Válasz a felhasználói igényekre - Intellio Video System 2

A SecuriFocus exkluzív interjúja Princz Adorjánnal


Új menedzsmentszoftvert dobott piacra a múlt héten az intelligens hálózati kamerákat fejlesztő és gyártó hazai cég, az Intellio Technologies Zrt. A szoftver újdonságairól kérdeztük Princz Adorjánt, az Intellio technológiai igazgatóját. 


SecuriFocus:  Mi a legfontosabb, amit feltétlen megemlítene az Intellio Video System 2 bevezetése kapcsán? 
Princz Adorján: Egy termék kifejlesztésénél számunkra az egyik legfontosabb input a felhasználóktól érkező információ, mivel ők azok, akik igazán tudják, hogy mire van szükség, nekünk pedig megvan a képességünk arra, hogy meg is tudjuk valósítani ezt. Az Intellio menedzsmentszoftvert több mint hat éve fejlesztjük folyamatosan. Ennek a hat éves munkának az eredményeképpen jött létre ez a kifinomult rendszer. A 2.0 verzió kiadását több mint egy éve határoztuk el és kezdtünk dolgozni rajta. Úgy érzem, sikerült egy még fejlettebb, a biztonsági rendszerüzemeltetők számára még hatékonyabb eszközt alkotni. 

SF: A videót elnézve a kliensfelület teljesen új külsőt kapott. Mit takar a modern, dizájnos felszín? 
PA: Megváltozott valóban a kliensfelület, de az IVS2 új megjelenése nem csak egy egyszerű designváltás új, modern Windows 7 kompatibilis külsőre, hanem az egészet újragondoltuk, és ezek alapján átalakítottuk a főbb kezelőfelületeket azért, hogy a program még jobban használható legyen. Két fontos irányelve volt ennek a munkának. Az egyik, hogy az operátor számára minél egyszerűbb legyen a megfigyelő rendszer kezelése, illetve az, hogy a lehető legnagyobb felület álljon rendelkezésre a kameraképek megjelenítéséhez. Ennek érdekében a felületek szabadon méretezhetőek, valamint a nem használt funkciók elrejthetőek. 

SF:  Az Intellio erőssége a kezdetektől fogva a valós idejű eseményfelismerés és riasztás. Ezen történt-e „csiszolás”? 
PA: Igen, és nem csak „csiszolások” történtek, hanem megjelent egy új funkció is a szoftverben, az „Élő eseményképek” (angol felületen: Live Event Slideshow). Az élőkép felületen a detektorok által észlelt riasztási eseményekről automatikusan megjelenik egy képkocka. A folyamatosan frissülő felület még egy több száz kamerás rendszer esetén is hatékony segítség a biztonsági személyzetnek, hiszen azonnal értesülnek az eseményről és képet is látnak róla. Itt egyben lehetőség van az eseményt ábrázoló felvétel visszajátszására az egérkurzor képkocka fölé helyezésével, így nem szükséges a visszajátszási felületre átváltani.

SF: Történt-e változás az események kezelésében? 
PA: Hiszünk abban, hogy a korszerű videó megfigyeléshez intelligens kamerákra van szükség, amelyek folyamatosan elemzik a látómezőt. Egyértelműen célunk, hogy az ebben rejlő lehetőségeket minél inkább kiaknázzuk a megfigyelés hatékonyságának növelésére. A fedélzeti detektorok előnyei eddig a valós idejű monitorozásnál érvényesültek igazán, a rendszer automatikus riasztással segítette a biztonsági szolgálat munkáját. Az IVS2 szoftverben azonban már a fedélzeti intelligenciát a visszajátszásnál is ki tudjuk használni. Az új Smart Playback funkció segít a számunkra releváns videorészlet megtalálásában. Ez oly módon történik, hogy a rendszer a kameráktól érkező képkockák mellett eltárolja a képleírókat (metadata), amelyre épül a keresés. Egyszerűen szólva ez olyan, mintha a felvételek indexszel lennének ellátva. A gyakorlatban ez úgy működik, hogy utólag kiválasztjuk a keresett esemény megtalálására leginkább alkalmas detektort (vonalátlépés-, behatolás-, iránydetektort vagy az intelligens mozgásérzékelőt), kijelöljük azt a területet, ahol az esemény valószínűsíthető, majd megjelölhetjük a keresett objektum típusát (személy vagy gépjármű), esetleg jellemző színét. Ha egy adott területre behajtó fehér járművet keresünk, nem kell végignézni az összes rögzített felvételt, hanem a detektorok beállítását követően a rendszer legyűjti azokat az eseteket, amelyeken teljesülnek a beállítások feltételei. 

SF:  Sokan gondolják az Intellio-ról, hogy zárt rendszer és így nem ad elég szabadságot egy összetettebb rendszer tervezésénél. Ez mennyire igaz? 
PA:- A piaci igény generálta, hogy az Intellio rendszerben eddig is lehetett használni más gyártók kameráit (Bosch, Axis Hikvision), az Intellio rendszer pedig integrálható volt más, például beléptető- vagy vállalatirányítási rendszerekbe. Ez a rugalmasság tette lehetővé többek között azt is, hogy két éve megtörténjen az Intellio rendszer integrálása az autópálya felügyeleti rendszeréhez. Annak ellenére, hogy továbbra is hiszünk abban, hogy az Intellio komplett rendszerként biztosítja a legjobb megoldást, előfordulhat, hogy más kamerák kezelésére is szükség van. Ennek érdekében ebben az évben csatlakoztunk az ONVIF-platformhoz, és az Intellio Video System 2 már ONVIF specifikált menedzsmentszoftver, amely alkalmas más gyártók kameráinak kezelésére is.

SF:  Milyen újdonság várható a közeljövőben? 
PA: A 2.0-s verzió kiadásával nem állt meg a fejlesztés. Teljes gőzerővel dolgozunk a 2.1 és a 2.2-es verziókon. Hogy csak egy fontos funkciót emeljek ki, dolgozunk az „erőforrás monitor” megjelenésén, amely valós időben monitorozza a rendszer erőforrásait és stabilitását. Ezen a felületen könnyedén áttekinthető lesz, hogy mekkora sávszélességet igényel a rendszer a kameraképek fogadására, illetve mekkora sávszélességet használnak fel a kliensprogramok, valamint mekkora adatmennyiséget tárol el a rendszer másodpercenként. Itt egyben az is látható lesz, hogy mennyire stabil a kapcsolat a kamerákkal, így a problémás hálózati kapcsolatok könnyebben felderíthetőek lesznek. 

 Videó az új Intellio Video System 2 szoftverről megtekinthető ITT!

Az Intellio sajtóközleménye elolvasható ITT!