SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Terrorizmus

2006. február 6.

A lehallgatás az egyik legjobb fegyver a terror ellen?

A terroristaveszély elhárításának sikere vagy kudarca múlhat azon az elektronikus megfigyelési programon, amelynek alapján az amerikai szervek bírósági hozzájárulás nélkül lehallgathatják az amerikai állampolgárok nemzetközi telefonbeszélgetéseit és ellenőrizhetik internetes levelezésüket - állítja az amerikai igazságügyi miniszter.

Alberto Gonzales a szenátus jogi bizottsága előtt hangsúlyozta, hogy a "terrorista-megfigyelési program" ésszerű és törvényes, amelyet azonban a sajtó gyakran zavarosan és tévesen tálalt.

Demokrata párti törvényhozók felrótták a Fehér Háznak, hogy nem tájékoztatták a kongresszust a lehallgatásokról. Fenntartásai vannak a jogi bizottság republikánus párti elnökének is: Arlen Specter vasárnap Gonzales korábbi jogi fejtegetéseit irreálisnak és erőltetettnek minősítette.

A miniszter George Bush amerikai elnök érvelésével egyezően beszédében kiemelte, hogy a terroristagyanús üzenetváltások megfigyelése maximális mozgékonyságot és gyorsaságot igényel, hiszen a legkisebb késlekedés is meghatározhatja a következő terrortámadás elhárításának sikerét vagy kudarcát. Gonzales azt is közölte, hogy a nyilvánosság előtt részletekbe nem bocsátkozhat, mert azzal amerikaiak élete kerülhet veszélybe.

A nemzeti hírszerzési igazgató helyettese vasárnap cáfolta, hogy a program óriási mennyiségű adathalmaz rostálásával kutat esetleges terrorista kapcsolatok után. A tábornok hangoztatta, hogy a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) valamilyen ésszerű indok alapján érdeklődik a telefonhívások vagy az elektronikus levelek tartalma iránt, nem pedig találomra szűr át irdatlan mennyiségű adatot. Az USA Today hétfői beszámolója szerint a Nemzetbiztonsági Ügynökség a lehallgatásokhoz megszerezte a nagy távközlési cégek együttműködését.

Forrás: hirado.hu - MTI

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Cikkek hasonló témában