SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Személyvédelem

2012. szeptember 10. 15:48

Divat lett a pánikszoba és a golyóálló ajtó

Sok gazdag embert vonz London biztonsága, a külföldről érkező újgazdagok körében ennek ellenére divat lett pánikszobával, fegyverszéffel, golyóálló ajtóval ellátni a házat.

London és általában Nagy-Britannia egésze európai, sőt nemzetközi összehasonlításban biztonságosnak tekinthető. Az itt élők többnyire nem rettegnek a mindennapjaikban, történeti okokból nem hordanak fegyvert, nem is nagyon tehetnék, merthogy a törvény tiltja, a lakásukból pedig nem csinálnak erődítményt.


A rettegést azonban nem lehet betiltani. Márpedig azok az újgazdagok, akik szülőhazájuk kaotikus viszonyai elől épp Londonba menekülnek, mert van elég pénzük ahhoz, hogy ezt luxuskörülmények közt tehessék meg, otthonról hozzák magukkal a szorongást. Így nem meglepő, hogy a szupergazdagok londoni házaiba divat lett pánikszobát, fegyverszéfet és golyóálló ajtót, ablaküveget szerelni.

Sok gazdag vevőt vonz London politikai stabilitása, az, hogy gazdasági és politikai ellenfeleiktől itt vélnek menedéket találni, de azért a biztonság kedvéért a technika vívmányait is bevetik, az erre szakosodott biztonságtechnikai cégek nagy örömére.

Magukkal hozzák a veszélyt
Az utóbbi évekig a luxusingatlanok piacát közel-keleti olajmágnások és amerikai bankárok uralták. Ma inkább észak-afrikai és főleg orosz újgazdagok váltották fel őket, akik pedig hozzák magukkal a veszélyt és a viszályt. Emlékezetes például, hogy 2009-ben a volt orosz kémet, Alexander Litvinyenkót a teájába csempészett radioaktív polóniummal ölték meg egy londoni szállodában. Tavaly márciusban egy orosz bankárra ötször rálőttek egy londoni utcán. Mivel túlélte a támadást, meg tudta mondani, hogy egykori üzleti partnere volt a merénylő. Borisz Berezovszkij, valaha a Kreml legfőbb bizalmasa, most pedig Putyin egyik legélesebb bírálója a Reuters Hírügynökségnek azt mondta, a Kreml banditái és az orosz bűnözők elől nem sok biztonságosabb menedék van Londonnál. De ez persze nem garancia arra, hogy nem érnek utol - hangsúlyozta.

Különleges biztonsági berendezések a méregdrága luxuslakásokban
Mindezek fényében érthető, hogy az egyik legdrágább és legdivatosabb új ingatlanpiaci fejlesztés, a Hyde Park 1 nevű ház, amelyben egy lakást rekordáron, 136 millió fontért adtak el, különleges biztonsági felszerelésekkel büszkélkedhet, golyóálló ablakokkal, pánikszobákkal, miközben természetesen biztonsági kamerák figyelik és 24 órás portaszolgálat szűri meg már az oda belépni szándékozókat is.

A szomszédos, ugyancsak előkelő Kensington negyedben egy 16 millió fontos, az előbbihez képest olcsónak számító ház is két pánikszobával, két egymástól független biztonsági kamerarendszerrel, fegyverraktárral és golyóálló ablakkal, illetve géppisztolybiztos ajtóval hirdeti magát. De egyre több újgazdag szereli fel otthonát olyan eszközökkel, amelyek korábban csak múzeumokban léteztek. Ilyen például a biztonsági köd, amely betörés esetén pillanatokon belül vastag köddel tölti meg a szobát, hogy összezavarja a behatolókat.

Az egyik legnagyobb brit biztonsági cég, amely katonai kiképzéstől tűzbiztonsági értékelésig számos szolgáltatást nyújt, a tavalyi hárommillió fontról a triplájára, több mint tízmillió fontra növelte forgalmát. A cég szerint a külföldi befektetők számának növekedésével arányban emelkedik a különleges biztonsági berendezések száma. A cég egyébként potenciális vevők számára vállalja ingatlanok biztonsági értékelését is. Egy ingatlanszakértő szerint nem London lett veszélyesebb, hanem az ide érkező külföldi vevők veszélyérzete nagyobb, miközben a biztonsági berendezések már könnyebben elérhetők, ráadásul kicsit divat is lett a biztonság, mert a korszellem is ilyen.

Még mindig a portás a biztonság legjobb őre
Pár éve még mindenki légkondicionálót akart venni, most a pánikszoba a sikk. Egyébként modern technika ide vagy oda, a legmegbízhatóbb biztonsági intézkedés még mindig a portás vagy a biztonsági őr, állítja az ingatlanszakértő. Sajnos, vagy szerencsére a legtöbb londoninak nem az a legnagyobb gondja, hogy legyen-e pánikszobája vagy golyóálló ablaküvege, hanem az, tudja-e fizetni a lakbért vagy a jelzálogkölcsöne törlesztését.

Forrás: stop.hu

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!