SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Személyi

2016. november 3. 8:36

Az Axis-alapító Martin Gren: Nem akartam közalkalmazott lenni

Családjában senki sem volt vállalkozó, a kis Martin mégis - vagy éppen ezért - üzlettel akart foglalkozni. A világ első IP kamerájának társfeltalálója ma a Föld 180 országában aktív Axis Communications alapítójaként és a cég igazgatóságának igazgatójaként ismert. Svéd és nincs baja a japánokkal.

Éppen húsz éve, hogy a svédországi Lundban tevékenykedő Axis Communications bemutatta a világ első IP kameráját, Martin Gren és Carl-Axel Alm találmányát, amely megváltoztatta videós megfigyelés, a biztonsági kamerás rendszerek világát. Nem egycsapásra, de visszavonhatatlanul.
Az Axist alapító két fiatalember, Martin Gren és Mikael Karlsson közül Mikael 2005-ben egy rövid lefolyású súlyos betegség következtében elhunyt. A közelmúltban alkalmam volt meghallgatni a cég lundi székházában Gren prezentációját, és megismerni, miként gondolkodik a cég múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

Családjában mindenki pedagógusként kereste meg családjának a betevőt, talán éppen ezért határozta el már 11 éves korában Gren, hogy ő a saját lábára fog állni, amikor ezt megteheti, és semmiképpen sem lesz az állam alkalmazottja. Még középiskolás volt, amikor első üzleteit megkötötte: diszkólámpákkal kereskedett (elnézést kérően hozzáteszi: a késő '70-es években ez érhetőnek mondható).
 
A lundi műszaki egyetemre járt, amikor az akkor már frissen végzett Karlssonnal megalapították közös vállalkozásukat, amelyből később az Axis Communications lett. Már üzleti pályájuk elején megegyeztek Mikaellel, hogy a végfelhasználókkal sohasem állnak majd közvetlen kapcsolatban, hanem viszonteladók és rendszerintegrátorok hálózatán át értékesítik termékeiket és szolgáltatásaikat.

Gyors tempójú fejlesztést optimális költségen csak a nyitott szabványokat követve és a nyílt forráskódok világában lehet elképzelni - szögezték le a kezdetek kezdetén, hiszen az így meghatározott környezetben nincs szállítói egyeduralom, és a termékek, rendszerek interoperatibilitása garantált.
Az Axis a videós megfigyelés szegmensében a kamera mellett meghatározó technológiákat fejlesztett ki, amelyek egyebek között csökkentik a videójelek továbbításához szükséges sávszélességet (Axis' Zipstream Technology), javítják a képminőséget mostoha fényviszonyok között (Lightfinder Technlogy, Wide Dynamic Range, OptimizedIR).
Gren felfogása szerint az első IP kamera voltaképpen videós megfigyelés első IoT eszköze volt. Elismerte, hogy nagy számban a második változat, az 1999-ben piacra dobott Axis 2100 jelű kamera jutott el a felhasználókhoz. Ebben a kamerában már beágyazott Linux működött és számos újítást tartalmazott.
Új és fontos IoT termékként említett Gren az Axis hálózati, PoE táplálású hangosbeszélőjét, amellyel - természetesen IP hálózaton keresztül - hangüzenetekkel (élő vagy előre rögzített üzenetekkel) lehet a behatolókat figyelmeztetni, hogy felfedezték őket. Az Axis újabb IoT megoldásai között mutatta be az IP ajtóbeléptetőket, amelyek lehetővé teszik, hogy az azonosítás távoli egységekben menjen végbe.

A prezentációja után kérdésekre válaszolt Gren. "Lehet, hogy tévedek, de nekem úgy tűnik, hogy önök a megfigyelést a kameragyártó perspektívájából közelítik meg, noha a megfigyelés egy igen összetett folyamat, amelyben fontos szerepet játszanak más IoT eszközök is, például a különféle érzékelők, szenzorok, az adatelemző megoldások és így tovább. Tervezik-e, hogy kilépnek a komfort zónájukból, a kamera zónájukból?" - szólt az én kérdésem Grenhez.

Gren válaszában elmondta, hogy az Axis a rendszerorientált megközelítésre tér át, és ennek keretében a közepes méretű rendszerekhez készítettek egy olyan dobozt, amelyhez csatlakoztathatók külső szenzorok is és természetesen a Axis többi eszköze, a kamerától a hangosbeszélőig. A nagyvállalati megoldások kifejlesztésében a partnereikre hagyatkoznak.

Szó esett az Axis felvásárlásáról is. Martin Gren elmondta, hogy a működésükben nem hozott változást a japán Canon tulajdonosként való megjelenése. Ugyanakkor számos előnyre hívta fel a figyelmet: gyártási kapacitásokhoz férhetnek hozzá, továbbá a Canon számos olyan technológiával, szabadalommal rendelkezik, amelyek igen hasznosak lehetnek az Axis számára. A Canonnak is előnyös ez a befektetés, hiszen a semmiből érkezve egycsapásra a IP alapú videóbiztonság szegmensében az első helyre kerültek az Axis akvizíciójával. És a Canon hagyja, hogy az Axis úgy irányítsa az üzletét, ahogyan eddig is tette - hangsúlyozta Gren.

Forrás: CompWorld

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Hozzászólások

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a SecuriFocus Kft. nem vállal felelősséget, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőségünkhöz.
Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászóláshoz jelentkezzen be vagy regisztráljon!

Logisztikai ügyfélszolgálati munkatárs - Young B.T.S.

A Young B.T.S. Kft., a hazai IT-telco és biztonságtechnikai piac nagy múltú disztribútora fiatalos logisztikai csoportjába hasonló mentalitású ügyfélszolgálati munkatársat keres. Az általános jófejségen, kedvességen és határtalan életkedven kívül nem árt, ha rendkívül alapos és precíz munkát végezel, a problémákat szereted magad megoldani és nem áttolni mások asztalára, távol áll tőled a panaszkultúra, üzleti folyamatokban és rendszerben gondolkozol, végtelen türelmes és kedves tudsz lenni a legkülönfélébb lelkiállapotú ügyfelekkel és a kollégákkal.