SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Közérdekű

2004. december 6.

Trükkösök és néma nyúlósok

Népszabadság • Fekete Gy. Attila • 2004. december 6.

Rendõrségi adatok szerint Budapesten naponta 60-70 zsebtolvaj dolgozik egy idõben az utcákon, a tömegközlekedési jármûveken, a piacokon és a karácsonyi kirakodóvásárok környékén. Többségüket már arcról ismerik a BRFK zsebtolvajok elfogására specializálódott egységének tagjai.

Az elmúlt öt évben a BRFK mintegy 800 zsebtolvajjal szemben indított eljárást, közülük majdnem minden második külföldi volt. Két-három éve még Budapesten minden harmadik zsebtolvaj "román vendégmunkás" volt. Amióta azonban Románia polgárai vízum nélkül utazhatnak az Európai Unió területére, ők is áttették székhelyüket a magyar fővárosnál nagyobb zsákmánynyal kecsegtető uniós nagyvárosokba.

Az itt maradt zsebesek többsége a szó szoros értelmében kizárólag mások zsebéből él. Ha tetten érik őket - mert másképpen szinte lehetetlen rábizonyítani a zsebtolvajra, hogy zsebtolvaj, ha nem egy térfigyelő kamera előtt nyúlt bele mások zsebébe - a bíróság néhány hónapos szabadságvesztéssel bünteti őket. Szabadulás után - más megélhetésük nem lévén - ott folytatják, ahol abbahagyták.

Többségük a hagyományos módszerekkel dolgozik: zsebbenyúlással, táskakimetszéssel, vagy (döntően a női) táskák szíjának levágásával. A buszokon és a villamosokon kisebb csoportokban. Ilyenkor néhányan kihívó viselkedésükkel, vagy koszos-kopottas öltözékükkel, mosdatlanságukkal magukra vonják az utasok figyelmét, s egyben "nyúlós" társuk felé terelik a felháborodott-megütközött utasokat. Ezt a módszert a zsebtolvajok legkedveltebb vadászterületein, a 2-es, a 4-es és a 6-os villamosokon, a 7-es buszon és a metrókon s az aluljárókban alkalmazzák a leggyakrabban.

A vásározóhelyeken, alkalmi kirakodóvásárok környékén már inkább a "néma nyúlósok", és a trükkösök dolgoznak. Előbbiek a zsebekből, övtáskákból a fiatalok hátizsákjaiból emelik ki a tárcákat, mobiltelefonokat, apróbb értéktárgyakat.

A trükkösök ugyanakkor hol eltévedt turistaként kérnek segítségét, hol aprót kérnek a parkoláshoz, majd meglopják a segítőjüket. Állítólag még mindig beválik az a régi trükk, amikor a zsebescsapat nagydarab tagja "szervusz, ezer éve nem láttalak" felkiáltással lerohanja, és magához öleli áldozatát, s mire tisztázódik, hogy tévedés történt, összekeverte valakivel, sűrű elnézéskérések közepette elemeli a másik tárcáját, vagy ha nem ő, az őt biztosító társai teszik meg azt.

A rendőrség a szezon kezdetén minden évben óvatosságra inti a karácsonyi bevásárlásra indulókat a zsebtolvajok miatt, a tapasztalatok szerint nem sok sikerrel. Minden évben a karácsonyi bevásárlási időszak a zsebtolvajok főszezonja.

Még mindig a nagy bevásárlóközpontok számítanak a legbiztonságosabb karácsonyi bevásárlóhelyeknek. Kis helyen viszonylag sok fegyveres, rádióval felszerelt és kiképzett biztonsági őr található, és nagyszámú kamera pásztázza folyamatosan a területet.

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Cikkek hasonló témában

Kereskedelmi asszisztens - RIEL Kft

A RIEL magyar tulajdonú családi vállalkozásként több, mint 25 éve a biztonságtechnikai piac meghatározó szereplője. Fő tevékenységként világvezető gyártók video-, riasztó- és tűzjelzőrendszereinek forgalmazásával foglalkozunk, emellett kiemelkedő műszaki terméktámogatást és profi márkafüggetlen szervizszolgáltatást kínálunk partnereinknek. Az Árpád híd metrómegállótól néhány percre található irodaházunkban korszerű munkakörülmények között végezheted a munkád.