SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Biztonságtechnika

2018. február 17. 11:46

Tökéletesen azonosítanak az arcfelismerők, ha fehér férfi vagy

Legyünk őszinték, az MIT (Massachusetts Institute of Technology – a modern technológia egyik Mekkája) kutatása leginkább a szoftver által elemzett alany nemének felismerésére vonatkozott.
Joy Buolamwini a Microsoft, IBM a kínai (ez fontos!) Megvii megoldásait vette górcső alá. A rendszerek 99%-os pontossággal voltak képesek felismerni, ha az alany fehér férfi volt. A hibaráta erőteljesen megugrott, ha sötétebb bőrszínű volt a vizsgálat alanya, nők esetében elérte a 35%-ot.

Adott esetben (pl rendőrségi alkalmazás) ez komoly problémához vezethet. A kutatók meglátása szerint, a hiba oka, hogy a rendszereket egy alapértelmezetten hibás adatbázist felhasználva „tanították be”. A felsorolt szoftverek „belővésekor” egy olyan adathalmazt használtak, mely 75%-a férfiakból áll; ráadásul, 80%-uk fehér.

Forrás: IDE kattintva elérhető

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Hozzászólások

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a SecuriFocus Kft. nem vállal felelősséget, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőségünkhöz.
Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászóláshoz jelentkezzen be vagy regisztráljon!

Cikkek hasonló témában