SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | IT biztonság

2011. április 28. 13:25

Weboldalak titkosítása - magyar biztonsági fejlesztés

Egy magyar fejlesztés lehetővé teszi, hogy úgy titkosítsunk weboldalakon megjelenő információkat, hogy a látogató a titkosítás tényéről sem tud.

Amikor regisztráljuk magunk egy közösségi hálóra, vagy a webre tesszük fel a következő baráti esemény információit, joggal töprenghetünk el azon, vajon ki és mire fogja végül (a célközönségen kívül) felhasználni mindezt – írja az IT café cikke. Mert sajnos egyáltalán nem vagyunk az adatainknak urai. Pedig ez egyáltalán nem megoldhatatlan probléma – hazai kutatók egy bárki által kipróbálható programmal demonstrálják személyes adataink védelmének egy lehetséges megoldását.
A BME Híradástechnikai Tanszék munkatársai érdekes megoldást találtak arra, hogy milyen alternatív útjai lehetnek a személyes adatok védelmének – még akkor is, ha épp egy közösségi oldalon található adatlapunkról, a profilleírásról van is szó.
A fiatal kutatók a szteganográfia alkalmazásával javasoltak megoldást erre a problémakörre; azaz olyan módszert dolgoztak ki, amelynek segítségével már az információrejtés puszta ténye is rejtve marad az avatatlan szemek előtt. Az általuk javasolt megoldás (proof-of-concept alkalmazás), a StegoWeb nevű apró webes program további előnye, hogy lényegében telepítést sem igényel, mivel ún. bookmarkletről van szó. Ebben az esetben nagyon egyszerű a használat: a telepítéshez elegendő a három könyvjelzőt felvenni böngészőnkbe, és már használhatjuk is. Ez úgy lehetséges, hogy a StegoWeb nem magában a weboldal tartalmában tárolja el az információt, hanem egy URL-rövidítő szolgáltatásban regisztrálja, erős titkosítással kódolva. Így sem a weboldal, sem más látogatók nem tudják, hogy bármit is elrejtettünk volna ott.
Közösségi oldalakon könnyen értelmezhető az alkalmazás személyes adatvédelemben betöltött funkciója: más és más jelszót adhatunk meg kollégáinknak és barátainknak, így elérhetjük, hogy más és más információt lássanak adatlapunkon. Sőt, szélsőséges esetben az is lehetséges, hogy a kiindulási adatlapunknak látszólag semmi köze se legyen hozzánk.
A StegoWeb a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Híradástechnikai Tanszéken készült, a Nemzetközi PET Portál és Blog támogatásával. Az alkalmazás ingyenes, bárki kipróbálhatja.

Forrás: it café

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Cikkek hasonló témában