SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Személyvédelem

2013. augusztus 20. 16:03

Drága lesz a rejtett biztonság

Komolyabb izgalom nélkül várják Orbán Viktor testőrei a miniszterelnök lányának, Ráhelnek az esküvőjét - írta a Blikk.

Fodor Gergely, a TEK társadalmi kapcsolatok osztályának vezetője a lapnak kijelentette: "Mi eleve nem biztosíthatunk magánrendezvényeket, így lakodalmat sem". A tisztviselő azonban nem a teljes igazságot mondja. Az Orbán-esküvőt forrásaink szerint fokozottan védik.

Egyszerű kis tanyának "hazudott", valójában hatalmas lovasbirtokot, kastélyt, panziót jelentő családi komplexumban tartják majd Orbán Viktor miniszterelnök lánya, Ráhel, és nagygazda udvarlója menyegzőjét. (A környékbeliek csak Dallasnak, illetve Ewing-birtoknak nevezik a Tiborcz-család otthonát.)

A Blikknek a Terrorelhárítási Központ (TEK) azt állította: a jeles eseményt sem kezelik majd másként, mint ha a politikus bármilyen magánjellegű programján venne részt. - Az elmúlt hetekben vadabbnál vadabb történetek jelentek meg arról, hogy milyen roppant erőt mozgósítunk az esküvőre - utalt a Blikknek Fodor Gergely, a TEK társadalmi kapcsolatok osztályának vezetője a Népszava ezzel kapcsolatos cikkére.

- Mi eleve nem biztosíthatunk magánrendezvényeket, így lakodalmat sem. Mi a védett személyért, így például a kormányfő biztonságáért felelünk. Ezért az általános protokoll szerint fogunk eljárni. Semmivel sem történik másképpen, mint ha Orbán Viktor egy magánrendezvényen járna. Ha Orbán úgy dönt, lemond a védelemről, úgy a násznép között sem ücsörögnek majd a jól öltözött, de a táncolni vágyó lányokra fittyet hányó fiatalemberek - állította a testőr-szóvivő.

Csakhogy a TEK illetékese nem feltétlenül az igazságot mondja. A hatályos jogszabály szerint a védett vezetőnek mindössze arra van joga, hogy a "magánprogramjának időtartamára a személyvédelem egyes elemeiről előzetesen írásban lemondhat".

Vagyis arra kérheti a TEK-et, hogy demonstratív testőri védelemben ne részesüljön. Arról azonban írásban sem mondhat le, hogy a helyszínt teljes körűen - a rendőrség bevonásával tágabb körzetben is - védjék, hogy a felszolgált ételeket élelmiszervegyészek ellenőrizzék. Emellett előzetesen tűzszerészek kutatják át a területet. Oda ugyanis semmilyen gyanús eszköz, tárgy nem kerülhet be.

E biztonsági intézkedésekről sem mondhat le a védett személy. Lemondhat viszont egyebek között közúton az oszlopvezető és utánfutó gépjárműről, vasúton az előfutó mozdonyról, vízi úton a kísérő rendőrségi vízi járműről. Forrásaink szerint a "rejtett védelem" többszörösen bonyolult szervezéssel, és jóval magasabb költséggel jár, mint a nyílt.

Az ugyanis minden szabállyal ellentétes lenne - ilyen elő sem fordulhat -, hogy egy ország miniszterelnöke egyetlen pillanatra is kikerülhessen a védelmi szolgálat látóköréből, hogy egy esetlegesen ellene intézett - bármilyen - támadás felkészületlenül, távolból érje a testőrséget. Ugyanez vonatkozik az eseményen várhatóan megjelenő Áder János köztársasági elnökre, illetve más védett vezetőkre - Polt Péter legfőbb ügyészre, Darák Péter kúriai elnökre is.

A miniszterelnök lányának egyik ismerőse szerint egyébként a lakodalmat nem tervezik nagyon nagyra, ötszáz főnél jóval kevesebbel számolnak. A meghívottak pontos számát nem hozzák nyilvánosságra, mert attól tartanak, hogy azok, akik nem kapnak meghívót, azon gondolkoznának, hogy hányadikak a rangsorban,és miért nem fértek be az első száz vagy kétszáz jó barát közé. A fiatalok a tervek szerint állítólag egy kis templomban mondják ki majd a boldogító igent katolikus liturgia szerint.

Forrás: népszava

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Hozzászólások

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a SecuriFocus Kft. nem vállal felelősséget, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőségünkhöz.
Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászóláshoz jelentkezzen be vagy regisztráljon!