SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Őrzés-védelem

2004. október 8.

Őrző-védők őrzik a szentesi laktanyát

Őrző-védők őrzik a szentesi laktanyát

Az önkéntes haderőre való áttérés nyomán hatvan új munkahely létesül Szentesen: a laktanyát és a hozzá tartozó lőszerraktárat polgári alkalmazottak fogják őrzini. A Honvédelmi Minisztérium tegnap hirdette meg a közberszerzési eljárást, melyben a szárazföldi erők objektumainak védelmére lehet pályázni.
November 3-án megszűnik a sorállomány szolgálata a Magyar Honvédségnél, attól a naptól fogva csak az megy katonának, aki akar. A sorállomány távozásával viszont a hadseregen belül több olyan feladat elvégzését kell megoldani, mely addig a katonák reszortja volt: az őrséget, a körlettakarítást és a "hadtápot". A minisztérium közbeszerzési eljárás keretében hirdette meg a munkát, a légierő egyes támaszpontjainál már dolgoznak az őrző-védők -- tudtuk meg Schieber Józseftől, az Elektronikai és Logisztikai Vagyonkezelő Rt. sajtóreferensétől. Az előző pályázatot már elnyert cég képviselője elmondta, hogy a részvénytársaságon belül szerveződött biztonsági és vagyonvédelmi igazgatóság alvállalkozókat bíz meg a feladattal, minden esetben az érintett laktanya területén lévő települések lakói, főként volt katonák vigyázzák majd az épületeket. A hadsereget érintő létszámleépítés nyomán tehát újabb munkalehetőség nyílik a távozott tisztek számára, s ez nemzetbiztonsági szempontból kifejezetten előnyös.

A biztonsági őrök oldalfegyverrel, a vagyonőrök gépkarabéllyal felszerelve őrzik a haza védőinek szállásait. A szerződéses és hivatásos katonának ezentúl csak a saját szobáját kell rendben tartania, polgáriak fogják a körletet takarítani. Már ezerötszáz kiszolgált katona végzi ezt a munkát az országban mindenfelé.

Kovács István, a szentesi műszaki dandár tábornoka az önkéntes haderőre való áttérés jelentős állomásaként értékeli mindezt. A szentesi laktanya és a hozzá tartozó objektumok őrzése hatvan új munkahelyet jelent a városban. A tábornok úgy tudja, az itt kiszolgált katonák közül viszonylag kevesen jelentkeztek a feladatra. Mint mondta, a parkápolás régóta nem feladata a sorállományúaknak, a körlettakarítás mellett a hadtápmunka sem lesz az, a konyhára közalkalmazottakat vettek fel. A műszakiaknál október 25-től őrző-védők ülnek az őrtornyokban.[ Eredeti cikk ]

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Cikkek hasonló témában

Vagyonvédelmi projektvezető / SMP Szerviz Kft

Mi az SMP Szerviz Kft.-nél 30 éve elkötelezetten képviseljük az informatikai, bank, – és biztonságtechnikai kihívások minőségi és hatékony megoldásait, a forgalmazáson át a rendszerintegráción és az üzemeltetésen keresztül a karbantartásig. Magyarországon és a régióban is bővülő portfóliónk kapcsán keressük leendő kollégánkat, hogy a következő mérföldkő elérését már vele együtt valósítsuk meg.