SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Tűzvédelem

2006. augusztus 15.

Pilóta nélküli repülőgépek a tűzoltásban

Idén augusztus 14-én a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrőn a világon elsőként pilóta nélküli repülőgépeket (PNR) állítottak szolgálatba a tűzoltók. A rendszerbe állítással kapcsolatos ünnepséget látványos bemutató követte – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól.

A nagy érdeklődéssel kísért rendezvényen részt vett Gúr Nándor, a környék országgyűlési képviselője, Rétközi Ferenc tű. ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, Mester Árpád, Szendrő polgármestere, Prof. Ing. Richard Glover, a HI Aeronautical Systems Kft. vezetője és természetesen a házigazda Restás Ágoston tű. alezredes, szendrői tűzoltó-parancsnok. A szendrői egyébként az ország legkisebb tűzoltósága, 36 település tűzvédelmét látja el, működési területéhez tartozik az Aggteleki Nemzeti Park is.

Szendrői lánglovagok elsősorban az erdőtüzek hatékonyabb megelőzése és oltása érdekében már évekkel ezelőtt elkezdték az ún. Integrált Vegetációtűz Menedzsment programjának megvalósítását, amelynek egyik eleme a pilóta nélküli repülőgépek (PNR) alkalmazása felderítés céljából. (A többi párhuzamos program: „TŰZTÉR” projekt, Műholdas tűzdetektálás, „TÉRFIGYELŐ” projekt, Robbantásos tűzoltás.)

A nagyobb erdőtüzek esetén manapság már megszokott dolog a repülőgépek alkalmazása felderítésre, és sok országban már az oltásra is. A légi felderítés hatékonysága vitán felüli. Viszont a kisebb erdőtüzeknél a légi felderítést csak a PNR-ek alkalmazása teheti gazdaságossá, a távlatokat tekintve ez a megoldás egyre nagyobb teret hódíthat. A szendrői tűzoltóság 2003-ban kezdte meg a kísérleteket a kamerával felszerelt modellrepülőgépekkel. A kutatás eredményeiről Restás Ágoston azóta a világ több országában szakmai fórumon számolt be. Hasonló irányú fejlesztések jelenleg folynak Horvátországban, Spanyolországban és az Egyesült Államokban a NASA-nál. A szendrőiek 2004. augusztus 10-én vetették be először élesben, tehát valós vegetációtűz felderítésére a pilóta nélküli repülőgépet.

Szendrőn négy kiképzett tűzoltó a helyszínen összeszerelve 5 percen belül képes felszállásra kész állapotba helyezni a pilóta nélküli repülőgépet. A rendszerbe állítás alkalmából tartott ünnepség egyik fontos mozzanata volt, hogy Prof. Ing. Richard Glover PNR-ek kezelésére és használatára feljogosító bizonyítványt adott át két szendrői tűzoltónak, Szabó Zsombor főtörzszászlósnak és Berczeli István főtörzsőrmesternek.

A bevezető ünnepséget követően a város melletti Csehipusztán megrendezett bemutató során aztán a két tűzoltó a gyakorlatban is bizonyíthatta felkészültségét. A külső szemlélő számára talán a kis repülőgépek látszólag egyszerű és megbízható használata okozta a legnagyobb meglepetést: az erdők, mezők fölött keringő kis légi alkalmatosságok a távirányítókon küldött összes utasítást végrehajtották. A lenti számítógépek kamerájára küldött felvételekkel több fontos műveletet – kép leállítása, lassítás, gyorsítás, nagyítás, kicsinyítés, GPS-koordináták megjelenítése – el lehetett végezni. Rétközi Ferenc megyei katasztrófavédelmi igazgató úgy vélte, jelentősen bővülhet a pilóta nélküli repülők felhasználási területe. Mint elmondta, annak ellenére, hogy a bemutatón többnyire vegetációtüzekről, erdőtüzekről volt szó, a PNR-ek a katasztrófa-elhárítás számos más területén is sikerrel felhasználhatók. Ilyen lehet a többi között a gátak monitorozása, felderítői feladatok ellátása nagy áradások esetén, eltévedt emberek felkutatása hőkamerákkal, különböző kárterületek határainak pontosítása, más paraméterek meghatározása stb. A jövőben nemcsak a hadiiparban, hanem a katasztrófavédelemben és más civil területen is várható a pilótanélküli repülőgépek jelentős előretörése.

Gúr Nándor országgyűlési képviselő a rendezvény végén úgy fogalmazott: egy kis város kis tűzoltóságában nagy dolgok történnek, és ezt érdemes támogatni minden rendelkezésre álló eszközzel.

Forrás: Objektív Hírügynökség - Gy. Mészáros Ágnes

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Cikkek hasonló témában