SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Személyvédelem

2013. október 20. 13:06

Magánhadsereg, páncélautó és atombunker védi a gazdagokat

Míg Mark Zuckerberg harmincmillióért vásárolta meg vélt biztonságát, az angol királyi család védelme napi háromszáztízezer fontba kerül.

A gazdagok és a sztárok valóságos vagyonokat költenek a védelmükre. Páncélautók, pánikszobák, magánhadsereg – csak a pénztárca szab mértéket.

Victoria retteg

Ötmillió font. Ennyit követeltek volna azok a bűnözők, akik 2002-ben akarták elrabolni David Beckham feleségét. Az első számú célpont Victoria volt, ám az albán–román csoport kész volt a sztárpár fiát, Brooklynt is foglyul ejteni, ha a helyzet úgy hozza.Az ördögi tervet egy, a bűnözők közé beépült újságíró leplezte le végül, ami után a Beckham család megsokszorozta a saját védelmére fordított összeget. Victoria például azóta valóságos magánhadsereget tart, hogy önmagát és az immár népes gyermeksereget megóvja a bajtól. A futballistának amúgy jó cimborája, Elton John és – egy személyes kihallgatás során – maga Erzsébet királynő adott védelmi taná­csokat.

– A királynő nagy figyelemmel hallgatott meg, és igazán hasznos útmutatást adott. Megértette a problémámat, hiszen az egész életét testőrök között tölti – számolt be a sajtónak a beszélgetés végén Beckham. És valóban: a brit királyi család megóvása őrült pénzeket emészt fel.

A Scotland Yard egyik speciális csoportjának négyszáz tagja felel a szűk királyi család húsz tagjának személyi biztonságáért, és akkor a vagyonvédelemről még nem is ejtettünk szót. Mindez évente 113,5 millió fontot, vagyis naponta 310 ezer fontot (tehát több mint napi 100 millió forintot!) emészt fel.

Zuckerberg begurult

Harmincmillió dollár. Ennyiért vásárolta fel Mark Zuckerberg saját szomszédainak házait. Egy élelmes ingatlanfejlesztő ugyanis meg akarta szerezni azokat a Palo Altóban levő ingatlanokat, amelyek a Facebook alapító-tulajdonosának telkével határosak, hogy ott egy hatalmas házat húzzon fel, és azt a Legyen Mark Zuckerberg szomszédja! szlogennel hirdesse.


A 29 éves milliárdos azonban megneszelte a tervet, és megelőzte a bajt. Ám mivel a szomszédoknak eszük ágában sem volt megszabadulni remek ingatlanaiktól, az ifjú üzletembernek alaposan a piaci ár fölé kellett ígérnie. Így adhatott például egy 260 négyzetméteres házért 14 millió dollárt, miközben a sajátját néhány éve csekélynek számító 7 millió dollárért (1,4 milliárd forint) vásárolta.

A fegyvert is kiszűrik

Százmillió forint. A Bors értesülései szerint a leggazdagabb magyarok akár ennyit is elköltenek saját biztonságukra. A kamerarendszer kiépítése alapnak számít, extraként a hő- és infrakamera vagy akár a reptereken megszokotthoz hasonló biztonsági átvilágítók jöhetnek szóba, ez utóbbiak képesek kimutatni, ha valaki fegyverrel, netán robbanószerkezettel érkezik.

A videorendszer jóvoltából a tulajdonos a világ bármely pontjáról nyomon tudja követni, mi történik a házban és körülötte, igaz, ezért a szolgáltatásért már milliókat kell kipengetni.

Áttörhetetlen falak

Ám a kiadások megtérülhetnek, ahogyan ez Warren Buffett esetében is történt. A világ egyik leggazdagabb emberének házában a biztonsági személyzet akadályozott meg egy rablást, igaz, a testőrség egyik tagja megsérült, amikor a betörő óriási ütést mért a fejére.Immár Magyarországon is kezd elterjedni az úgynevezett pánikszoba. Ez egy olyan biztonsági részleg, amelyet tűz- és robbanásálló páncélajtó választ el a lakás többi részétől. A segítség megérkezéséig ide menekülhetnek a háziak, akik az odabent elhelyezett monitorokon szemlélhetik a behatoló tevékenységét. Két-három hónap és mintegy 30 millió forint ráfordításával már ki is alakítható egy 12-14 négyzetméteres mini bunker. Az Argumenty i Fakty nevű orosz hetilap arról számolt be, hogy ma már egy magára valamit is adó orosz milliárdos nem lehet meg pánikszoba nélkül, amelynek falait áttörhetetlenné teszik a beépített acéllapok.

Több, mint testőr

Aki igazán aggódik a személyi biztonsá­gáért, az testőröket tart. És cseppet sem ritka, hogy ilyenkor a védelmező és a védenc között szoros barátság, ellenkező neműek esetében pedig akár szerelem is kialakulhat. Így járt Anastacia, aki európai turnéja során melegedett össze Wayne Newtonnal. Az énekesnő mellé kirendelt személyi testőr igen visszafogottan ennyit mondott: „az a gond, hogy az üzleti kapcsolatunk átment barátságba”. A bimbódzó szerelemnek azonban nem örül a testőr menyasszonya, Lorraine Elston, aki két közös gyermekükkel várta haza a könnyen „barátkozó” apukát. Anastacia e témában egyelőre némaságba burkolózik.Miután véget ért az énekes Seallel kötött házassága, Heidi Klum rögvest beleszeretett testőrébe, Martin Kirstenbe.

– Boldog vagyok az oldalán és biztonságban – nyilatkozta Klum. Annak idején nagy port vert fel, hogy a botrányairól elhíresült monacói hercegnő, Stephanie is a saját testőrével kezdett új életet.

Végül egy hazai érdekesség. Nemrégiben még attól volt hangos a magyar bulvársajtó, hogy Rippel Feriék válnak, most pedig már az is kiderült, hogy az erőakrobata exfelesége Feri egykori testőrébe lett szerelmes. Ebből mindjárt két dolog is kikövetkeztethető. Az egyik, hogy ezek szerint még a Rippel fivérek is tartanak test­őrt, másrészt, hogy Simó Viviennek bejönnek a kopasz pasik: Feri után az új csábító is ilyen.

Forrás: bors

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Hozzászólások

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a SecuriFocus Kft. nem vállal felelősséget, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőségünkhöz.
Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászóláshoz jelentkezzen be vagy regisztráljon!