SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Biztonságtechnika

2012. június 8. 16:03

Új SIPALM személyazonosítás a SIEMENS-től

A SIEMENS egy új személyazonosítási technológiát fejlesztett ki mely a tenyér
érrendszerének egyedi hálózatának jellemzőire épül (angol
nevén vein scanner). A termék neve SIPALM.
A beléptető rendszerek egyik sarkalatos pontja a személyazonosítás, melyre eddig is több megoldás létezett, kezdve az egyszer PIN kódtól, egészen az újlenyomat vagy írisz szkennerig. Mindegyik megoldásnak voltak előnyei pl.: olcsó, megbízható,… illetve hátrányai pl.: nem túl egyedi, elfelejthető, nem túl megbízható, személyiségi jogokat sért, higiéniailag problémás….

Hogyan működik?

A kéz érhálózatát egy erre a célra kifejlesztett megközelítőleg infravörös tartományban működő LED megvilágítja az oxigénben szegény vér pedig visszaveri egy kameraszerű szkennerbe a fényforrás jelét, így képezve le a tenyér egyedi nyomatát. Amennyiben a lenyomat egyezik a már korábban tárolt minták egyikével, ez esetben a belépés (vagy egyéb esemény) engedélyezetté válik. A művelet egyedi, nagy megbízhatóságú, gyors és higiénikus mivel nincs fizikai kontaktus a szkenner és a kéz között (kb. 5cm a távolság).

A kéz érszkenner jellemzői

A technológia teljesen érzéketlen a kéz felületére, kiváltképp az esetleges bőrsérülésekre illetve a személy korában, így a kéz formájában történő változásokra. Az említett tényből fakad a megoldás azon előnye is, hogy gyakorlatilag elég egyszer felismertetni a tenyér érhálózatát, így más, például ujjenyomat vagy írisz szkenner technológiákkal szemben az évek múlásával többet már nem kell frissíteni a referencia adatbázist.

Mivel a kéz érhálózata a bőr alatt gyakorlatilag láthatatlan a szem számára, így a szkennelt mintát ellopni, lefényképezni nem olyan egyszerű mint például az újlenyomat minta esetén.

Az érhálózat oxigénszintje az élettelen testnél megváltozik, ezért más azonosítási technikákkal ellentétben, a sikeres azonosításhoz élő személy szükséges. Az eljárás pontosságát az is növeli, hogy tízszer annyi
azonosítási pont létezik a kéz érhálózatában mint az ujjlenyomatban. A szkenner személyiségi jogokat nem sért, mivel csak a személyazonosítást szolgálja több információt nem kapható általa az azonosított személy életvitelét illeten, így pl. kábítószer, alkohol, cigaretta fogyasztással kapcsolatosan.

A SIPALM technikai oldala

A kompakt készülékben a Fujitsu által gyártott szkenner, vezérlő elektronika és LCD kijelző kapott helyet, megtáplálása az igényeknek megfelelen lehet 12VDC illetve 230VAC. A készülék RFID és tasztatúrával is kiegészített a nagyobb biztonság érdekében. A minták alapvetően a SIPALM-ban kerülnek rögzítésre, de opcionálisan kártyán is tárolhatók.

A készülék Hitag, Legic Prime /Advant, Mifare, Desfire EV1 kártyaolvasókat képes kezelni és LAN hálózaton keresztül kapcsolható össze más hardver elemekkel. A SIPALM 2db RS232/485/422 porttal rendelkezik továbbá 4db be/kimenet is helyet kapott az IP54 védettség 3kg összsúlyú dobozban.

Már több mint 8 millió ember használja a szkennert

A szkenner sikere abból adódik, hogy a készülék gyorsan a piac igényei szerint változtatható, egyedivé tehető, igény szerint kiegészíthető PIN vagy kártya használattal, továbbá személyiségi jogokat nem sért, megbízható, gyors, továbbá hamisítása szinte teljesen lehetetlen.

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Cikkek hasonló témában