SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Biztonságtechnika

2018. május 23. 11:02

DSC NEO PowerSeries riasztóközpont család

A DSC európai piacán, így hazánkban is 2015. első félévében jelent meg a NEO PowerSeries központcsalád. A NEO sorozat négy vezérlőpanelével 16-128 zónáig bővíthető biztonsági rendszereket alakíthatunk ki. A rendszereket 2-8 partíciós kiépítésekben is használhatjuk.

A NEO központok számos új funkcióval, tulajdonsággal, szolgáltatással rendelkeznek. Ezek közül olvashat néhányat a cikkünkben.Élesítés
Függetlenül a partíciós beállításoktól több módon élesíthetjük őket. Lehetőség van a már megszokott Otthonmaradó, illetve Távozó élesítési mód mellett az Éjszakai élesítés aktiválására is.

Ha a rendszert kóddal élesítjük, akkor a kilépési késleltetés ideje alatt figyeli a késleltetett zónák jelzését, ha van jelzés, akkor távozó élesítést aktivál az adott partíció; ha nincs jelzés, akkor pedig otthonmaradó mód lesz.

A kódot helyettesíthetjük a [*][0] megadásával is, azaz a gyorsélesítéssel. Az élesítést az általunk választott üzemmódban aktiválhatjuk a Funkció gombokkal is, ekkor a meghatározott módon élesedik a partíció, függetlenül a késleltetett zóna jelzésétől. Gyári beállítás mellett a gyorsélesítés tiltva van, a funkció gombok használatához pedig érvényes felhasználói kódot kell megadni, de egy opció átkapcsolásával egyszerűen engedélyezhetjük.

Normál használat mellett az otthonmaradó élesítésből válthatunk át a [*][1] megadásával az éjszakai élesítésbe, ezzel gyakorlatilag az otthonmaradó zónákat hozzáadjuk az élesített részhez. A védelem nélküli részként az Éjszakai zónának programozott érzékelők által megfigyelt területet (pl. hálószobák és az éjjel használni kívánt helyiségek) biztosítja éjszakai használatra a rendszer.

Lehetőséget biztosít a rendszer arra, hogy az élesítés idejére a késleltetett zónát átkapcsoljuk azonnalivá, így ha valaki a bejárati ajtót megnyitja, nem lesz ideje hatástalanítani a partíciót. Ezt belépési késleltetés nélküli üzemmódnak nevezzük, és a [*][9] megadásával aktiválhatjuk, a billentyűzeten az élesítve fény villog, jelezve, hogy nincs belépési késleltetés. Ha a telepítő átprogramozza a funkció gombokat, akkor a következő lehetőségekből választhat a gyári funkciók helyett/mellé: Azonnali otthonmaradó élesítés (ekkor nincs kilépési késleltetés); Globális élesítések, hatástalanítás (a rendszer felhasználói kódot vár, a kódhoz tartozó partíciókat élesíti, hatástalanítja).

Ha hatástalanított rendszernél adjuk meg a [*][1] parancsot, akkor zónákat iktathatunk ki, így azok a következő élesítésre nem lesznek aktívak, nem fognak riasztást kiváltani. Ez normál zónák esetén csak a következő élesítésre vonatkozik a hatástalanításkor törlődik a kiiktatás, de 24 órás zónáknál azok kiiktatását külön törölni kell. Ha gyakran és több zónát kell kiiktatni, akkor lehetőség van kiiktatási csoport használatára.

Otthonmaradó módnál, ha úgy van kiépítve a védelem, hogy a késleltetett zónáig el tudunk menni, és a billentyűzeten meg tudjuk adni a [*][0] parancsot, akkor lehetőséget kapunk a két percen belül a késleltetett zóna egyszeri megszakítására és visszazárására riasztás nélkül. Ez a gyors távozás funkció (melyet külön engedélyezni kell a telepítőnek), mellyel hatástalanítás/élesítés nélkül mehetünk ki a védett térről, úgy az élesítve marad.

Modulok
A központokhoz különböző modulokat illeszthetünk, melyek a CORBUS-hoz csatlakoznak. A modulok azonosítása, beléptetése a modulok szériaszámai alapján történik. Az első billentyűzet az lesz, amelyiken először megnyomnak egy gombot, a többit be kell léptetni. A billentyűzetek és a modulok beléptetésének legegyszerűbb módja az automatikus beléptetés. Ilyenkor a központ lekérdezi a modulok sorozatszámát és növekvő sorrendben számozza meg őket. Kijelzésre kerül, hogy hány billentyűzetet, ki-/bemeneti modult, illetve rádiós vevőegységet talált a központ. Ha szükséges, akkor ez a szöveges billentyűzeten megnézhető, és akár át is címezhetőek a modulok. Az egyes modulok a Szekció [903][10x] menün belül lekérdezhetőek, a szöveges billentyűzeten kijelzésre kerül a modul sorozatszáma.

A modulok van egy állapotjelző fény, mely a központtal történő kommunikációt és esetlegesen egyéb hibákat jelez vissza. Ha a modul be lett léptetve és megfelelő hibamentes normál működés van, akkor 10 másodpercenként egy rövid villanáslátható. A modul lekérdezésnél, azaz megerősítés funkciónál folyamatosan gyorsan villog a LED.

Ha hibaállapot van, akkor kb 2 másodperces szünetekkel jelzi a hibát a LED. A szünetek közötti villanások száma utal a hibára: 1: még nem lett beléptetve a modul; 2: felügyeleti hiba, azaz legalább 60 másodperce nem kommunikál a központtal a modul; 3: alacsony CORBUS feszültség a modulnál. A HSM2204/HSM2300 moduloknál további hibajelzések is vannak: 4: akkumulátor hiba; 5: AC hiba; 6: AUX hiba; 7: HSM2204 1-es kimenete nincs lezárva. A rádiós vevőegység HSM2Host modul 8 villanással jelzi a rádiófrekvenciás ütközést. A hibák megszűnésekor a LED automatikusan visszatér a normál állapot jelzésbe.Programozás
A központok programozási felülete a Power és a Maxsys központok felületére épül. Így megmaradtak a 3 számjegyes szekciók, de több alszekció lett. Az indítás után a billentyűzet angolul lép be, de néhány gombnyomással átállíthatjuk magyar nyelvűre. A központ programozási szekcióin belül a programozási címkék szövegesek, így szöveges billentyűzeten keresztül egyszerűen programozható a központ. De továbbra is programozható számítógépről a hagyományos PC-Link kábelen keresztül a DLS5-ös fel-/letöltő szoftverből.


A központon két PC-Link csatlakozó is található. A helyi letöltésre bármelyik PC-Link csatlakozó használható. Mindkét PC-Link csatlakozó 5 tűs, melyből a RED feliratút szabadon kell hagyni a kábel csatlakoztatásakor. A PC-Link2 jelölésű csatlakozón keresztül lehet a hálózatos modulok valamelyikét csatlakozatni.

A hálózatos modulokon keresztül is programozhatóak a központok, megfelelő központi számítógépről és port átirányításokkal, legyen szó helyi, vagy távoli hálózatról, ill. akár GPRS hálózatról. Szintén ezeket a hálózatos modulokat kell használni, ha központot interneten keresztül szeretné elérni a felhasználó a DSC PowerSeries Neo Go alkalmazással. Az alkalmazás segítségével lehetőség van élesítésre, hatástalanításra, zónák kiiktatására és a PGM kimenetek vezérlésére. Az alkalmazás lehetőséget ad arra, hogy az eszközön Push-up üzenetekkel tájékoztasson a központ a különböző állapotokról, riasztásokról.

Tekintse meg a DSC termékeket honlapunkon.
www.dsc.hu
További információt kérek erről a termékről a forgalmazótól.

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Hozzászólások

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a SecuriFocus Kft. nem vállal felelősséget, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőségünkhöz.
Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászóláshoz jelentkezzen be vagy regisztráljon!

Cikkek hasonló témában

Logisztikai ügyfélszolgálati munkatárs - Young B.T.S.

A Young B.T.S. Kft., a hazai IT-telco és biztonságtechnikai piac nagy múltú disztribútora fiatalos logisztikai csoportjába hasonló mentalitású ügyfélszolgálati munkatársat keres. Az általános jófejségen, kedvességen és határtalan életkedven kívül nem árt, ha rendkívül alapos és precíz munkát végezel, a problémákat szereted magad megoldani és nem áttolni mások asztalára, távol áll tőled a panaszkultúra, üzleti folyamatokban és rendszerben gondolkozol, végtelen türelmes és kedves tudsz lenni a legkülönfélébb lelkiállapotú ügyfelekkel és a kollégákkal.