SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Magánnyomozás

2004. november 2.

Nyomozók nyomában

Nyomozók nyomában

Most, amióta a Duna tévében szombatonként ismét láthatunk egy-egy hangulatos Poirot-filmet - hála Agatha Christie kifogyhatatlan írói fantáziájának -, aktív fogalomtárunkból nem hiányzik a magánnyomozói munkakör sem. Amely ismételten él és virul tájainkon - legalább is, a kellő szabadság megvan hozzá. De vajon az igény is? Meg lehet-e ma élni a magán-szimatolásból? - tette fel a kérdést a minap a Népszabadság, abból az alkalomból, hogy a magyarországi magándetektívek Szegeden megtartották első országos tanácskozásukat. A seregszemle meglepően nagyszabásúra sikerült: kiderült, hogy az anyaországban kb. 1600 magánnyomozót tartanak nyilván, akikből mintegy 1350 tekinthető aktívnak. Ez tehát a konkurencia mezőnye egy nem igazán nagy és túl népesnek sem mondható országban; ehhez képest a romániai 200-as létszám igazán szerénynek mondható, ráadásul a nyugati szomszéd, Ausztria is csak 600 magándetektívvel büszkélkedhet.

Még egy terület - a népességfogyás, illetve az öngyilkosság mellett -,amelyben a magyarok elhúznak a boly mellett. A kérdés: van-e elég fóka ennyi eszkimóhoz?

A szegedi tanácskozás erre is választ adott. Kiderült, hogy a sok magyar magánnyomozónak mindenekelőtt a vagyon- és személyvédelem ad munkát, polgári szimatolásra csak elvétve és csak kikapcsolódásként adódik lehetőség, akkor is inkább válóperes bizonyítékok felkutatása, gyerek-elhelyezési perek, eltűnt rokonok, ismerősök megtalálása jelent fejtörést egy mai Poirot-nak.

A legtöbb megbízás minden esetben vállalatoktól, pénzintézetektől származik. A szegedi konferencián több magánnyomozói vállalkozás ismertette megbízatási profilját, állítván, hogy mára már teljesen elfogadottá vált alkalmazásuk az üzleti életben: hitelkihelyezés előtt ügyfeleket ellenőriznek, esetleges adósságok behajtásánál segédkeznek, környezettanulmányok felrajzolása révén. Úgy látják, hogy a bankoknak és a biztosítóknak megéri az alkalmazásukkal járó pluszköltség, mert hosszasan elnyúló pereket spórolhatnak meg azáltal, ha előzetesen tájékozódnak partnereik valós anyagi helyzete, erkölcsi tartása felől.

Ám Szegeden az is kiderült, hogy a magándetektíveket körüllengő, jobbára az irodalom táplálta legendákat el kell felejteni, hiszen egy jogosítvánnyal rendelkező magánnyomozónak nincs több joga valami után járni, mint bármely más állampolgárnak; ugyanazokat a legális eszközöket kell használnia értesülései beszerzéséhez, ugyanazokhoz a nyilvános adatbázisokhoz férhet hozzá, amelyek mindenki által elérhetők, így mindenek előtt a kapcsolatok, a szakértelem és a tapasztalat, az adatok értelmezése és szakszerű kezelése az, ami megfizetendő értéket jelenthet. Persze, a detektív egyszer sem garantálhatja a sikert, mint ahogy az ügyvéd sem, de azért igyekeznie kell, mert ha sok ügyet elbaltáz, könnyen megbízás nélkül maradhat.

Nem esett szó Szegeden arról, mennyiben használnak bizonyos intézmények magánnyomozókat egyes bizalmi állások betöltésére jeletkezők ellenőrzésénél, illetve hogy a politikai pártok mennyire avatják be őket a politikai ellenfeleik lejáratásához szükséges adatgyűjtésbe. Ezek olyan szakmai tabuk - állapította meg a Népszabadság -, melyekről a szakmán belül is csak egy-egy elejtett, sanda mosoly beszél...

CSEKE GÁBOR[ Eredeti cikk ]

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Cikkek hasonló témában