SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Céges

2018. december 5. 7:09

Amikor nem a látványon van a fő hangsúly

Novosec LátványShow

Véget ért a Novosec LátványShow sorozata. Mivel kíváncsivá tettek, hogy mit rejt a cég roadshowjának fedőneve, vettem a bátorságot és beregisztráltam a négy Show-helyszín egyikére. Szeretném előre bocsátani, hogy a Látvány és Show elemek megítélése nem az én tisztem, de az biztos, hogy egy új megközelítésű roadshow keretében rendkívül figyelemre méltó termékcsaládokat ismertettek meg 5 etapban.
Mint az az előző mondatból kiderült, a rendezvény alternatív megközelítése abban állt, hogy nem egyetlen, jelentős számú közönség előtt rotálták az előadókat, hanem – a látogatókat érkezésükkor csoportokba sorsolva - 5 színpad kisebb léptékű nézőtere telt meg egy újabb csoporttal 40-45 percenként. Az előadóktól eltekintve, ez a módszer mindenkinek előnyösebb volt, mivel nagyobb lehetőséget kínált a termékek jobb, testközelibb megismerésére, kérdések feltevésére és egyéb interakciókra.

A show folyamán saját „színpadot” és bővebb bemutatkozási lehetőséget kapott 5 márka név szerint:
 • Eldes
 • Wiegand
 • eocortex
 • KEY automation
 • Dahua • A fenti sorrend a rendezvény hivatalos sorrendjét tükrözi, a továbbiakban az egyes színpadokon elhangzottakból mazsoláztam abban a sorrendben, ahogy szerénytelen személyem rotálódott az egyes „színpadok” előtt.

  A KEY kaputechnikája meglehetősen messze esik szűkebb szakmai pátriámtól és érdeklődési körömtől, de be kell valljam, úgy az előadó lelkesedése, mint a termékek külcsíne és belbecse magával ragadott.

  Ha valaki nem ismerné a KEY-t, akkor talán a legfontosabb jellemzőjét emelném ki: Olasz! A szó legjobb értelmében. A fiatalabbak kedvéért kifejtve, az olasz biztonságtechnikai termékeket remekül meg lehet különböztetni bármely más gyártó termékeitől, mert ízlésesen funkcionálisak, praktikusan szépek. A 2010-es tulaj és filozófiaváltást követően úgy a technológiában, mint a design területén folyamatos innováció / K+F tevékenység jellemzi a céget, mely egyértelműen jelentkezik termékeik műszaki színvonalában, szolgáltatáskészletében, formavilágában. Bár a cégnek akad egynehány termékcsoportja, a LátványShown a kapunyitók kerültek előtérbe, azokból is a csuklókaros verzió. A toló „verzió” és sorompó most nem kapott bemutatkozási lehetőséget. Tehát, a design. Elég megtekinteni a SUB távirányítót, hogy egyértelmű legyen, hol kezdődik a praktikus design!


  A fotó, sajnos, nem adja vissza távirányító szépségét, a műanyag felület meglepően kellemes tapintását, a süllyesztett gombtányért, mely segít megelőzni a véletlen benyomódást. A gomb térfél ellenoldalán az a bizonyos gyűrű nem sörnyitó, hanem a kapu kézi nyitását lehetővé tevő kulcs. Ami a műanyagokat illeti, a KEY minden termékének „plasztik” felülete az autógyártásban használt műanyagokból (pl. ASA polikarbonát) készül, melynek jellegzetessége a kellemes fogás (tapintás) és a tartósság. Az már csak bónusz, hogy nem jelent számára gondot, ha beesik egy pocsolyába, amit az előadó egy vízzel teli edénybe történő merítéssel demonstrált, melyet követően működésbe hozta a demo kaput.

  A KEY ügyel termékei megbízhatóságára, minden motort letesztelnek mielőtt kereskedelmi forgalomba kerülne. A KEY rendszerek moduláris felépítésűek, így bővítésük – a forgalmazó megállapítása szerint – egyszerű. Ami az extra végfelhasználói élményt illeti, minden motorburkolat megkapta a cég NLS (Night Light System) funkcióját, azaz a nevéből fakadóan, éjszaka világítanak. No nem kell fényárra számítani, de a kaput és környékét láthatóvá teszik. Amennyiben ennél többre, másra lenne szüksége, a KEY örömest áll a rendelkezésére (pl. 24VDC-s kerti LED világítás), de az egy másik történet.

  Természetesen, a KEY-t sem került el az okostelefon trend és már rendelkezik telepítői és végfelhasználói applikációkkal is. Kapuhoz egyedi kódkártya jár, az ezen található kódot beütve a telepítői APP-ba (KUBE PRO) aktiválhatók a rendszergazdai jogosultságok. A telefonok Bluetooth segítségével kommunikálnak a kapuval, amihez szükségeltetik egy mobil kommunikátor (connect KUBE). Amolyan „félautomatikus” jelleggel egy adott kapu elérhető távolról is, így a legtöbb beállítást a telepítő távolról is módosíthatja. A biztonsági beállításokat nem lehet távolról módosítani, kizárólag a helyszínen. A „félautomatikus” jelleg azt takarja, hogy a módosításokhoz elengedhetetlen a végfelhasználó aktív közreműködése, hiszen a kapu Bluetooth-on kommunikál. A telepítő által beállított módosítások felhőn keresztül letöltődnek a végfelhasználó telefonjára (melyről push üzenetet kap), aki jóváhagyja, majd a kapu mellé sétál, létrejön a kommunikáció és a módosítások automatikusan feltöltődnek. A felhasználó visszautasíthatja a módosításokat plusz, amíg el nem fogadja, a telepítőnek lehetősége van törölni a változtatásokat. Mindez, persze, csak a jéghegy csúcsa. Aki többre kíváncsi a forduljon bátran a forgalmazóhoz.

  Természetesen, mindez nincs ingyen.
  A Dahua témakörében – a szivarszobai színpad előadói – kiemelték a cég dinamikus innovációs tevékenységét. Mivel a témában már több tartalom is megjelent a securifocus.com-on, csak címszavakban a legfontosabb gondolatok.


  Nem régiben jelent meg az új HDCVI generáció, mely már 5 és 8MP-es kamerákat is kezel. A PoC (Power over Coax. – tápellátás koax. kábelen keresztül) funkciónak köszönhetően nem csak az újra-kábelezés költségei eliminálódnak, de a táp és a kommunikáció is ugyan azon a kábelen áramolhat, akár 400 méteres távolságra. Bónuszként, a PoC redundáns tápellátásként is üzemelhet, ha a (PoC) kamera közvetlen betáplálása kiesne. Ezt érzékeli a (PoC) XVR és automatikusan elindítja a tápot a koax.-on keresztül. Megjelentek az olyan új kamerák (pl. Hac-HFW2249T-I8-A), melyek színes képet képesek biztosítani akár 0.001 lux (F1.0 !!!) mellett is. Bővül a cég IoT családja is, melyben már található olyan HDCVI kamera, mely egyben kommunikációs HUB (433/868 MHz), illetve olyan kamera is, melybe hőmérséklet és páratartalom mérőt is „rejtettek”. Az IoT termékek teljeskörű kihasználásához a 7-es XVR szériát javasolták az előadók. Az eszközök némi ráncfelvarráson is átestek az idén, besimult a napfénytető a kameratestbe, illetve igyekszik a gyártó rejteni az IR LED-eket. Nagy sláger a hőkamera, a déli határon is a Dahua hőkamerái üzemelnek, de az áruk még mindig milliós nagyságrendű. Cserébe, igen nehézkes elbújni „kutató tekintetük” elől. A cég rendszámfelismerő kamerája parkolókhoz lehet ideális. Két kamerával (a ki- és behajtás figyelésére külön), valamint a kiegészítő szoftverrel korrekt parkolófelügyelet alakítható ki. Európa valamennyi rendszámformátumának detektálására alkalmas. Súlymérési pontokon Eocortexre VMS-re küldhet súlyadatot Wiegandon keresztül. A Dahua modulárisan bővíthető IP kaputelefonrendszere 5 kültéri, 20 beltéri eszköz képes kezelni. egy meg nem nevezett új lakóparkban már ez kerül telepítésre.


  Az Eldes választékából a Pitbull Alarm Pro került terítékre. Első pillanatban el sem hittem, de a cég említett terméke egy PIR-be épített, széleskörű beállítási lehetőségeket felkínáló, 5 távfelügyeleti protokollt kezelni képes, hibrid riasztóközpont, melyhez 16 (bővítővel 32) rádiós eszköz csatlakoztathat.

  Mint az a képről is kiderül, minden rajta van (dual nano sim, GSM kommunikátor, akku, a mikrofon már csak „bónusz”), amire egy max. 150m2-es ingatlan levédéséhez – ha különösebb extra igények nem merülnek fel – szükséges lehet. A készülék 34 zónát (vezetékes + rádiós) képes kezelni. A mobil app, magától értetődően, ingyenes. A hagyományos érzékelőkön felül 1db hőmérséklet szenzort képes fogadni (nagyobb testvérei 8-at). Legfeljebb 4db Dahua kamera integrálható a rendszerhez és küldhető képanyag az Eldes cloud felé.

  A Wiegand továbbra is arról ismerszik meg – az előadó elmondása szerint -, hogy költséghatékony, nagymegbízhatóságú, egyszerűen telepíthető megoldásokat kínál.


  A megbízhatóságával kapcsolatosan „kiszivárogtatott” információ szerint, 3 év alatt 6db Wiegand terméket kellett garanciális ügyintézésbe venni. A Wiegand is folyamatosan finomítja termékeit a jobb telepíthetőség érdekében. Példának okáért a vezérlőt nem töltik fel peremig műgyantával, így a kábel behajtható marad, ami - szélsőséges példával élve – egy megcsúszott kábelfurat esetén komolyabb stressztől mentesítheti a telepítőt (a felhasználóról nem is beszélve).

  Az orosz Eocortex talán az egyik legkönnyebben telepíthető, modulárisan bővíthető, nyiltplatformú VMS (video-rendszermenedzsment) szoftver a piacon. A terméket fejlesztő céget 2008-ban alapították.

  Az azóta eltelt időszakban több mint 23 000 CCTV rendszert (200 000+ kamerával) „bíztak rá”. Jelenleg 150+ gyártó 4000+ IP kameráját képes kezelni, ONVIF és PSIA kompatibilis. Az Eocortex VMS nincs kamera limit, illetve a csatornára szóló licencek teljes élettartamra szólnak, melybe – az előadó elmondása szerint – a frissítések is beleértendők! A megoldás másik nagy erőssége az analitikai funkciók sokasága. Mindössze a példa kedvéért néhány kiragadott analitika:


 • Arcazonosítás
 • Rendszámtábla felismerés korlátlan adatbázis lehetőséggel
 • Objektumkövetés (több kamerán keresztül)
 • Látogató számlálás
 • Sorban állók elemzése (statisztikákkal)


 • Ennél jelentősen több funkció állhat rendelkezésünkre. Ennek megfelelően, támogatja az intelligens visszakereséseket is. Az általunk meghatározott paramétereknek sajátosságainak (méret/szín) megfelelő objektumokat keres csatornánként; majd a kinyert képanyagból klipet készít. Megdöbbentő, de a demo-video tanúsága szerint még azt is képes jelezni, hogy egy (pl.) építési területen ki visel biztonsági felszerelést (sisak) és ki nem. Természetesen, ez utóbbi esetben a rendszer riasztást küld a megfelel csatornán a megfelelő személyeknek. Ez a csatorna ma már lehet akár a Viber/Whatsapp/Telegram. Az előadó külön kiemelete, hogy az analitika nem (elsősorban) a pixelváltozásokra fókuszál, hanem az objektumkezelésre, így a téves riasztások száma is alacsonyabb lehet. Az analitika finomhangolásánál a perspektívakezelés standard funkció. Azaz, emberalakokkal mérhetjük be, hogy az adott képterületen/mélységben mekkora „objektumokat” kerestessünk a rendszerrel. Azt már mondanom sem kell, hogy az Ecortex széleskörű forgatókönyv képzést – bele értve az és/vagy logikai kapcsolatokat - biztosít analitikáihoz (is). Ma már alig akad VMS, mely ne spórolna a CPU kapacitással és támogatná GPU-kat. természetesen, az Eocortex sem marad ki a sorból. Mint azt a hallgatóság megtudhatta, az Eocortex képes a Dahua NVR-ekre rögzített képanyagot az Eocortex „kezelésében lévő” HDD-re szinkronizálni. Ez a funkció igaz a kameraoldali (SD kártyára történ) rögzítés esetén is. A GDPR megfelelőség jegyében csatornánként adhatjuk meg a tárolási időintervallumokat.

  Röviden
  A LátványShow tényleg jó marketingfogás volt a Novosec részéről, hiszen még engem is kíváncsivá tettek, hogy mit takar. Önmagában a „látvány” és a „show” nem definiálhatók objektíven, de az kétségtelen tény, hogy olyan ismeretanyagot adtak át, ami csak hasznára lehetett a résztvevőknek. Ollári Viktor

  Hírlevél

  Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

  Hozzászólások

  A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a SecuriFocus Kft. nem vállal felelősséget, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőségünkhöz.
  Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.

  Hozzászóláshoz jelentkezzen be vagy regisztráljon!

  Cikkek hasonló témában

  Logisztikai ügyfélszolgálati munkatárs - Young B.T.S.

  A Young B.T.S. Kft., a hazai IT-telco és biztonságtechnikai piac nagy múltú disztribútora fiatalos logisztikai csoportjába hasonló mentalitású ügyfélszolgálati munkatársat keres. Az általános jófejségen, kedvességen és határtalan életkedven kívül nem árt, ha rendkívül alapos és precíz munkát végezel, a problémákat szereted magad megoldani és nem áttolni mások asztalára, távol áll tőled a panaszkultúra, üzleti folyamatokban és rendszerben gondolkozol, végtelen türelmes és kedves tudsz lenni a legkülönfélébb lelkiállapotú ügyfelekkel és a kollégákkal.