SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Biztonságtechnika

2009. szeptember 22. 9:21

Arcfelismerő szoftver elemzi a vásárlók viselkedését

Pontosabb reklám- és vásárlócélzás az Intellio új szoftverével

Már hazánkban is működik az emberi arc elemzésére kifejlesztett szoftver. A megoldást kiskereskedelmi láncokban és marketing-, valamint hirdetésmérési célokra használják majd. A szoftvert fejlesztő Intellio Kft. a megoldást a vásárlói viselkedés elemzése mellett a marketingkutatások megújítására és a még pontosabb célcsoport meghatározásra tervezte. Az arcelemző rendszer lehetőséget ad csoportok célzott elérésére, egy adott területen folyamatosan áthaladó tömeg vizsgálatára és a reklámok célzottabb eljuttatására a fogyasztókhoz. A hirdetések mérése mellett a rendszer piackutatási célokra is felhasználható.
„Az arcfelismerő szoftvert először az Intellio kiskereskedelmi marketing megoldás részeként emberszámlálásra fejlesztettük ki kiskereskedelmi üzletek és bevásárló központok számára” – mondta Princz Adorján, az Intellio technológiáért felelős ügyvezető igazgatója. „Az emberszámlálást követően fokozatosan haladtunk a kor és a nem egyre pontosabb meghatározása felé. Kiderült, hogy a szolgáltatás ekkor már régen túlmutatott eredeti szerepén. Korábbi funkcióján túl lehetővé teszi a vásárlási szokások feltérképezését és a hirdetések nézettségének mérését, ráadásul akár nem és kor szerint szegmentálva” – tette hozzá.

A Kiskereskedelmi Marketing Megoldás az arc alapú emberszámlálás és elemzés mellett képes a hosszú sorok érzékelésére, valamint a frekventált vásárlói útvonalak feltérképezésére is.

„Az arcelemző szoftver használata két nagy felhasználási területet érint. Az egyik a kiskereskedelmi egységekben megforduló vásárlóközönség vizsgálata. A vásárlók viselkedésének elemzése kiemelten fontos a hatékony vásárlásösztönzési módszerek kialakításakor. Fontos információ, hogy mennyien mennek be egy boltba a kirakat szemügyre vétele után és hányan haladnak tovább, bolton belül merre mennek, melyik polc, vagy promóciós pult előtt állnak meg a vásárlók” – mondta Balogh Szonja az Intellio kommunikációs vezetője.

„A másik fontos terület a médiafogyasztás mérése. Az arcelemző szoftver használata gyökeresen megváltoztathatja az indoor és outdoor hirdetéshatékonyság mérését. Segítségével a hirdetők sokkal pontosabb adatokhoz juthatnak az elérni kívánt célcsoporttal kapcsolatban. Megtudhatják hány, milyen korú és nemű ember néz egy plakátot és mennyi ideig teszi ezt. A szoftver segítségével az is kiderül, hogy egy épületen belül a boltoktól és reklámelhelyezésektől függően hogyan változnak a médiafogyasztási trendek” – mondta a kommunikációs vezető. „Promóciók kialakításakor is igen hasznos lehet az alkalmazás, például alkalmas célzott üzenetek megjelenítésére férfiak, vagy nők számára.”

Az új technológia a proaktív hirdetési rendszerek támogatására is alkalmas. A Digital Signage (digitális kijelzőkön megjelenő információkat futtató megoldások) rendszerekkel összekapcsolva a szoftver képes a megjelenő hirdetéseket, akár idősávra lebontva megjeleníteni, hozzáigazítva azokat a statisztikák alapján várható látogatóközönséghez. Így lehetőség van a kor és nem szerinti hirdetés szegmentációra, akár különböző idősávokban.

„Amikor a kamerából beérkezik a kép, a rendszer azonosítja az emberi arcot, megállapítja, melyik nemhez tartozik, milyen korú személyről van szó, és milyen mozgás várható a következő képkockához viszonyítva” – mondta Princz Adorján. Fontos, hogy a rendszer azonos hatékonysággal ismeri fel a világ minden táján élő népcsoportok tagjait. A megoldás bárhol hasznos lehet, ahol automatikus tömegszámlálásra vagy demográfiai adatok összegyűjtésére van szükség, illetve azonnali információ szükséges egy adott közönségről. „A szoftver valójában a mesterséges intelligencia elvén működik, ahogy folyamatosan tanítjuk, úgy fejlődik a program és lesz pontosabb a kor, nem és egyéb paraméterek meghatározása.

A szoftver meghatározza:

 •   a megfigyelt személyek nemét és korát
 •   egy adott területre irányuló megtekintések hosszát
 •   az adott területen elhaladó emberek számát
 •   a potenciális célközönség méretét (tömegszámlálás)
  A rendszer az emberi arcokat 99.6%-os pontossággal ismeri fel azok esetében, akik a kamera irányába néznek, míg egyéb esetben 98.0% az arány.

  Statisztikák készítése:

 •   összes látogató számának lekérdezése, azok időbeni eloszlása
 •   összes női látogatók száma, azok időbeni eloszlása
 •   összes férfilátogató száma, azok időbeni eloszlása
 •   korcsoportok szerinti összes látogató, ezek időbeli eloszlása
 •   lekérdezési lehetőség megadott belépési pontra
 •   területi statisztikák egyenként (külön szinteken, vagy folyosókon mennyien mozognak)
 •   összesítés egy területre (több belépési pont)
 •   összesítés területekre (több terület egybe)
 •   összesítés a teljes rendszerre (összes terület)
 •   területek statisztikájának időbeli es darabszámbeli összehasonlítása

  A Kiskereskedelmi Marketing Megoldás további szolgáltatásai

  Jellemző vásárlói útvonalak feltérképezése és hosszú sorok észlelése
  Termékelhelyezés és marketingkommunikáció szempontjából fontos információ a vásárlói útvonalak feltérképezése, a változó hideg és forró területek nyomonkövetése. A Kiskereskedelmi marketing megoldás képes a frekventált vásárlói útvonalak feltérképezésére és azok „hőtérkép” jellegű megjelenítésére. A felderített frekventált útvonalak ismeretében pontosabban és gyorsabban tervezhető a polcok feltöltése, az egyes polc- és árusítóhelyek átrendezése, illetve átalakítása pedig a sokkal pontosabb és az objektív adatok ismeretében történhet. A rendszer észleli az előre meghatározottnál hosszabb sorok kialakulását is. A funkció segítséget nyújt a vásárlóközönség kiszolgálásának optimális megtervezésében.

  Adatvédelem

  Az arcelemző szoftvert úgy alakították ki, hogy megfeleljen az adatvédelmi törvényben szereplő elvárásoknak. A szoftver alapbeállítás szerint nem rögzíti az arcokról felvett képet, csak és kizárólag anonim adatokat rögzít. A felhasználók azonban maguk dönthetik el, hogy szeretnének e képes felvételt készíteni, avagy sem. Aki szeretne felvételt készíteni, annak be kell tartania a vonatkozó adatvédelmi jogszabályokat és előírásokat is. Mivel egy szervezeten belül is megvannak a jogkörök az adatkezelésre vonatkozóan, ezért a rendszert jogosultság kezelő szolgáltatással láttuk el. A szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a jogosult személy, vagy csoport, akár távolról is ellenőrizhesse a rendszer működését.
 • Forrás: www.intellio.eu

  Hírlevél

  Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

  Cikkek hasonló témában