SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Biztonságtechnika

2004. március 1.

Az üveg is lehet áthatolhatatlan

Az üveg is lehet áthatolhatatlan

[ Kép 1 ]
Megjelenés: 2004.03
Szerző: Horváth Attila

Az elmúlt év során írtunk már a nyílászárók betörés elleni védelméről, a különböző zárakról, vasalatokról, az üvegfelületek fóliával való bevonásáról. A fóliákkal kapcsolatosan elemeztük betörésvédelmi, UV-sugárzás elleni és hővédelmi tulajdonságaikat. Most bemutatjuk ezeknek az elemeknek az összefüggéseit, hogy az élethoszszig, sőt több nemzedékre szóló nyílászáró választásánál az építkező számára világos legyen: ez a termék biztosítja védelmünket. Akkor is, ha üvegből van.

Jelenleg a nyílászárók három jelentős csoportja különíthető el egymástól: fa-, fém- (alumínium és acél), illetve műanyag szerkezetű. A témával foglalkozó különböző szaklapokban megjelent adatok szerint a hazai értékesítésből a fa nyílászárók 36 százalékban, a műanyag nyílászárók 56 százalékban, míg a fém nyílászárók 8 százalékban részesednek.

Csak jó minőségűt
Bármely alapanyag mellett is döntünk, mindenképpen fontos, hogy az abból készült termék az alapanyagán és optikai megjelenésén túl megfeleljen az építőipari műszaki követelményeknek is. Elvárás, hogy az általunk vásárolt termék rendelkezzen Építőipari Műszaki Engedéllyel (ÉMI). Az Európai Unióhoz való csatlakozás küszöbén látnunk kell azt, hogy a jövőben az építőipari alkalmasságot tanúsító engedélyek jelentősége felértékelődik.
Sokan nem tudják, hogy az általuk vásárolni kívánt nyílászáróról a gyártótól kérhető az ÉMI tanúsítvány, melyet mi magunk is beszerezhetünk az engedélyt kiállító ÉMI Kht. „DOKINFO" szolgálatától telefonon a 372 6100 telefonszámon, vagy a www.emi.hu honlapról.

Sokat várunk az üvegtől
A mai korszerű üvegeknek – mint a nyílászárók egyik legfontosabb elemének – több szempontnak kell egyidejűleg megfelelniük. Ilyen követelmény a megfelelő hőszigetelés, hangszigetelés, a betörés, az UV-sugárzás vagy a belátás elleni védelem. Az eltérő célok megvalósítása eltérő problémák, feladatok megoldása elé állítja a gyártókat. Vannak olyan védelmi igények, melyek egyidejűleg megvalósíthatóak úgy, hogy az ablak más alapvető tulajdonságai nem romlanak. (Például egy jó hőszigetelő üveg egyszerre biztosíthat megfelelő belátás és UV-sugárzás elleni védelmet, ugyanakkor egy betörésgátló (B1 besorolású) üveg alkalmazása nagymértékben ronthatja az üvegszerkezet hőszigetelési mutatóit.)
A hőszigetelés fokozásához az üvegen speciális bevonatot, illetve az üvegrétegek közti speciális gáztöltést alkalmaznak. A hangszigetelés fokozása az üvegrétegek vastagításával és a hanggátlás szintjét növelő gáz töltésével érhető el. A betörés elleni védelem meghatározott vastagságú speciális műgyantával ragasztott üvegrétegekkel érhető el.
Sajnálatos módon gyakran előfordul, hogy egy adott elvárásnak való megfelelés egy másik hatás ellen hat, így például a fokozott hanggátlás iránti törekvés ronthatja az adott üvegszerkezet hőszigetelési tulajdonságát.

Mi ilyenkor a teendő?
Mindenképpen számba kell vennünk azt, hogy milyen funkciók megvalósulását várjuk a nyílászárótól. Ennek meghatározásában és az üvegezésnek a kívánt funkcióra való „felkészítésében" a hazai jelentős nyílászáró-gyártók műszaki szakemberei készséggel segítenek, sőt mindenképpen javasolt, hogy e tekintetben kérjük ki a hozzáértők véleményét, fogadjuk meg tanácsaikat.

Utólag segít a fólia
Miután az üvegfelülettel szemben támasztott követelményeket megfogalmaztuk – legyen az a korunkban mind jobban felértékelődő energiatakarékosság vagy vagyonvédelem, esetleg a mind tökéletesebb hanggátlás –, meg kell vizsgálnunk azt is, hogy a kiválasztott üveg milyen szerkezetbe foglalva válik ténylegesen nyílászáróvá.
Bár vitathatatlan, hogy a korszerű és jó minőségű fóliák felhasználása az elmúlt években rohamosan nőtt, mégis azt kell mondani, alkalmazásuk több esetben kényszer szülte megoldás.
A fólia – szolgáljon az betörés-, hő- vagy betekintés elleni védelmet – felhelyezése az esetek döntő többségében utólag, a már beépített nyílászáróra történik. Ilyenkor a fólia minden esetben a többrétegű üveg külső felületére kerül elhelyezésre, ez azonban a mechanikai behatás ellen a fóliát nem védi, így az igénybevételtől függően sérülhet.

Eredeti biztonsági üvegek
A mechanikai védelem szempontjából sokkal tökéletesebb megoldás a „gyári" ragasztott biztonsági üvegezés alkalmazása. Sajnos a közhiedelemben sok téves elképzelés uralkodik a termékkel kapcsolatban, ezért nézzünk néhány adatot.

DOBÁSÁLLÓ ÜVEGEK
Típus Vastagság Súly (kg/m2)
A0 6 mm 15,0
A1 7 mm 15,5
A2 9 mm 20,5
A3 10 mm 21,0

Vizsgálati módszer:
A0: egy 4,1 kg-os golyót 1,5 m magasságból 3-szor leejtve a golyó az üvegfelületen nem esik át
A1: egy 4,1 kg-os golyót 3,5 m magasságból 3-szor leejtve a golyó az üvegfelületen nem esik át
A2: egy 4,1 kg-os golyót 6,5 m magasságból 3-szor leejtve a golyó az üvegfelületen nem esik át
A3: egy 4,1 kg-os golyót 9,5 m magasságból 3-szor leejtve a golyó az üvegfelületen nem esik át
Ez a fajta üvegezés a részleges mechanikai védelem alkotóelemeként felhasználható, de az ablakrács kiváltására nem alkalmasak.

BETÖRÉSBIZTOS ÜVEGEK
Típus Vastagság Súly (kg/m2)
B1 13 mm 31
B2 14 mm 32
B3 24 mm 54

B1: 30-50 fejszecsapásnak ellenáll
B2: 51-70 fejszecsapásnak ellenáll
B3: 71-nél több fejszecsapásnak is ellenáll

Ez a biztonsági üvegszerkezet a teljes körű mechanikai védelem alkotóelemeként már alkalmas a vasrács kiváltására is.

ÁTLÖVÉSGÁTLÓ ÜVEGEK
Típus Vastagság Súly (kg/m2)
C1SA 21 47,5
C1SF 21 73
C2SA 25 58
C2SF 38 89
C3SA 30 71
C3SF 40 94
C4SA 49,5 115,5
C4SF 61,5 139,5
SA: szilánk leválása engedélyezett
SF: szilánk leválása nem megengedett
Ezek az eltérő biztonsági fokozatú üvegek a következő típusú lőfegyvereknek állnak ellen:
C1: 9 mm Parabellum (3 m-es lőtávolságból)
C2: 357 Magnum (3 m-es lőtávolságból)
C3: 44 Magnum (3 m-es lőtávolságból)
C4: 5,56×45 (10 m-es lőtávolságból)
A fenti üvegek teljesítőképességét és vizsgálati módszereit szabvány (MSZ EN 1063/2000) írja elő, illetve MABISZ minősítéssel kell rendelkezniük. A táblázatban szerepeltetett üvegtípusok adataiból jól látható, hogy a betörés elleni védelem ("B" osztály) csak igen vastag és egyben rendkívül súlyos üvegek alkalmazása mellett garantálható.

A nélkülözhetetlen vasalatok
A nyílászárókkal kapcsolatban még egy rendkívül lényeges elemről kell szót ejteni, ez pedig a vasalat, mely az ablakok és ajtók nyílását, bukását vagy azok vízszintes irányú eltolhatóságát biztosítja. Ezekről a szerkezeti elemekről tud a vásárló – méltatlanul – talán a legkevesebbet, pedig biztonságunk szempontjából rendkívül sok múlik ezeken az „apróságnak tűnő" részleteken. A keretek és vasalatok anyaga, kialakítása ugyanis nagyban befolyásolja nyílászárónk élettartamát, használatának komfortját és nem utolsó sorban az általuk „lekerített" vagyontárgyak biztonságát.
A hazai nyílászáró-piacon az elmúlt években felértékelődött ezeknek a szerkezeti szempontoknak a fontossága. Ennek következtében a kereskedelmi forgalomban sorra jelennek meg a nagy nevű világcégek korszerűbbnél korszerűbb termékei. Az alapvető működési módok mellett a speciális vasalatok rendelhetőek hibás működést gátló elemmel is kiegészítve vagy folyamatos rés-szellőzést biztosító változatban, de megtalálhatóak közöttük a speciális biztonsági vasalati rendszerrel szerelt típusok is.
A lehetőség tehát adott, hogy nyílászárónkat igényeinknek megfelelő alapanyagból, színben és formában, többféle működési módban, az épület funkciójának megfelelő üvegezéssel vásároljuk meg A többi már csak rajtunk múlik…

[ Eredeti cikk ]

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Cikkek hasonló témában