SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Tűzvédelem

2018. december 12. 9:06

Bosch AVIOTEC videoalapú tűzérzékelés

A súlyosabb kimenetelű épülettüzek manapság csak kevés esetben okoznak komolyabb testi sérülést vagy akár halált okozó baleseteket. A korai tűzérzékelési technológiák hiánya és a magas fokú tűzveszély miatt ugyankkor a tűzoltók gyakran már túl későn érkeznek a helyszínre – a tűz veszélyessé vált, vagy ekkor már túl kockázatos az épület megközelítése. A videoalapú tűzérzékelési technológiák gyorsabb és pontosabb észlelést ígérnek a veszélyes tűzesetek ellen, lehetővé téve a tűzoltók számára a károk enyhítését.

A füstérzékelést a korai tűzérzékelés egy megbízható lehetőségeként tartjuk számon. A füst általában sokkal hamarabb keletkezik, még mielőtt bármilyen láng láthatóvá válna. Azonban a füstnek el is kell jutnia az érzékelőig. A mennyezetre szerelt érzékelők messze vannak a füst forrásától, és az épülettől függően, a füst más és más irányban terjedhet, vagy intenzitása is csökkenhet. Ezen felül, egy kialakulóban lévő tűz nem generál akkora felhajtóerőt, hogy a füstöt a mennyezetig emelje. A hagyományos érzékelők karbantartást is igényelnek, amely tovább növeli a fenntartási költségeket.

Az egyetlen füstérzékelési technológia, amelynél nincs szükség arra, hogy a füst az érzékelő közelébe érjen, a videoalapú füstérzékelés. Ez alapvetően egy sor algoritmusból áll, egy intelligens kamera belsejében. Az algoritmusok eldöntik, hogy valóban füst van-e jelen a képen, és riasztást generálnak amint a füst a kamera látómezejébe ér. Ezzel a megoldással nagyobb terület fedhető le, mint a hagyományos érzékelőkkel, így költséghatékonyabb megoldást és gyorsabb beavatkozást kínál, mivel a keletkező tüzeket 10-30 másodperc alatt érzékeli. Ezzel szemben az egyéb technológiáknak a füst lassú terjedése miatt hosszú percekre van szükségük – olyan percekre, melyek elvesztegetése során a veszélyhelyzet könnyen katasztrófába torkollhat.

Ezt a logikát alkalmazhatjuk lángok azonosítására is. A különböző tüzek lángjellemzői jól ismertek, így észlelésük az intelligens videoanalízisen (IVA) keresztül éppoly megbízható, mint a füst érzékelése. A videó használatával hozzáadott értékként jelenik meg a teljes terület megfigyelhetőségének lehetősége is. Az operátor így pontosan meg tudja határozni a tűz keletkezésének helyét, az érintett anyagokat, értékes időt és információt nyerve a tűzoltás segítéséhez. A kamerák képei szintén használhatók korai riasztások ellenőrzésére, elkerülve a költséges téves riasztásokat.A videoalapú tűzérzékelési rendszer akár egyetlen kamerától a hálózatba kapcsolt, menedzsment rendszereket támogató komplex megoldásokig terjedhet. Riasztásokat továbbíthatnak a felügyeleti központba, mobil eszközre, vagy támaszkodhatnak egy már meglévő tűzjelző központra is. A kamerák nagy területek lefedésére alkalmasak, nem igényelnek körülményes karbantartást, és még külön áramforrást sem. Az Ethernet alapú táplálással az áram és a videojel is közös kábelen fut, így lehetővé teszi a kamerák számára, hogy az Ethernet-elosztók szünetmentes tápegységeit használják energiaforrásként. A telepített rendszer kameráit a biztonsági szolgálat felügyeleti feladatokra is felhasználhatja. Ahogyan az intelligens algoritmusok azonosítják a füstöt és a lángot, úgy a szokatlan mozgások felismerése is lehetséges.
További információt kérek erről a termékről a forgalmazótól.

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Hozzászólások

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a SecuriFocus Kft. nem vállal felelősséget, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőségünkhöz.
Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászóláshoz jelentkezzen be vagy regisztráljon!

Cikkek hasonló témában

Logisztikai ügyfélszolgálati munkatárs - Young B.T.S.

A Young B.T.S. Kft., a hazai IT-telco és biztonságtechnikai piac nagy múltú disztribútora fiatalos logisztikai csoportjába hasonló mentalitású ügyfélszolgálati munkatársat keres. Az általános jófejségen, kedvességen és határtalan életkedven kívül nem árt, ha rendkívül alapos és precíz munkát végezel, a problémákat szereted magad megoldani és nem áttolni mások asztalára, távol áll tőled a panaszkultúra, üzleti folyamatokban és rendszerben gondolkozol, végtelen türelmes és kedves tudsz lenni a legkülönfélébb lelkiállapotú ügyfelekkel és a kollégákkal.