SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Közérdekű

2013. december 11. 12:35

Minőségi védelem

Belügyminisztérium döntése alapján újabb vizsgát kell tenniük azoknak, akik személy- és vagyonvédelmi munkát folytatnak.

Erre azért van szükség, mert az utóbbi időben több ponton változott a Büntető- és a Polgári Törvénykönyv is. A friss ismeretekből mindenkinek vizsgáznia kell, aki az adott területen dolgozik.
Sokan vártak arra, hogy tételt húzhassanak ennek a bajai vagyonvédelmi cégnek az irodájában. A vizsga előtt a személy- és vagyonőröknek egy képzésen is részt kellett venniük, hogy megismerhessék a szakmájukat leginkább érintő jogszabályi változásokat.

dr. Fekecs Dénes, elnök, Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Kamara, Bács-Kiskun Megyei Szervezete:
Ez egy 40 órás képzés. A Belügyminisztérium Oktatási- Képzési és Tudományszervezési Főigazgatóságával közösen végezzük ezt a vizsgáztatást. Az országos kamara központilag készített el egy oktatóanyagot, online képzés keretében kell a felkészülést elvégezni, aki tudja. Aki nem, azoknak a területi kamarák nyújtanak ebben segítséget.

dr. Fekecs Dénes hozzátette, a vizsgát a vagyon- és személyőröknek 5 évente kell majd megismételniük, hogy az aktuális jogszabályokkal tisztában legyenek. A számonkérés két részből áll.

Héjjas János vizsgabizottság elnöke, alelnök, Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Kamara, Bács-Kiskun Megyei Szervezete:
Számot adnak egy elméleti kérdésről, ahol egy jogesetet is megismerhetnek a tételből, és meg kell állapítaniuk, hogy az a jogeset mondjuk egy testi sértés, vagy egy emberölés, vagy egy egyszerű bolti lopás, illetve gyakorlati része is van ennek a vizsgának, ebbe pedig van egy olyan feladat, egy életből merített szituáció, amikor például odamegy egy áruházhoz, be van törve az ablaka, és milyen intézkedéseket tesz, míg kiér egy hatóság.

Markovics Dezső 12 éve dolgozik vagyonőrként. A vizsga során az adatvédelmi szempontokról kellett beszélnie.

Markovics Dezső:
Nem tartottam nehéznek, csak egy kicsit azért abban kell ügyeskedni, hogy ezt meg kell érteni. A kérdést. A kérdésben majdnem mindig benne vannak a válaszok is. És tehát úgy el lehet mondani.

Az eredeti tervek szerint legkésőbb december 31-ig kellett volna letennie minden érintettnek a vizsgát. A szakterületen dolgozók nagy száma miatt ezt jövő év május 31-ig meghosszabbította a Belügyminisztérium. A mai napon Baján több mint 30-an mentek el vizsgázni.

Forrás: bajaitv

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Hozzászólások

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a SecuriFocus Kft. nem vállal felelősséget, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőségünkhöz.
Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászóláshoz jelentkezzen be vagy regisztráljon!

Cikkek hasonló témában

Kivitelezés vezető

A Seawing Kft. a biztonságtechnikai rendszerek fejlesztésében és gyártásában piacvezető vállalat, 2016 októbere óta a nemzetközi háttérrel rendelkező Assa Abloy cégcsoport tagja. A gyorsan növekedő biztonsági ágazatban a Csoport páratlan jelenléttel bír az olyan területeken, mint például a hozzáférés-ellenőrzés, azonosítási technológia, bejárat-automatizáció és szállodai biztonság. Partnereink számára egyedi és integrált beléptető, biztonságtechnikai megoldásokat kínálunk, önálló területként foglalkozunk könnyen kezelhető munkaidő-nyilvántartással. Vevőszolgálati csapatunkba keresünk kivitelezés vezető kollégát.