SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Biztonságtechnika

2008. április 21. 9:38

Miért indokolt a VCA-beruházás?

A Video Analitika (VCA) napjainkban az egyik legtöbbet emlegetett, újonnan megjelenő technológia a biztonságtechnikai eszközök piacán. Míg néhány évvel ezelőtt csak egy-két cég foglalkozott intelligens videomegfigyelő rendszerek fejlesztésével, ma már többtucatnyian vannak a piacon.

Ha pusztán az induló beruházásra vagyunk tekintettel, akkor az analóg rendszerek minden esetben olcsóbbnak bizonyulnak. A nem intelligens ip-rendszerek pedig mindig alacsonyabb üzemeltetési költséget és valamivel magasabb induló beruházási ráfordítást igényelnek. A Video Analitikával felszerelt megfigyelőrendszerek azonban nemcsak még alacsonyabb üzemeltetési költséget, hanem igen magas potenciális megtakarítást is jelentenek. Ez pedig a VCA-rendszerek beruházásakor tiszta nyereségként jelentkezik.

„Megelőző természet”
Az összes említett költség között a VCA használatából adódó legnagyobb megtakarítás a rendszer „megelőző természetéből” fakad. A nem intelligens rendszerek csupán azt teszik lehetővé az operátorok számára, hogy egy esemény észlelését követően visszanézzék a felvételeket annak érdekében, hogy fény derüljön az elkövető kilétére. Ez egy visszafelé ható rendszert eredményez, ahol az operátor megpróbálja megtalálni az észlelt eseményre vonatkozó felvételt, jóval azután, hogy a valós esemény lezajlott. A Video Analitika használata a megfigyelőrendszerekben azonban proaktív környezetet teremt, amelyben kezdeményező félként lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk a káresetek bekövetkezését. Egy biztonsági eseményből adódó káreset lehetséges költségei nem számszerűsíthetők addig, amíg a káreset be nem következik. Akkor viszont ezek a költségek nagyon is valóssá válnak.

Alternatív és belső költségek
Az alternatív költségek a teljes birtoklási költség legelhanyagolhatóbb részét jelentik, mégis jelentős hatást gyakorolhatnak annak mértékére. Ezt a költségcsoportot sok esetben elég nehéz számszerűsíteni, éppen ezért gyakran figyelmen kívül hagyják, a felhasználó elvesztett haszna, illetve többletmegtakarítása alapján azonban kifejezhető. Egy biztonsági környezetben a VCA-rendszerek alternatív költségei elég jelentősek lehetnek. VCA-rendszereket alkalmazva az operátor képes megakadályozni egy kehetséges károkozást rögtön az esemény kialakulásakor, az infrastruktúra sávszélessége költségtakarékos, megnő a teljes biztonsági rendszer hatékonysága, korán észlelhető a kamera hibás működése, illetve azok szabotálása/rongálása.

Cégnévjegy
Az Intellio Kft. egy magánkézben lévő technológiai cég, mely élenjáró, új generációs videomegfigyelő rendszerek fejlesztésével foglalkozik. A céget 2004-ben alapította egy biztonságtechnikai szoftvereket és hardvereket fejlesztő mérnökcsapat. Az Intellio Intelligens Video Biztonsági Rendszert - amely két év fejlesztői munkájának eredménye - először a Security Essen 2006 kiállításon mutatták be. A cég Magyarországon és Csehországban rendelkezik irodával, fejlesztői csoportja Budapesten van.

A nemzetközi felmérések és előrejelzések alapján a VCA-termékek piaci forgalma 2010-re meghaladhatja a 600 millió dollárt, és a fejlesztők egyre újabb és újabb megoldásokat találnak a videomegfigyelő rendszerek évtizedes problémáira. Az új technológiai megoldások egyik fő erénye, hogy képesek a felismerő algoritmusokat beágyazni a kamerába, és így növelni az egész megfigyelőrendszer hatékonyságát - tudtuk meg Kópházi Jánostól, az Intellio Kft. ügyvezető igazgatójától.

A VCA létjogosultságát pénzügyi szempontok is igazolják, ennek alátámasztásához érdemes megvizsgálni az ilyen rendszerek egész élettartama alatt felhalmozódó kiadásokat. A teljes birtoklási költség (TCO) egy becslés, amely összegzi a termék megvásárlásához, üzemeltetéséhez és fenntartásához közvetve és közvetlenül kapcsolódó összes kiadást.

A VCA-beruházáshoz kapcsolódó közvetlen költségek egyik legnagyobb részét maguknak a termékeknek és szolgáltatásoknak a megvásárlása jelenti. Egy biztonságtechnikai rendszer esetében ezek a kiadások a következőket tartalmazzák: kamerák beszerzése, felvételt készítő eszközök beszerzése, kábelezés, hálózattervezési költségek. Az induló beruházási költségeket sok esetben tévesen tartják a beruházási döntéseket egyedüliként befolyásoló tényezőnek - hívta fel a figyelmet Kópházi János. Ha csak ezt az egy szempontot vesszük figyelembe, akkor kétségtelen, hogy az analóg megfigyelőrendszereknek az ip-alapú beágyazott eszközökkel szemben jóval kisebbek az induló költségeik. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az alacsony felbontású analóg eszközök manapság már szinte fillérekért hozzáférhetőek a piacon. Ugyanakkor azt is meg kell említeni, hogy minél nagyobb a rendszer, annál kisebb a különbség az analóg és az ip-alapú VCA-beruházások költségei között.

Ennek oka, hogy a beágyazott VCA-rendszerek, felépítésükből adódóan, jelentősen több intelligens kamera csatlakoztatását teszik lehetővé ugyanarra a szerverre. Amíg a legtöbb kódoló legfeljebb 16 csatornát tud egyszerre kezelni, egy ip-alapú beágyazott VCA-rendszer akár 128 kamera irányítását is lehetővé teszi egyazon szerverről.

Az üzemeltetési költségek azokat a folyamatos kiadásokat jelentik, amelyek a telepítéshez, az üzemeltetéshez, a karbantartáshoz, valamint a rendszer frissítéséhez kapcsolódnak. Egy megfigyelőrendszer szempontjából ezek a kiadások a következőket jelentik: az üzemeltetéshez szükséges munkaerő (üzemeltetési csapat), a rendszer telepítése, a rendszer-karbantartási költségek, hardveralkatrészek cseréje (meghibásodás vagy elavult tartozékok esetén frissítés, a rendszer bővítésének költségei).

Az üzemeltetéshez szükséges munkaerő költségét közelebbről vizsgálva jelentkezik a VCA-rendszerek előnye az egyszerű ip-alapú rendszerekkel szemben. Utóbbi megfigyelőrendszerek kezelése igen nagy munkaerő-ráfordítást igényel. Annak érdekében, hogy száz kamera egyidejűleg hatékonyan ellenőrizhető legyen, több tucat operátort kell alkalmazni, három műszakban, a nap 24 órájában.

A VCA-rendszerek azonban lehetővé teszik az operátor számára, hogy csak azokat a kameraállásokat ellenőrizze, amelyek igénylik a biztonsági személyzet közvetlen figyelmét. Ez azt jelenti, hogy az események akkor jelenítődnek meg, amikor történnek, azonnal riasztva az operátort, aki így rögtön intézkedni tud. Ezek alapján kijelenthetjük, hogy egy ilyen döntéstámogató rendszer használata esetén az üzemeltetési csoport, következésképp az üzemeltetés költségei drasztikusan csökkenthetők.

Forrás: Napi Online

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Cikkek hasonló témában