SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Biztonságtechnika

2018. október 9. 10:43

Videosec SIP IP interkomok és kaputelefonok a gyakorlatban

Interkomok és kaputelefonok esetében a becsengetések, hívások egyik végpontja az maga a kaputelefon vagy az interkom, a másik végpontja pedig bármilyen SIP-képes eszköz lehet, amire irányuló hívásokat címezhetünk.
Interkomok és kaputelefonok esetében a becsengetések, hívások egyik végpontja az maga a kaputelefon vagy az interkom, a másik végpontja pedig bármilyen SIP-képes eszköz lehet, amire irányuló hívásokat címezhetünk.

A SIP hívásokat az interkom/kaputelefon indíthatja
 • közvetlenül, a végpont hálózati fix IP címe alapján,
 • ugyanabban, vagy másik hálózatban található SIP PBX  szerverre történo bejelentkezés (Extension) felé, akár      vezetékes SIP telefonra, akár mobil eszközre
 • vagy SIP trunk megléte esetén bármilyen vezetékes vagy mobil hívószámon.
 • úgy az interkomok, mint a Videosec SIP telefonok képesek VPN kliensként bejelentkezni távoli hálózatokba L2TP és OpenVPN      használatával.
 • A kaputelefonok beállítástól függően indíthatnak célirányos hívásokat gyorstárcsázásra beállított mellékekre (kifüggesztett névlista mellékek gyorshívószámainak listájával), de egygombos gyorshívásra is programozhatók, amit akár napszaktól függően is ütemezhetünk, milyen számon vagy csengés-csoporton csengjen ki.

  Amennyiben saját PBX szervert üzemeltetünk, vagy van ráhatásunk a konfigurálására, úgy a szerveren különféle csengés-csoportokat hozhatunk létre, amelyekbe több helyi mellék (Extension) is beletartozik, így a csengés-csoporthoz tartozó hívószámra indított SIP becsengetés esetén a csoportba tartozó összes eszköz kicseng, azok bármelyikén felvehető a hívás, illetve paraméterezhető, hogy bizonyos idő után hol folytatódjon a csengetés. Ez a folytatás lehet akár egy olyan újabb csengés-csoport is, amiben mobiltelefonról bejelentkezett SIP felhasználók elérései, vagy akár a SIP trunkon keresztül elérhető távoli mobil- vagy vezetékes számokon végződő csoporttagoknál cseng ki.

  A relékimenettel rendelkező eszközök távoli hívásból DTMF kódokkal is vezérelhetőek, tehát felprogramozhatunk egy egy- vagy többjegyű számkódot, aminek a DTMF-kódját a kaputelefon/interkom nyitási parancsként értelmezi.

  Kamera nélküli IP kaputelefonjainkba becsatolhatjuk a Videosec Smart IP kamerák képét ugyanarról az alhálózatról. Mindamellett, hogy SIP videóhívásoknál nem tanácsos nagy sávszélességigényű, nagyfelbontású videóadatfolyamokat beágyazni, nincs szükség rá, hogy a helyi rögzítésre kerülő, akár 4, vagy 8 MegaPixel felbontású videóadatfolyamunkat lebutítsuk, a kaputelefonba a kamera második és harmadik adatfolyamát csatoljuk be a videóhívás első és második adatfolyamaként.

  Interkomjaink rendelkeznek külön rögzítési audió kimenettel, amit csatlakoztathatunk egy közelben lévő, az interkomra néző, audió bemenettel rendelkező kamerához (pl. Videosec IPD-322-28CS vagy IPW-2322-28Z), a kamerán VCA audió riasztási eseményt állítunk be, és az interkomról indított összes vészhívás egyenként kereshetővé válik.
  A moduláris I-PA2 interkom - SIP átjáró eszközzel különféle automatizált értékesítési pontokat, POS terminálokat, sorompókat, lifteket, utastájékoztató és egyéb rendszereinket szerelhetjük fel SIP interkommal, amihez használhatjuk az I-PA2-KIT-ben található mikrofont, hangszórót, hívógombot, kameramodult, de használhatunk egyéb IP kamerát, hívásindítót, hangredszert, illetve a relé-kimenetet is többféleképp vezérelhetjük.

  Hírlevél

  Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

  Cikkek hasonló témában