Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Biztonságvédelmi szakportál
Pantheon logó

Hírek | Biztonságtechnika

2007. június 27. 9:39

Az új kommunikációs mód a szteganográfia

Új technika kezd elterjedni a titkos üzenetek továbbítására. Az avatatlanok előli elrejtésükre digitális fotókat használnak fel, úgy manipulálva azokat, hogy az eredetivel teljesen azonosnak látszanak. Az új kommunikációs módot elnevezték szteganográfiának két görög szó, a szteganosz - rejtett és a grafein - írás - után.

A rejtett üzenetet csak az tudja leolvasni, aki megkapja az azonosítás digitális kulcsát. Főként a szerzői jogok védelmében használják. A védeni kívánt képbe, szövegbe elég beletenni tulajdonosa elektronikus vízjelét. De a módszer hathatósan működtethető márkák védelmében is az Interneten árusított csempészáruk leleplezésére - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Néhány év óta azonban a terrorizmus is kedveli. Paolo Ardemagni, a Check-Point biztonságra szakosodott izraeli cég igazgatója például elmondta, hogy a 2001. szeptember 11-gyel kapcsolatos nyomozások során világosan kiderült: Oszama bin Ladenhez kötődő csoportok használták a fotókba rejtett üzenetek kommunikációs formáját. Ráadásul sokszor a "vörös lámpás" honlapok képeit manipulálták céljaiknak megfelelően.

A szteganográfia rendszerét használni nagyon egyszerű. Először is le kell tölteni az Internetről egy szabad szoftvert és ki kell választani egy fotót. A program összedolgozza a fotót a benne elrejteni kívánt szöveggel és az eredmény egy másik kép, egy teljesen azonosnak látszó reprodukció. Különbség közöttük még nagyítóval sem vehető észre.

Mi történt? "Tudjuk, hogy egy fotó milliónyi pixelt, színes kis pontot tartalmaz. A szteganográfia szoftverje úgy rejti el a szöveget, hogy a pixelek egy részének helyére rakja. A többit érintetlenül hagyja. Ahhoz, hogy a szöveget láthassuk, sokszorosan meg kell nagyítani a képet, míg el lehet jutni a pixelekig. Emberi szem erre nem képes" - magyarázta Alberto Leporati, a milánói egyetem kódrendszerének szakértője.

A szteganográfia felhasználható a zenében is. Hasonló procedúrával be lehet tenni üzeneteket bármelyik digitális zeneszámba. Ezt is meghallgathatja bárki, anélkül, hogy észrevenne valami eltérést az eredeti zenétől. A szöveget, képet, vagy hangokat csak az tudja előhívni, aki ismeri a dekódolási módot.

Forrás: hirado.hu - MTI

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Cikkek hasonló témában