SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Személyvédelem

2013. augusztus 16. 21:26

Orbán Ráhel esküvőjét nem biztosíthatja a TEK

Esküvőt nem biztosíthat a Terrorelhárítási Központ (TEK), csak védett személyeket, például a kormányfőt, de egyelőre még nem tudni, Orbán Viktor kéri-e a biztosítást Ráhel lánya esküvőjére – írta a Blikk.

A TEK a hvg.hu-nak korábban azt a választ adta, hogy amennyiben a közjogi méltóság nem mond le a személyi védelemről, akkor ő munkatársaik is részt vesznek a magánrendezvényeken.

"Az elmúlt hetekben vadabbnál vadabb történetek jelentek meg arról, hogy milyen roppant erőt mozgósítunk az esküvőre" – mondta a Blikknek Fodor Gergely, a TEK társadalmi kapcsolatok osztályának vezetője.

"Mi eleve nem biztosíthatunk magánrendezvényeket, így lakodalmat sem. Mi a védett személyért, így például a kormányfő biztonságáért felelünk. Ezért az általános protokoll szerint fogunk eljárni. Semmivel sem történik másképpen, mint ha Orbán Viktor egy magánrendezvényen járna" – tette hozzá. Sőt, a sajtófőnök szerint még azt sem tudni, kéri-e a kormányfő a biztosítást. Ha Orbán úgy dönt, lemond a védelemről, úgy a násznép között nem lesznek testőrök.

A TEK ott van magánrendezvényeken is

A köztársasági elnök és a kormányfő személyvédelmével kapcsolatban az erre vonatkozó kormányrendelet – (160/1996. (XI. 5.) – állandó védelmet ír elő. A jogszabály szerint "a közjogi méltóságok részvételével bonyolított hivatalos programhoz kapcsolódó személyvédelem egyes elemeiről – előzetesen és írásban – lemondhatnak, feltéve, ha a hivatalos programon nem vesznek részt".

A TEK a hvg.hu esküvőre vonatkozó megkeresésére azt a választ adta cikkünk megjelenése után, hogy a rendezvény nem jelent pluszköltséget a testület számára. Kérdésünk alapján megjegyezték, minden olyan magánrendezvényen biztosítják a közjogi méltóságok védelmét, amelyeknél azok nem mondanak le erről. Másfél hete megjelent cikkünkben emlékeztettünk arra az esetre is, amikor Áder János államfő egy horgászversenyen vett részt, s vele együtt az indulók közé benevezték a TEK két munkatársát is.


A biztosítás szükségességéről mindig a védett személy mondja ki a döntő szót. Ám Fodor szerint Orbán is és Áder János köztársasági elnök is mindig megfogadja a tanácsaikat, így nincs olyan, hogy visszautasítanák a biztosítást, miközben azt a szolgálat fontosnak tartaná.

A menyegző helyszínén, a Tiborcz-tanyán sem adják egymásnak a kilincset a biztonsági emberek – tette hozzá a Blikk. "Még meg sem néztük a helyszínt" – mondta Fodor Gergely. "Ha szüksége is lesz aznap a kormányfőnek a védelemre, úgy bőven van még idő a biztonsági lépések megtételére, és időben el fogjuk végezni a szükséges feladatokat" – idézte a lap.

Azt nem lehet tudni, hogy a miniszterelnököt a TEK hány munkatársa kíséri el egy-egy programjára. A Blikk úgy tudja, ilyenkor körülbelül tíz-húsz szakember dolgozik a kormányfő védelmén, de a pontos számuk mindig attól függ, hogy a szóban forgó helyszín mennyire számít kockázatosnak.

Forrás: hvg.hu

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Hozzászólások

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a SecuriFocus Kft. nem vállal felelősséget, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőségünkhöz.
Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászóláshoz jelentkezzen be vagy regisztráljon!