SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Őrzés-védelem

2007. április 10. 12:14

Mennyit ér egy biztonsági őr élete?

A biztonsági őrök szakmai elismertsége nagyon alacsony. Ez tükröződik a jogszabályokból és a fizetésből is. Az elmúlt 5 évben a biztonsági őröket több erőszakos cselekmény érte, mint az összes többi ágazatban dolgozó dolgozókat együttvéve.

Aki a bűnügyi híreket böngészi, és eltöpreng azon, hogy vajon mi lehet az oka annak, hogy újabban mintha a rablók számára egy biztonsági őr nem jelentene nagyobb akadályt, mint egy játszva leverhető lakat egy ócska ajtón, és esetleg arra a következtetésre jut, hogy nem az eszük ment el, hanem épp ellenkezőleg: nagyon is jól fölmérték az esélyeiket, hogy aztán a vagyonőr halálát megvető bátorsággal lépjenek akcióba, az nem jár rossz nyomon. Téves képzetei valószínűleg inkább azoknak vannak, akik falják az akciófilmeket a moziban, aztán hazamennek, és a tévé előtt ülve ugyanezt folytatják. A valóság ezzel szemben az, hogy a kigyúrt izomemberekről alkotott képzeteknek a legtöbbször annyi köze van a hétköznapi élethez, mint egy söröslónak az atomfizikához.

Hogy miért? A vagyonőrök, akik meg kívánták őrizni inkognitójukat, 170 Ft-os órabérért 15-16 órákat dolgoznak. Egyikük elmondta, hogy maga veszi meg a munkaruhát, nincsen szabadság, nincsen táppénz. Több cégnél dolgozott, sok rossz tapasztalata van. Amikor felveszik, a papírokba nincs beleírva, hogy hány órát kell dolgoznia, nem kapu sem éjszakás pótlékot, sem délutánost. Van olyan hely, ahol sem vécé, sem víz nincsen. A szerződést mégis aláírják az emberek, mert féltik az állásukat. Az a 60-70 ezer, amit itt megkereshetnek, éppen arra elég, hogy egyik hónapról a másikra megéljenek valahogy. Rendszeres, hogy a szabadságot nem adják ki, hanem munkanapokra könyvelik el. Tudomása van olyan neves bankról, ahol nem voltak bejelentve a biztonsági őrök. Ő maga betöltötte az ötvenet, és úgy gondolja, jobb, ha nem jár a szája. Középfokú végzettségű, eredeti szakmája: olvasztár. Ha ez a munka sem lenne, akkor semmi sem lenne.

Angliában egy sima őrnek az órabére legkevesebb 3800 Ft-nál kezdődik, és ott csak 8 órát dolgozhatnak. Ott a pénzszállító kocsira rá van írva, hogy 6 méteren belül megközelíteni tilos. És nem ilyen bádogdobozok szállítják a pénzt, amiket viszonylag egyszerűen ki lehet nyitni. Jogszabály írja elő, hogy minden vagyonvédelmi dolgozóra köteles a cége biztosítást kötni. Arra a kérdésre viszont a megszólalók nem válaszoltak vagy nem akartak válaszolni, hogy van-e biztosításuk. A kérdésre, hogy mit tesznek, ha rájuk támadnak egy-egy üzletben, az a válasz, hogy megvédik magukat, csak legyen ügyvéd, aki utána segíteni tud. Egyikük azt mondja, a tanfolyamon nem tanítottak védekezési fogásokat sem. Annyit tud, hogy a pénzt követelőnek át kell adni a pénzt.

Azt sem tagadják, hogy sok olyan vagyonőr van, aki leteszi a vizsgát, dolgozik, és mellette csinálja a stikliket. A vagyonőri, biztonsági őri tanfolyamok nagyon különbözőek. Aki elvégzett valami gyorstalpalót, és nincs megfelelő tapasztalata, attól nem várható minőségi munka. Pszichológiai vizsgálat csak a fegyvervizsgánál van. Fizikai, gyakorlati kiképzésről nem tudnak. Sok vagyonőr külföldön próbál boldogulni, főleg Hollandiában, de az idősebbek már nehezen mozdulnának, nyelvet sem tanulnak.

A Vagyonvédelmi Szakszervezeti Szövetség elnökét, Nádas Mihályt arról kérdezte a Szombat délelőtt riportere, hogy miképpen készítik fel a vagyonőröket a munkájukra. Ahhoz, hogy a vagyonőri igazolvány megkapják a jelentkezők, a 320 órás tanfolyamot el kell végezni. Utána vannak ráképzések. Belügyminisztérium által kiadott fegyvertörvény egyértelműen előírja, hogy a vagyonőröket évente kétszer kell lövetni. Ezt a rendőrség ellenőrzi is. Nádas Mihály úgy látja, föl vannak készülve arra, hogy megfelelően megvédjék magukat és a szállítmányt, ha kell. Úgy látja, hogy a pénz- és értékszállítással kapcsolatosan bűncselekmény az esetek túlnyomó részében csak akkor sikeresek, hogyha a vagyonőrök nem tartják be az előírt szabályokat,vagy valaki belülről segíti az elkövetőket.

Nádas Mihály: – Többnyire a 2-3-5-10 fős bandák tagjai beépülnek, elhelyezkednek szépen, megismerik a belső helyzetet, amikor eljön a pillanat, akkor elkövetik ezt a cselekményt. Nem lehet rájönni, hogy mi a szándékuk, sokszor épp ezek a legjobb dolgozók.

Azt Nádas Mihály is elismeri, hogy a vagyonvédő szervezetek piacán nagy a káosz. Ha egy cukrászüzem tulajdonosa vagyonvédelmi tevékenységet akar folytatni, akkor egyszerűen fölveszi a tevékenységi körbe. Így viszont nem lehet azt sem ellenőrizni, hogy a dolgozókat hogyan és mint foglalkoztatják. A nagy vállalkozások (50-80 cég), korrekt módon bejelentik a dolgozóikat, a többek közül sok viszont minimálbéren, részfoglalkozásban vagy egyszerűen feketén foglalkoztat. Azt is meg tudják csinálni, hogy 3 hónapig be sem jelentik a dolgozót, és mielőtt letelne a 3 hónap, egyszerűen azt mondják, hogy jó napot, akkor holnaptól nem foglalkoztatom magát, és akkor fölvesz másik ember helyette. A fizetések pedig azért olyan alacsonyak, mert a közbeszerzéseknél az állami szférában ezeket az őrzési tevékenységeket 400 és 550 Ft-ért mint állási díjért adják ki a vagyonvédelmi cégeknek óránként. Ebből a minimálbért nem lehet kifizetni, és nem is fizetik ki, feketén foglalkoztatják a vagyonőröket. Magyarországon a vagyonőr szakmunkásnak számít, és 410 Ft a minimál órabére. Ha ehhez hozzászámoljuk a közterheket, akkor az durván 600 Ft.

Nádas Mihály: – Az állam az egyik oldalról megköveteli azt, hogy mindenkit a foglalkoztatási szabályok szerint foglalkoztassunk, a közterheket megfizesse a cég, a másik oldalról meg kiadja 490 Ft-ért ezt az egészet. Az állam feladata lenne azt ellenőrizni, hogy az általa kiírt pályázat megfelel-e az általuk előírt szabályoknak, hogy ebből Magyarországon a dolgozó megkaphassa legalább a minimális órabért, és a cég ki tudja utána fizetni a közterheket. Ehhez az órabérnek legalább 800 Ft-nak kellene lenni. A nagy cégek nem is hajlandók alacsonyabban már dolgozni.

Ráadásul a vállalkozóként foglalkoztatott vagyonőr, biztonsági őr, maga felel a saját biztonságáért, mindenért, ha támadás éri. Önmagát látja el védőfelszereléssel is. De mindenki tudja, hogy álvállalkozókról van, akiknek a vállalkozási szabadsága csak arra terjed ki, hogy havonta egyszer megírjon egy számlát. A Vagyonvédelmi Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint a biztonsági őri szakma elismertsége nagyon alacsony. Ez tükröződik a jogszabályokból és sajnos a fizetésből is. Magyarországon az elmúlt 5 évben a biztonsági őröket több erőszakos cselekmény érte, mint az összes többi ágazatban dolgozó dolgozókat együttvéve. Ő attól tart, hogy ez csak emelkedni fog.

Forrás: Magyar Rádió Online

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Cikkek hasonló témában