Levélbombák hatástalanítása profi eszközökkel


Levélbombák hatástalanítása profi eszközökkel
Számos különféle fenyegetés leselkedhet a vállalatok levelezőrendszereire, a vírusoktól kezdve a kéretlen üzeneteken át egészen a kiberbűnözők támadásáig. Ezek jelentős pénzügyi és hírnévbeli károkat okozhatnak, illetve a cég működését is komolyan veszélyeztethetik.

Rengeteg időt és energiát igényel, ha mindegyik ellen külön-külön próbálnak védekezni, ezért a Micro Focus szakértői a leggyakoribb kockázatokkal szemben egységes védelmet nyújtó, integrált eszközöket ajánlják.

Napjainkban az üzleti kommunikáció nagy része e-mailben folyik, ami érthető, hiszen ez elektronikus levelezés gyors, hatékony és visszakereshető, ráadásul a mobil eszközök terjedésének köszönhetően bármikor és bárhol használható. Naponta összesen mintegy 270 milliárd e-mailt küldenek világszerte, nem meglepő tehát, ha szép számmal akadnak olyanok, akik ezen a népszerű csatornán keresztül próbálnak hasznot húzni akár illegális eszközökkel is.

Kiemelt célpontnak számítanak a vállalatok, mivel náluk jóval nagyobb a potenciális kár vagy a megtévesztéssel kicsalható összeg mértéke, ezért a szervezeteknek érdemes különös figyelmet fordítaniuk az e-mailben leselkedő veszélyek elkerülésére. A Micro Focus szakértői az olyan integrált eszközök használatát javasolják, mint például a Secure Messaging Gateway, amely a teljes hálózaton védelmet kínál a kimenő és bejövő levélforgalom felett. De pontosan milyen fenyegetésekkel is kell szembe nézniük a cégeknek?

VírusokA számítógépes vírusok az élővilágban is megtalálható vírusok után arról kapták a nevüket, hogy önmaguk másolatainak előállítására törekszenek. Különféle módokon okoznak károkat, az elmúlt időszakban például a zsarolóvírusok terjedtek el számottevően, amelyek zárolják a számítógépen található fájlokat, és csak bizonyos összeg ellenében bocsátják őket újra rendelkezésre – legalábbis az ezeket működtető kiberbűnözők ígérete szerint. A vírusok terjesztésének egyik legnépszerűbb módja az e-mail: érkezhet csatolmányban is, vagy elhelyezhetik a levél szövegébe ágyazott linkként. A fejlett védelmi megoldások az összes kimenő és bejövő e-mail esetében automatikusan és villámgyorsan átvizsgálják a teljes tartalmat, a tárgytól kezdve a levéltörzsön át a csatolmányokig, és blokkolják a veszélyesnek ítélt elemeket.

Kéretlen levelekAz elmúlt év során a világszerte összesen elküldött e-mailek 57 százaléka spam volt. Ezek jellemzően a címzettek által nem kért, tömeges mennyiségben kiküldött hirdetések, felhívások vagy lánclevelek, amelyek egy része tudatosan törekszik a fogadó felek megtévesztésére. A fejlett spamszűrő megoldások a tartalom ellenőrzésével, a kéretlen leveleket küldő e-mail címek blokkolásával, a feladó IP-címének vizsgálatával és egyéb technológiák segítségével még azelőtt megállítják a kéretlen e-maileket, mielőtt azok bekerülnének a levelezőrendszerbe. Ennek köszönhetően az üzenetküldő szoftverek hatékonyabban és gyorsabban működnek, hiszen nem terheli le őket felesleges forgalom, és a felhasználók sem töltik az idejüket szükségtelen levelek olvasásával és törlésével.

MegtévesztésAz internetes csalók több különféle, célzott módszerrel is megtámadhatják a vállalatokat. Az egyik egyre inkább közkedvelt módszer során a cég vezetőjének kiadva magukat e-mailben arra utasítják a pénzügyekért felelős alkalmazottat, hogy utaljon át részükre egy nagyobb összeget. Az alkalmazottak oktatása elengedhetetlen az ilyen támadások kivédéshez, de rendelkezésre állnak dedikált, többszintű védelmet kínáló eszközök is.

Túlterheléses támadásA szolgáltatásmegtagadással járó támadás (Denial of Service, DoS) egyik fajtája során a szervezetek levelezőrendszereit veszik célba oly módon, hogy nagyméretű üzeneteket küldenek a cég e-mail címeire egészen addig, amíg azok meg nem telnek, illetve a szerver le nem lassul vagy teljesen össze nem omlik. Fejlett biztonsági megoldások az ilyen jellegű támadásokat is képesek azonosítani és automatikusan blokkolni.

All-in-one biztonságFárasztó és időigényes lehet, ha a vállalatok minden veszéllyel szemben egyedi módon kívánják kiépíteni védelmüket. Ezért is hatékony egy olyan integrált megoldás, mint például a Secure Messaging Gateway, amely egyben nyújt védelmet az összes fent említett fenyegetéssel szemben. Emellett az olyan tartalmakat is kiszűri, amelyeknek nincs helyük a munkahelyeken, mivel képelemző eszközével képes felismerni a pornográf tartalmakat az e-mailekben található fotókon és videókban, és megakadályozza azok terjesztését a vállalatoknál.
Emellett egyszerű konfigurálással, előre beállítható szűrőkkel, fekete- és fehérlistákkal, illetve értesítésekkel segíti a fenyegetések kezelését. Ráadásul a felhőben és a helyszínen is használható, és többféle rendszert is támogat, beleértve a Microsoft Exchange, Office 365, Gmail, GroupWise, Vibe, Lync és Lotus Domino platformokat.

Forrás: morpho.hu
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Sikeresen zárta legújabb brazíliai projektjét a Zmax
Olvasta már?
Sikeresen zárta legújabb brazíliai projektjét a Zmax