SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Biztonságtechnika

2008. november 24. 10:06

Intelligens kamerák riaszthatják az őröket a Corvinus Egyetemen

Két mobilkamera is figyeli a Budapesti Corvinus Egyetem épületét egy másik, 36 fix megapixeles kamera mellett. A kamerák azonnal riasztják az őröket, ha nem kívánt eseményt észlelnek. Az új ip-alapú, megapixeles rendszerrel könnyen ellenőrizhető és visszakereshető bármilyen esemény éjjel-nappal, akár távolról is.

Az Intellio Kft. fejlett valós idejű fedélzeti videoanalitikával szerelt videomegfigyelő ip-kamerákat fejlesztő és gyártó hazai cég. Az Intellio rendszert elsősorban a közepes és több telephellyel rendelkező nagyvállalatok videomegfigyelési igényeinek figyelembevételével fejlesztették ki. A rendszer a biztonsági kockázatokat jelentő események automatizált felismerésének megvalósításával lehetőséget biztosít, hogy a lehetséges vagy valós veszélyhelyzetekről azonnal riasztást küldve a biztonsági szolgálatnak, azok még a károk tényleges bekövetkezése előtt el tudják hárítani a veszélyhelyzetet. Az Intelliónak Magyarországon és Csehországban vannak irodái, termékeit hozzáadott értéket biztosító biztonságtechnikai cégek értékesítik az EU-ban, USA-ban, Kanadában, Dél-Amerikában és Ausztráliában.

Harminchat fix és két WiFi-vel ellátott megapixeles mobil ip-kamera őrzi az egyetem és a diákok értékeit szeptembertől a Budapesti Corvinus Egyetemen. A vagyonvédelmi céllal felszerelt kamerák az irodák feltörését, a felújítások és a rendezvények során bekövetkezett károkat hivatottak visszaszorítani. Felmerült az igény, hogy a folyosók aktív megfigyelése mellett egy olyan rendszert építsünk ki, amelynek segítségével könnyen dokumentálhatók és visszakereshetők az események - mondta Czinderi Gábor, a Corvinus Egyetem műszaki főigazgató-helyettese. A kamerák segítségével a tettesek könnyen kézre keríthetők vagy tetten érhetők. A kamerákba épített intelligens funkciók képesek jelzést adni a biztonsági őröknek, ha valamilyen nem kívánt esemény történik egy megfigyelt területen. Bár az intelligens funkciókat még teszt jelleggel futtatják, az épület megfigyelése már folyamatos.

Az egyetem elvből elveti az olyan biztonsági megoldásokat, amelyek fennakadást okoznának az épületben zajló forgalomban. Egy ilyen rendszer mindenki életét megkeserítené, és nem is biztos, hogy a kárt okozó tettesek megkerülnének - mondja Reck Tibor, a telepítő Reklár Bt. ügyvezetője. A Budapesti Corvinus Egyetem egy nyílt intézmény, ahová bárki szabadon bemehet. Ez a közel 18 ezer nappali hallgató mellett az alagsorban található étterem vendégeit jelenti, valamint az ad hoc konferenciákat és előadásokat is. Reggelente átlagosan 4000 ember mozog az épületben, amit egy intelligens biztonsági kamerarendszer nélkül nehézkes folyamatosan ellenőrizni.

Olyan megoldást kellett tehát találnunk, ami nemcsak nem akadályozza a forgalmat, de az épület támasztotta elvárásoknak is megfelel - mondja Reck Tibor. Az épület műemlék jellegéből adódóan nem lehet vagy csak igen nehézkes az újabb kábeles rendszerek kiépítése. Az Intellio rendszere ip-alapú kommunikációjánál fogva képes futni a már meglévő internethálózaton. Az ip további előnye, hogy WiFi-megoldásokkal a két szélessávú mobilkamerával bármilyen olyan területet is megfigyelhetünk, ahova nincs fix kamera telepítve. Ezeket a hordozható kamerákat főleg időszakos belső rendezvényeken, illetve az épülettel kapcsolatos rekonstrukciók során kívánják használni.

Az egyetem első és még most is szolgálatot teljesítő vagyonvédelmi rendszerét ugyancsak a Reck Tibor vezette Reklár Bt. telepítette még 2004-ben. Ez a kábeles (nem kamerás) megfigyelő rendszer hatékonyan visszaszorította a korábbi nagy értékű belső lopásokat, ellenben az épület nyíltsága miatt a besurranásokat továbbra is nehéz volt kiszűrni. A szeptember óta működő nagy felbontású ip-kamerás rendszerrel azonban már belépéskor ki lehet szűrni a gyanús személyeket. A kamerák képének felbontása még a belépők arcának vizsgálatát is lehetővé teszi.

A Corvinuséhoz hasonló intelligens Intellio-megoldásokat alkalmaz még a MÁV, a zágrábi Hugo Boss áruház és a belgrádi olasz kulturális intézet.

Forrás: Napi Online

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Cikkek hasonló témában