Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Biztonságvédelmi szakportál
Pantheon logó

Hírek | Üzleti hírszerzés

2005. június 1.

Szoftveres robotok vigyáznak a cégekre

A piacfigyelés és a szövegbányászat az üzleti hírszerzés leghatékonyabb eszközei közé tartoznak.

A Menedzsment Fórum összeállítása a vállalati információszerzés és -védelem témában tartott konferencián készült, amelyet az Open Gates Hungary Kft. és az IBA Magyarország Kft. szervezett május utolsó két napján Visegrádon.

A magyar nagyvállalatok a globális átlagot meghaladó számban szembesülnek üzleti titkaik megsértésével, a kár pedig tízmilliárd forintos nagyságrendben mérhető - állítja a nemzetközi felmérések adataira hivatkozva Orbán Róbert. Az Open Gates Hungary Kft. ügyvezetője úgy látja, hogy az üzleti információk védelme és megszerzése hazánkban is egyre hangsúlyosabb kérdéssé válik, főképp a multinacionális vállalatok áldoznak nagyobb összegeket erre a célra. "A cégvezetőktől folyamatosan visszajelzést kapunk, hogy érzékelik a kockázatokat, és valamilyen szinten kezelik is ezeket a helyzeteket" - mondta a Menedzsment Fórumnak az ügyvezető.

"Az ésszerűen rendszerezett információ a cég egyik leghatékonyabb erőforrása lehet. Ezt azonban professzionális eszközökkel tudássá kell alakítani, mert egyébként az információ elértéktelenedik" - hangsúlyozta Orbán Róbert. "Az üzleti információ fontosságát érzékelteti, hogy a vállalat tudásvagyona és szervezeti tőkéje akár megduplázhatja a cég könyv szerinti értékét. A megfelelő tájékozottság hosszú távon erősíti a vállalat versenyképességét" - mutatott rá.

Az ügyvezető szerint a leginkább veszélyeztetett vállalatok, például a bankok, biztosítótársaságok, a vegyipari és gyógyszeripari vállalatok, a high-tech szférában, autóiparban működő cégek vezetői jogosan tarthatnak attól, hogy vetélytársaik megpróbálnak üzleti titkaik birtokába jutni akár illegális úton is. Úgy véli azonban, hogy egy vállalat információéhsége akár legális és nyílt eszközökkel is 70-80 százalékban kielégíthető.

Robotizált piacfigyelés
A számítógépes figyelőeszközök szerepe felértékelődött az internetes világban, ahol óriási az információdömping - így látja ezt Miskolczy Csaba, a konferencia egyik előadója, aki szövegbányászati szoftverek gyártásával és piacfigyeléssel foglalkozik. "A piacfigyelő szoftverekre legfőképpen a fogyasztó-érzékeny szektorokban van szükség, ahol szoros versengésben állnak a szolgáltatók, gyorsan változhatnak az árak és a kínálat" - nyilatkozta a Menedzsment Fórumnak a TexLab Kft ügyvezető igazgatója. Ilyen például a távközlés és a dohányipar, energiaszektor és a fogyasztási cikkek piaca is.

A piacfigyelés az üzleti hírszerzés egyik legfontosabb eszköze, amely a konkurens cégek viselkedését követi nyomon. Ezek a szoftverek nyilvántartják, hogy milyen sajtóinformációk, milyen elemző anyagok, tőzsdei információk jelennek meg, amelyeket a robotizált rendszerek begyűjtenek, majd csoportosítanak. "A robotrendszerek által elővarázsolt üzleti információkat a cég elemzői és tanácsadói értékelik, arra koncentrálva, ami a konkurensek mozgásában figyelemre méltó vagy esetleg veszélyt jelenthet" - magyarázta Miskolczy. "Adatbányászatit technológiákkal a dolgozók kifelé irányuló kommunikálását is ellenőrizni lehet" - tette hozzá.

A szakember szerint a szövegfeldolgozás egyik legfontosabb eleme, hogy nagy mennyiségű információt gyorsan rendszerez. Akkor van rá igazán szükség, amikor kritikussá válik a helyzet, például válságkommunikáció esetén. Utalt arra is, hogy Amerikában és Angliában a technológiákat a terrorelhárításban is hatékonyan alkalmazzák: számítógépes programok ellenőrizik például a telefonbeszélgetéseket, és ha kritikus elemeket ismernek fel, akkor megszakítják a vonalat. A számítógépes program intelligens módon képes tartalmakat is azonosítani, üzleti logikákat felismerni - állítja Miskolczy Csaba. Elmondása szerint ha megtanítjuk a szoftvernek például a felvásárlás üzleti logikáját, a szövegekben minden ilyen jellegű műveletet észrevesz, akkor is ha nem tudjuk a tranzakció piaci szereplőinek a nevét.

Az üzleti hírszerzés és elhárítás konferenciasorozat tavaly márciusban indult, május végén ötödik alkalommal rendezték meg. A szervezők szerint a programon - amely várhatóan tovább folytatódik -, eddig a közép és nagyvállalatok mintegy 100 képviselője vett részt.

Forrás: mfor.hu - Nagy Vajda Zsuzsa

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Cikkek hasonló témában