SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | IT biztonság

2004. június 15.

Támadásra kész az első mobilvírus

Támadásra kész az első mobilvírus

Egyelőre nem kell mobilhálózatokat megbénító támadásoktól tartanunk, mivel a hétfőn felfedezett féreg csak a drága okostelefonokon működik. Szerencsére a mobilszámlára sem jelent veszélyt, mivel nem adathívással, hanem nyitott bluetooth eléréseken keresztül terjed.

Index (ugyelet@mail.index.NOSPA-M.hu)
2004. június 15., kedd 11:45


Kapcsolódó anyagaink :
* Ezer új féreg jelent meg májusban http://index.hu/tech/biztonsag/fereg2590/
* Elérhetetlen a Parlament.hu a hazafias féreg miatt http://index.hu/tech/biztonsag/zafib040614/
* Feltámadt a Mydoom http://index.hu/tech/biztonsag/fereg0603/
* A Chello nevében jelentkezik az új féreg http://index.hu/tech/biztonsag/sober0519/

A vírusirtó cégek hétfőn megfejtették annak a féregnek a működését, amely elsőként veszi célba a mobiltelefonokat. Az orosz Kaspersky által Cabir névre keresztelt program kizárólag a Symbian operációs rendszert használó mobiltelefonokon működik, és bluetooth rádiós eléréssel másolja át magát egyik készülékről a másikra. A jelenlegi változat egyáltalán nem kártékony, persze a későbbiek sokkal veszélyesebbek is lehetnek.

Bizonyítási vágy

"Nem hiszem, hogy elterjed, mivel sejtéseink szerint olyan csoport készítette a férget, amely előszeretettel ír újszerű vírusokat. Valószínűleg csak be akarták bizonyítani, hogy működik az elgondolásuk" - mondta a Cnetnek Vincent Gullotto, a Network Associates vírusirtással foglalkozó csoportjának elnöke.

A Cabir egyáltalán nem kártékony, mivel csak terjedni képes, rombolni nem. Terjedni is csak korlátozottan, ezért egyáltalán nem meglepő, hogy a vírusirtó szakemberek még nem találkoztak vele a felhasználók készülékein. Gullotto ugyanakkor úgy véli, sokan fogják átalakítani a férget saját ízlésük szerint.

Bizalomra épül

Jelenleg a Symbian operációs rendszer uralja az okostelefonok piacát, amely azonban még mindig elenyésző az egymilliárd készüléket számláló teljes mobilpiachoz képest. Ráadásul a Microsoft az évtized végére jelentős részesedést szerezhet saját mobil rendszerével.

A számítógépes biztonságtechnikával foglalkozó szakemberek többször felhívták már a figyelmet a bluetooth rádiós technológia hiányosságaira, a Cabir azonban javarészt azt használja ki, hogy a symbianos mobilok túlságosan megbíznak a többi symbianos készülékben. A fertőzött telefonon a féreg automatikusan bluetooth kapcsolatot létesít a közelében található készülékekkel, amelyekre a másolat automatikusan települ.

[ Eredeti cikk ]

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Cikkek hasonló témában