SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Személyvédelem

2016. február 6. 11:43

Most már biztos: saját testőrségük van Matolcsyéknak

Matolcsy György és az általa vezetett jegybank felzárkózott Orbán Viktor, Kövér László és Áder János mögé, és saját őrző-védő szervezetre bízta nemcsak az MNB épületeinek, hanem a vezetőinek és egyéb munkatársainak védelmét is.

Egyre színesebb az állami vezetőinket védő szervezetek palettája, már a jegybankba is elért a sajáttestőrség-alapítási láz, ami az elmúlt években egészen elharapózott a kormányoldalon.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hvg.hu kérdéseire megerősítette, hogy saját őrző-védő cégekkel védi az épületeit és a vezetőit. A Népszava a héten arról az értesülésről számolt be, hogy Matolcsy György jegybankelnököt, a lakását, sőt az alelnököket és környezetüket saját testőrség védi, a szokásos rendőri védelmen felül.

Matolcsyékat is védik

A Népszava értesülése javarészt eddig is ismert információk felmelegítése volt. Legfeljebb az nem pattant ki látványosan az elmúlt években, hogy az MNB biztonsági szolgálata kvázi személyi testőrségként is funkcionál.  

A jegybank két biztonsági céget is alapított, az MNB-Biztonsági Zrt.-t és a Qualitas-Védelmi Tanácsadó Kft.-t. Az MNB-Biztonsági Zrt.-t 2014-ben hozták létre, és a cég fő funkciója az MNB székhelyének és telephelyeinek őrzése lett, a jegybank akkori tájékoztatása szerint személyvédelmi tevékenységgel nem bízták meg. A cég alkalmazásában álló fegyveres biztonsági őrök, valamint személy- és vagyonőrök látják el a jegybank központi épületein belüli élőerős őrzés-védelmet, így az MNB felügyeleti tevékenységének helyt adó épület, valamint az MNB Logisztikai Központ védelmét is. Az MNB épületének külső védelmét a Készenléti Rendőrség látja el.

A Qualitas-Védelmi Tanácsadó Kft. tavaly novemberben bukkant fel, biztonsági feladatokra és építményüzemeltetésre egyaránt alkalmas tevékenységi körökkel.

A jegybank a hvg.hu-nak küldött válaszában most azt írta, hogy a korábbi évek gyakorlatának megfelelően a jegybank rendezvényein a személy-és vagyonőri feladatokat ellátó állomány kiemelt figyelmet fordít az ott megjelenő vendégekre és természetesen a jegybank munkavállalóira, vezetőire is.
Az az MNB válaszából nem derült ki pontosan, hogy miért volt szükség a tavaly novemberben létrehozott őrző-védő cégre, és konkrétan mit csinálnak a munkatársai. A Qualitas-Védelmi Tanácsadó Kft.-ről azt írták, hogy személy-és vagyonőr alkalmazottai feladataikat a  személy-és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló törvénynek megfelelően látják el. És még azt, hogy a cég nem piaci szereplő, tevékenységet (személy-és vagyonvédelmi feladatokat) kizárólag az MNB részére végez.

Régen minden egyszerűbb volt

A jegybank új őrző-védő cége szépen illeszkedik az elmúlt években egyre jobban kirajzolódó állami-kormányzati trendbe.

Matolcsyék Mádl és Sólyom őrzőjét igazolták le

A sajtóértesülés arról is szólt, hogy a testőrséget a Terrorelhárítási Központ és a Készenléti Rendőrség munkatársaiból verbuválták. Az MNB-Biztonsági Zrt. egyszemélyi ? igazgatóság nélküli ? vezetője Marosán Attila alezredes, aki egyúttal aktív rendőrtiszt is.

Ezzel kapcsolatban az MNB azt válaszolta, Marosán Attila az MNB-Biztonsági Zrt. vezérigazgatója, fizetését a Zrt.-től kapja, munkáját vezérigazgatóként végzi, korábbi pályafutása során személyvédelmi feladatokat is ellátott. Amikor az Európai Unió Tanácsának soros elnöki feladatait 2011-ben Magyarország látta el, akkor a Köztársasági Őrezred személyvédelmi főosztályvezetőjeként a védett személyek jelenlétében zajló rendezvények biztosítási terveinek kidolgozásáért és azok végrehajtásáért felelt. Marosán egykor többek közt Mádl Ferenc és Sólyom László köztársasági elnököket is védte.

Az előző kormányok idején jóval egyszerűbb volt a nagy állami vezetőket védő szervezetek térképe. Aztán a második Orbán-kormány rögtön megalakulása után, 2010-ben megalapította a Terrorelhárítási Központot (TEK), és a Köztársasági Őrezred helyett a TEK-re bízta a három legfőbb közjogi méltóság (a köztársasági elnök, a miniszterelnök, a házelnök) személyvédelmi feladatait. A többi védett személy testőrségét a Készenléti Rendőrség adta.

Kövér László házelnök 2013-ban gondolt egyet, és létrehozta az Országgyűlési Őrséget, amely az Országház védelme mellett átvette az ő személyi testőrségét is.

Tavaly pedig Áder János kezdeményezte az önálló államfői őrség felállítását. Az ötletet állítólag Orbán Viktor elvetette egy kormányülésen, ezt követte a döntés, hogy Ádert ne a TEK, hanem a Készenléti Rendőrség védje. Inkább Pintér Sándor belügyminiszter, mint Orbán Viktor tudjon a találkozóiról ? állítólag ez is elhangzott érvként a változással kapcsolatban.

Törvény van rá

A jegybank szerint gyakorlata teljes mértékben megfelel a magyar jogszabályoknak és annak is, amit az uniós jegybankok követnek. A fegyveres biztonsági őrségről szóló törvény szerint fegyveres biztonsági őrséggel kell védeni az állam működése és a lakosság ellátása szempontjából kiemelkedően fontos tevékenységet, létesítményt. Ilyen őrséget a törvény szerint a fontos intézmények háromféleképpen hozhatnak létre:
- saját szervezetben
- saját cégben
- más fegyveres biztonsági őrséggel rendelkező szerv segítségével

Az MNB válasza szerint a törvény alapján döntött úgy a jegybank, zárt körűen működő részvénytársaságot alapít, hogy garantálja vezetői és ingatlanjai védelmét.

Forrás: hvg.hu

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Hozzászólások

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a SecuriFocus Kft. nem vállal felelősséget, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőségünkhöz.
Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászóláshoz jelentkezzen be vagy regisztráljon!