SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Őrzés-védelem

2003. december 4.

Most jó lenni vagyonőrnek?

Most jó lenni vagyonőrnek?

Heves megye
A hazai őrző-védő piac telített, a nagy árversenyben egymás alá kínálnak a cégek. Az uniós csatlakozást követő néhány évben jó részük aligha fog tudni talpon maradni.
A szakemberek szerint manapság még úgy is telítettség van, ha a kamarai kimutatások szerint sokan szüneteltetik az ipart. Ők azok a passzív tagok, akik a munkavégzéshez szükséges képzettséget megszerezték ugyan, ám jelenleg az élet más területén boldogulnak. A több mint százezres tagság fele szünetelteti a tevékenységét.
A biztonsági őrré váláshoz minimum szakmunkás végzettséggel, megfelelő testi és pszichikai alkalmassággal kell rendelkezni, és feddhetetlenségi nyilatkozatot is kell tennie a jelöltnek. Az még előfordulhat, hogy büntetett elő-élettel is végezhet valaki biztonsági őri tanfolyamot (a tanuláshoz való jog ugyanis nem korlátozható), de a hatóságtól már nem kaphat vagyonőri igazolványt az, aki ellen büntetőeljárás van folyamatban, vagy az előélete nem megfelelő. Vagy legalábbis akiről ezt tudják.
A munkaügyi központok az átképzés során a tanfolyami díjakat 50--80 százalékkal támogatják. Noha igen nagy a szakmában a fluktuáció, a megterhelő 24 órás szolgálatot kevesen bírják.
A szakmai kamarai tagság 1998 óta kötelező, a vizsgázott biztonsági őrök többségét ma különféle gazdasági társaságok alkalmazzák, kevés a magányos farkas, aki egyedül is képes megélni - hangsúlyozza Szombati Lajos, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Heves Megyei Szervezetének elnöke.
Manapság is sok tanfolyam hirdet vagyonvédelmi képzést, 3--4 hónap alatt megszerezhető szakképesítést, ám már korántsem akkora a tolongás, mint korábban. A tagság túlnyomó többsége - 90--95 százaléka - főként objektumőrzést, kisebbrészt pénzkísérést végez, az olyan munkák, mint az akciófilmes romantikával körített testőrködés, személyi védelem vagy a magánnyomozás, csupán a töredékét teszik ki feladataiknak.
A megyei kamarai elnök szerint az elmúlt évtized a tanulás időszaka volt a szakmában, a lehetőségek felméréséé, immár túl vagyunk a puszta "megélhetési korszakon", amikor az emberek jobb híján vágtak bele. Gondok azért jócskán akadnak, kezdve a munkaügyi tárca által hangoztatott jogellenes foglalkoztatástól a több szakma -- köztük az újságírók, a biztosítási üzletkötők és a vagyonőrök hivatkozott -- színlelt szerződéséig, a munkaviszony helyett vállalkozási szerződéssel foglalkoztatott munkavállalókig. Szombati Lajos több szakemberrel együtt úgy véli, hogy két fél viszonyába, magánjogi szerződésébe az állam nem avatkozhat bele, nincs joga törvénytelennek minősíteni azt.
Azt viszont a kamarai illetékes is elismeri, hogy kíméletlen, késhegyig menő küzdelem zajlik a cégek között a megbízásokért, melyek alaposan leszorítják az árat és kiszolgáltatják a piaci szereplőket a megbízóknak. Így jönnek létre aztán azok az "alibi-megbízások", ahol a minimális órabérért elvállalt megbízás során minőségi munkát várnak el tőlük. Jelenleg a vagyonőröknél 400--700 forintos órabérekről lehet beszélni, noha a kamara szakmai ajánlása több mint 800 forintos minimál-órabért tartalmaz. Így illúzió a minőségi szolgáltatás emlegetése.
A vagyonvédelem kemény munka, csak céltudatos kitartással lehet boldogulni - állítja a megye egyik legsikeresebb vállalkozásának számító, 1997-ben alakult Agria-Véd Security Kft. ügyvezetője. Tóth János szerint cégük ez idáig dinamikusan fejlődött. De a verseny a jövőben még inkább megrostálja majd a szereplőket. Mintegy 140 fős gárdájukkal már középméretű cégnek számítanak a piacon. Ott, ahol a megbízhatóság a döntő. Az általuk őrzött objektumokban igen csekély számban fordult elő kriminális esemény. A cég stabil tulajdonosi struktúrával, folyamatosan növekvő árbevétellel rendelkezik. Intenzíven foglalkoznak az alkalmazottak kiválasztásával, folyamatos szakmai képzésével. Nagyrészt ennek köszönhetik, hogy a szakmában szokásos fluktuáció náluk kevésbé tapasztalható.
Tóth János szerint a jövő egyértelműen az emberi tényező mellett az egyre nagyobb technikai felkészültséget és szaktudást igénylő elektronikus távfelügyeleti és térfigyelő rendszerek kiépítése.
(K. J.)
Vagyonvédelmi póker

Az elmúlt időszak nagy állami beruházásainál, például az autópálya-építések vagyonvédelmi feladatainál pár budapesti cég kezében voltak a nyerő lapok. Ők kapták a megbízást 800 forint körüli óradíjért, s anélkül, hogy bármit is kellett volna csinálniuk, a tetemes haszon is náluk maradt. A munkát rögtön továbbadták, és az általuk megbízott vagy az alvállalkozói lánc végén lévő kis helyi vállalkozások pedig 350 forintos áron végezték el a munkát.


[ Eredeti cikk ]

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Cikkek hasonló témában