját termékeinek kiemelkedő tulajdonságait, illetve partnereivel közös, célspecifikus (pl. okos város, kereskedelem, közlekedés, stb.) megoldásait.



A Hanwha standján, rengeteg érdekesség mellett, leginkább a német XCCELO AI-alapú VMS/VCA megoldása keltette fel a figyelmem. Bár azt elfeledtem megkérdezni, mi értelme van a sokszínű pálcikaemberes megjelenítésnek, de annyit elmondott a cég képviselője, hogy termékük képes megtanulni az emberi mozgás és alak sajátosságait, és az ettől eltérő mintázatokat, mégha mozognak is, figyelmen kívül hagyni. Ezt prezentálták is egy demo videóban, ahol az emberi alak „színes-szagos” (de pálcika), ellenben a látómezőbe behajított képre a rendszer nem reagált.

A CCTV piac egyik újabb (néhány éve jelen lévő) játékosa, a Hyundai is megjelent - szerintem Európában, jelentősebb kiállításon először – és bemutatta újdonságait, melyek közül leginkább a látogatószámláló kamera tűnt a legfrissebbnel.



Tekintve, hogy az esseni is már eléggé globális kiállítás, a „show” sem maradhat el. Az alábbi képen látható robot ez Efoy cég üzemanyagcelláit reklámozta. Egyéb iránt Szingapúrban tényleg van olyan robot „vagyonőr”, mely a cég üzemanyagcellájával üzemel. Nagyon röviden, az Efoy háztartási/hobby és professzionális (pl. sziget és mobil CCTV rendszerek) energiaellátást tűzte ki célul. Egy kisebb CCTV rendszert kiszolgáló megoldása 8-10 kg, és áramtermelés közben csak minimális CO2-t, valamint vízpárát termel, áram mellett. Elmondásuk szerint, az áramtermelés közben nincs, de legalább is minimális az energiaveszteség.



A biztonságtechnikai ködképzés az egyik kedvencem, már vagy úgy 10-15 éve. Ámde, úgy tűnik, örökzölddé vált és a 2018-as Security-n is sokan érdeklődtek iránta. Semmi újdonság nincsen benne, a technológia sem változott alapvetően az elmúlt 10 évben. Nagyon hatékony lehet és kellően magas árszínvonalú, hogy jelentős mértékben ne terjedjen el itthon (sem).

Amint azt a bevezetőben is megemlítettem, az esseni kiállítás maximálisan teljeskörű, ideértve a védő-/munkaruházatot és a tűzvédelmet is.

Ami a tűzvédelmet illeti, az egyszerű tűzoltó flakonoktól az aspirációs érzékelőkig (bele értve a mögöttük lévő elektronikát) minden megtekinthető volt. Szubjektíve hiányoltam a Siemens és a Securiton jelenlétét, mely cégeknek nem csak e téren vannak figyelemre méltó megoldásai. Ellenben itt volt a Hochiki és ismét bemutatta új, analóg, címezhető multiszenzorait (CO érzékelővel és anélkül), hő- és optikai füstérzékelőjét.



Bár határozottan nem az én szakterületem így, ha valaki már ismerte a dán CAVIUS termékeit, annak minden elismerésem. Főként nem a technológiai háttere ragadott meg, hanem az érzékelők méretei. A piaci átlaghoz mérten rendkívül kicsinyek. Bónuszként, van egy miniatűr, „minden-egyben” jellegű, hordozható, kifejezetten utazásokhoz szánt termékük. Ez utóbbi „egy személyben” pánikjelző, füstérzékelő, és csomagbiztosító: ha megemelik/elmozdítják a csomagot, jelez.

Egy kis pauza után ismét kiállít a főként vezetéknélküli megoldásairól „elhíresült” Jablotron, melyet határozott örömmel konstatáltam. Sajnos, túl sok újdonságról nem tudok beszámolni, de egy radiátorra szerelhető okos-fűtésszabályozóról beszámolt egy kollégájuk, ami a közeli jövőben kerül piacra.



Kicsiny hazánkban is ismertebb márkák közül ott volt még a Satel, aki kellő méretű standján mutatta meg a nagyérdeműnek, hogy mit tud kínálni a világpiac számára. Erős kérdés, hogy mennyire lesz hatással a közeljövő piacára az, hogy a cég Európában gyárt.

Szintén egy adott „pihenésre” fordított szünet után, saját standdal jelent meg a Grundig. Jelentős változásokat nem vettem észre termékválasztékában. Inkább szoftveres oldalon (VMS) láttam újabb, némi extra analitikát (VCA) (felmutató újdonságokat pl. szín alapú objektumkeresés). Illetve, megújult a csomagolás, de nem ez fogja eladni termékeiket, hanem a név és a megelőlegezett bizalom termékei minőségében.




Mindig nagy érdeklődéssel figyeltem a Raytec tevékenységét. Aki nem ismerné a céget, ők kifejezeten a CCTV-támogató, LED-alapú világítási megoldásokra fókuszálnak. Kezdetben inkább IR téren, ami mára kiegészült a látható fény tartományában működő eszközökkel. Essenre kihozták két újdonságukat, az egyik egy zöld fényt alkalmazó fényszóró; a másik egy 2-in1 megoldás, melybe egy IR és egy fehérfényű sugárzópanelt integráltak. Ez utóbbi esetén kiemelendő, hogy az eszköz méretben nem nagyobb, mint szimpla társai, az IR és a fehérfényű elem megvilágítási hatékonysága között, a cég ügyvezetőjének elmondása szerint, egyenlőségjel van.



Részben örömmel üdvözöltem a Hitachit, részben meglepődtem, hogy „csak” egy VCA megoldásával képviseltette magát Európa egyik legfontosabb seregszemléjén. Nagyon bízom benne, hogy a kiállítás további napjain nagyobb volt az érdeklődés a termék iránt, mely elmondások alapján nagyon profi, de tényleges tesztelésére (logikusan) ott nem volt lehetőségem.

A VMS piac meghatározó szereplői (Milestone, Genetec) mellet, az idén, Európában itt debütált az aktívabb marketing aktivitás útjára lépett Cathexis. Mindössze ismétlés képpen, az idén elnyerték a Benchmark Magazin innovációs díját CathexisVision megoldásukkal. Essenben a nagyérdemű megtekinthette azon új funkciókat is, melyekről a Securifocuson már beszámoltunk, mint pl. az ún. snap-search, amikor kiválasztott képek bélyegképeinek „manuális” (egérrel történő) összekötésével készíthetünk/exportálhatunk videoanyagot; avagy mozgás alapú visszakeresést, illetve az adott területen történt mozgások grafikus megjelenítését. Ez utóbbiról a standon is elmondta a cég képviselője, hogy nagyobb forgalmú területeken (pl. üzletek, irodaházak) csak záróra után érdemes aktiválni, tekintve ez nem „hőtérkép” funkció.

Mint már említettem, ismét kiállított a Videotec. Az egykor inkább kameraházairól és nívós designjáról ismert olasz cég mostanra a komplett, speciális megoldások irányába lépett tovább. Nevéhez és a hozzá kapcsolódó design nívóhoz méltó standon mutatta be idei újdonságait, melyek között megtalálható egy robbanásbiztos MAXIMUS család két tagja (egy kamera és egy kötődoboz), egy hajózási célokra kihegyezett kamera és egy szélsőséges körülményeknek (-40°C – 65°C, IK10) is ellenálló ULISSE EVO (PTZ megfigyelőegység). Ez utóbbit a cég a kedves megrendelő igényeihez igazított színben is képes biztosítani.




Az eneo márkát forgalmazó Videor standján leginkább a cég azon erőfeszítései fogtak meg, melyekkel a telepítők munkáját igyekeztek megkönnyebbíteni. Ilyen pl. a mellékelt képen található kamera, melynek kezelőfelülete oldalt található és rendelkezik egy USB bemenettel, mellyel WiFi képessé tehető az eszköz, így akár már feltelepített állapotban sem kell lebombázni a helyéről, hogy az esetleges (ezt igénylő) szervízt elvégezzük; illetve, telepítéskor sem hátrány ez a kialakítás. Az árkategória már egy másik kérdés.

Egy ilyen kiállításról nem hiányozhat a Magyarországon a megfizethetetlen kategóriába sorolt FLIR sem. A gyártó mára elmozdult a csak hőkamera irányvonalról, bár még mindig erről ismert leginkább, és itt is bemutatta látható fényben (is) aktív termékeit, valamint szoftveres megoldását.




A Sunell standján, hőkamerái mellett, a 32MP-es panoráma kamera keltette fel az érdeklődésemet. Ez utóbb 4db 8MP-es kameraegységet foglal egy testbe, ezzel hozva létre egy közel teljes gömbnyi látóteret.

Amint azt már fentebb is jeleztem, a fizikai védelem kiemelt szerephez jutott mindig is Essenben, az idén sem volt másként. A kulcsrendezőktől kezdve, a különböző zárakon és széfmegoldásokon át, a biztonsági ajtókig és ablakokig mindenki képviseltette magát. Azért itt szeretném ismételten kiemelni, hogy a zárak világában is egyre inkább hódítanak az „okos” megoldások és nem csak szállodaiparban, de egyre inkább a magánházaknál/lakásoknál. Legalább is, tőlünk nyugatabbra, a kiállítók elmondása szerint.


Ebbe szekcióba sorolta a kiállítás szervezője a főként biometrikus megoldásokat fejlesztő/gyártó kiállítókat is.



Kicsit visszakanyarodva a behatolásjelzéshez, az iQAlarm gyártójának standján beszélgetve megtudhattam, hogy az az új, 64 zónás (868Mhz-en ketyegő) központ mellett hamarosan érkezik néhány, rendkívül egyszerű alkalmazást biztosító kezelőegység is. A cég fejlesztőmérnökével elbeszélgetve az is kiderült, hogy az eddig is nagyon egyszerű telepítési metódust még inkább szeretné egyszerűsíteni, gyorsítani; a következő időszak egyik fejlesztési iránya ez lesz.

Végül, de nem utolsó sorban, a Hikvision. Általánosságban elmondható, hogy igyekezett mindent megtennie annak érdekében, hogy minden terméke és speciális megoldása a látogatók elé kerülhessen. A standjára – a kor divatjának megfelelően – meghívta számos stratégiai partnerét kiállítani, még olyan cégeket is, mint a Milestone. Az újdonságait azonban jól eldugta. Példának okáért a 32 eszközt kezelni és CCTV kamerák képanyagát hozzárendelni képes „riasztóközpontját” az AXHubot. Elmondható, hogy a Hikvisionnek is már szinte mindenre van megoldása, ami biztonságtechnika. Behatolás, biometria, beléptetés, és a sort még lehet folytatni. Azt, hogy ez jó, vagy sem, ennek eldöntését a nyájasa olvasóra bízom!



Furcsaságok, érdekességek Őszinte leszek, halvány fogalmam sincs, hogy néhány kiállító milyen megfontolásból vett részt ezen a kiállításon. Van, akinek a hátsó szándékai kifürkészhetetlenek, és akad néhány cég, melyek legalább megközelítő viszonyt folytatnak a biztonságtechnikával. Példának okáért, értem a biztonságtechnikai összefüggéseket, de pl. a járművek töréstesztjére specializálódott CTS-nek vajh mit mondhattak, hogy az idén kiállított?


A másik érdekes kiállító egy fémszobrászművész volt, aki rendkívül érdekes, megkapó szobrokkal jelent meg, egy biztonságtechnikai kiállításon. Hiába, ez egy gyűjtőszakma.

Lezárás

Röviden ennyi volt a 2018-as Security Essen. A hosszabb verzióért érdemes kiutazni 2020-ban (szép kerek dátum) és személyesen eltölteni ott 2-3 napot!

Ollári Viktor
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
RISCO ( Rokonet ) hírek az LDSZ Kft-től
Olvasta már?
RISCO ( Rokonet ) hírek az LDSZ Kft-től