SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | IT biztonság

2004. július 1.

Vírusveszély a mobilokon

Vírusveszély a mobilokonJúnius közepén megjelent az első olyan vírus, amely már a mobiltelefonokat veszi célba. A Cabir névre keresztelt féreg tömeges elterjedésétől, a mobilhálózatokat is megbénító támadástól egyelőre nem kell tartani, mivel a károkozó kizárólag a Symbian operációs rendszert használó okos telefonokon működik – derül ki az

F-Secure közleményéből.

Az új féreg vezeték nélküli – bluetooth – kapcsolattal másolja át magát egyik készülékről a másikra. A féreg egy Symbian telepítőfájlba csomagolva érkezik a mobiltelefonokra, aktiválásához azonban szükséges a károkozót tartalmazó fájl futtatása is. Aktiválódás után a féreg más, szintén bluetooth technológiát használó eszközöket keres, és az elérhető, valamint a kérésekre válaszoló telefonokra elküldi saját magát.

A számítógépes biztonságtechnikával foglalkozó szakemberek már többször felhívták a figyelmet a bluetooth technológia hiányosságaira. A Cabir azonban mégsem a vezeték nélküli megoldás hibáit használja ki, hanem azt, hogy a Symbian rendszerrel készült mobilok túlságosan is megbíznak a többi, hasonló operációs rendszerrel ellátott készülékben.

A féreg megfelelő környezetbe kerülve képes a terjedésre. Ha valaki egy fertőzött telefonnal végigsétál a városközponton a délutáni csúcsforgalom idején, felhasználók ezreit fertőzheti meg – állítják az F-Secure szakemberei. Szerencsére az első mobilvírus nem jelent igazán komoly fenyegetést az okos mobiltelefonok használói számára, mivel csak terjedni képes, de rombolni nem. Ennek ellenére a Cabir féreg megjelenése egyértelmű figyelmeztetés a mobiltelefonok, illetve a rajtuk futtatott operációs rendszerek gyártói számára, amely azt mutatja, hogy a mobilvírusok elkészítésének technológiája már létezik, és ismert is a vírusírók számára.

A mobilvírus-fenyegetés új intézkedéseket és megoldásokat igényel mind a szolgáltatók, mind a felhasználók oldaláról. A mobilcégeknek és a mobiltelefon-gyártóknak a jövőben vírusvédelmi szolgáltatásokkal és megoldásokkal is ki kell majd egészíteniük kínálatukat.

[ Eredeti cikk ]

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Cikkek hasonló témában