SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Magánnyomozás

2004. november 4.

Drága mulatság a privát kopó

Drága mulatság a privát kopó

Forró nyomon Főként gazdasági ügyekben nyomoznak a magándetektívek
Vas András
A többnyire jogi egyetemen, rendőrtiszti főiskolán és a Zrínyi Akadémia felderítő szakán végzett, erkölcsileg feddhetetlen szakembereknek a magánnyomozói igazolványt további 300 órás, szigorú vizsgákkal végződő tanfolyam után adják át. Egy magánnyomozó a rendőrnél szabadabban mozog, viszont nehezebben jut információkhoz. Csak a minden állampolgár számára hozzáférhető adatokkal számolhat, bűnügyben nem nyomozhat, titkosszolgálati eszközöket nem alkalmazhat. Magyarországon körülbelül ezer magánnyomozó dolgozik.
-- Közülük úgy tízen Somogyban -- állította Harkány László, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Somogy megyei területi elnöke. -- Egy háromszáz órás tanfolyam elvégzése után gyakorlatilag megszerezhető a papír, természetesen csak ha érettségivel is rendelkezik. A szakirányú felsőfokú végzettség persze felmentést ad.
A laikusok számára a magánnyomozó leggyakrabban a hűtlen házastársat megfigyelő, szájában pipát szipákoló, angol zakós úriember, pedig a "privát kopók" szolgálatait leggyakrabban gazdasági ügyekben veszik igénybe megbízóik.
-- Természetesen a párkapcsolatok vizsgálatában is sok megkeresés érkezik, de személy szerint ezeket nem vállalom el -- tájékoztatott Nagy Róbert magánnyomozó, a megyei szervezet etikai bizottságának elnöke. -- A cégek munkahelyi lopások földerítésében, a konkurencia megfigyelésében, a szolgálati kocsik útvonalának ellenőrzésében, ipari kém lebuktatásában kérik elsősorban a segítségemet. Magánemberektől inkább eltűnt személyek, adósok felkutatására kapok felkérést.
Ám csak az igazán tehetősek engedhetik meg maguknak egy magánnyomozó szolgálatainak igénybevételét, a szakma ugyanis meglehetősen borsos árakkal dolgozik. Az óradíjak ügyektől függően két- és tizenötezer forint között váltakoznak, s ehhez jönnek még a járulékos és dologi költségek, mint például benzin- és telefonköltségek.
-- Egy nyomozás költségeinek a végösszege ritkán marad félmillió forint alatt -- ismerte el Nagy Róbert. -- Igaz, főként a gazdasági ügyekben ennek a sokszorosát nyeri vagy spórolja meg a megbízó.


[ Eredeti cikk ]

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Cikkek hasonló témában