SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Terrorizmus

2016. június 16. 5:16

Hogyan lehet túlélni egy fegyveres támadást?

Egyetlen férfi megölt ötven embert vasárnap éjszaka Orlandóban egy melegbárban, és 53 másikat megsebesített. Hajnali kettőkor fegyvert rántott, és válogatás nélkül lőtt mindenkire, majd túszokat ejtett. A rendőrök hajnali ötkor agyonlőtték. Egy magyar biztonságpolitikai szakértőtől azt kérdeztük, hogyan lehet túlélni egy ilyen támadást.

A támadó egy biztonsági őr volt, aki a saját apja szerint azért mészárolta le a bárban szórakozó embereket, mert utálta a melegeket. A rendőrség ugyanakkor terrortámadásként kezeli az ügyet, és vizsgálják a támadó kapcsolatrendszerét.

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő elmondta, hogy miként növelheti az életben maradási esélyeit az az ember, aki egy fegyveres támadás közepébe csöppen.

Menekülés
"Ilyen helyzetben az emberek többsége lefagy, nem tud gondolkodni, ezért nem jut eszébe, hogy elmeneküljön. Az orlandói támadásánál az egyik biztonsági őr megőrizte a lélekjelenlétét és észrevette a menekülési útvonalat. Kidöntött egy gipszkarton falat, sokan így tudtak elmenekülni. Ha nem teszi ezt meg, még több lett volna az áldozat" - mondta a szakértő.

Elrejtőzés
Aki el tud menekülni a támadó elől, közben keresse a helyet, ahova elrejtőzhet. Ha sikerült elbújni, el kell torlaszolni az odavezető utat, ez esélyt ad az életben maradásra. Egy fiatalember a vécébe bújt el, és onnan küldött üzenetet a telefonján. Ha valahogyan el tudta volna torlaszolni a bejáratot, talán megmenekülhetett volna.

Kommunikáció csak némán
Aki el tudott rejtőzni, próbáljon meg valahogy hírt adni magáról, segítséget kérni. Némítsa el a telefonját, beszéljen suttogva, vagy küldjön írásos üzenetet. Hívja Európában a 112-t, az Amerikában a 911-es segélyhívószámot. Írja meg, vagy mondja el, hogy hol van, az épület melyik részében bújt el, hányan vannak ott, hány támadót látott, vannak-e sérültek.

Forrás: faktor.hu

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Hozzászólások

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a SecuriFocus Kft. nem vállal felelősséget, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőségünkhöz.
Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászóláshoz jelentkezzen be vagy regisztráljon!