SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Terrorizmus

2007. október 20. 13:52

Az iszlámistákat vádolják a pakisztáni merénylettel

Benazir Bhutto, volt pakisztáni miniszterelnök asszony iszlámista fegyvereseket vádol a csütörtökön az őt kísérő autókonvoj elleni bombamerénylet végrehajtásával, melyben 130 ember halt meg.

Bhutto nyilatkozata szerint őt már előre figyelmeztették, hogy négy fegyveres csoport merényletet tervezett, azonban a pakisztáni kormány keze nem volt benne a támadásban. Sokkal valószínűbb, hogy az akciót a tálibok és az al-Kaida pakisztáni frakciói követték el. Bhutto korábban még az apját kivégeztető Zia ul-Haqq volt diktátor embereit gyanúsította.
Forras:

A csütörtöki bombatámadásban, mely az emigrációból hazatérő Benazir Bhutto repülőtérről hazaszállító konvoját érte, több mint 130-an haltak meg. Többségük Benazir Bhutto testőrségének és az általa vezetett Pakisztáni Néppártnak (PPP) a tagjai. Az akciókat állítólag kézigránátokkal és öngyilkos merénylők bevetésével követték el.

Benazir Bhutto a Zia ul-Haqq tábornok diktatúrája alatt 1979-ben kivégzett volt kormányfő, Zulfikar Ali Bhutto lánya. Zia halála után 1988-1990, illetve 1993-1996 között ült a miniszterelnöki székben. Mindkét alkalommal korrupciós vádakra hivatkozva döntötték meg hatalmát. Bhutto 1998 óta élt emigrációban az Egyesült Arab Emirátusokban. Pár hónappal azelőtt hagyta el az országot, hogy Pervez Musharraf hadseregparancsnok puccsal megszerezte volna a hatalmat. Csütörtökön tért haza Pakisztánba a Musharraffal kötött alku után, miszerint a PPP nem bojkottálta a többi ellenzéki párthoz hasonlóan az elnökválasztásokat október 6-án.

Bhutto asszony arra számít, hogy pártja megnyeri a nemsokára következő parlamenti választásokat. Ha sikerül megváltoztatni a Musharraf által kierőszakolt törvényt, mely szerint legfeljebb kétszer töltheti be egyazon személy a miniszterelnöki posztot, újból kormányfő lehet.

Forrás: Kitekintő

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!