SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Biztonságtechnika

2019. január 1. 9:10

Ideje elkezdeni a felkészülést a Kvantum támadások kivédésére

A kvantumszámítógépek – a tudományos élet prominenseinek jelenlegi meglátása szerint – a számítástechnika következő, jelen pillanatban még nehezen felmérhető léptékű ugrását jelentik.
A bennük rejlő potenciál – ámbár a fejlesztések jelenlegi stádiumában több a kérdőjel, mint a válasz - hihetetlen távlatokat nyithat, de egyes tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a lehetőségek mellett az elképzelhetetlen mértékű kockázatok is megjelennek. A szorosan vett szakmánknál maradva, egy ilyen számítási kapacitás (célirányos felhasználása) gyorsan elavulttá teheti a ma még legbiztonságosabbnak tartott kiberbiztonsági megoldásokat is. Az amerikai NASEM (USA – Nemzeti Tudományos, Mérnöki és Orvosi Akadémiák) legfrissebb „fejlődés és kilátások” jelentésében szorgalmazza, hogy az illetékeseknek már most érdemes lenne elkezdeniük a kvantum-bűnözők támadásait megelőző/kivédő megoldások fejlesztését. A NASEM szakértőinek meglátása szerint, a jelenleg (pl. a bankok és kommunikációs app-ok által) használt ún. public-key titkosítások feltörése gyakorlatilag lehetetlen a mai technológiával, ámde legfeljebb néhány órás munka lehet egy kvantum-számítógép számára. Bár a NASEM illetékesei kb. 2050-re teszik az első kódtörő kvantum-számítógép megjelenését, a védelmi munkák megkezdését nem javasolt halogatni, hiszen a meglévő hálózati (pl. Internet) szabványok lecserélése sem történhet egyik napról a másikra. A „kvantum-fenyegetés” különösen kritikus kormányzati és katonai adat és kommunikációvédelem szempontjából. Nem csak a mindennapi kommunikáció és adataink védelme miatt fontos a védelmi lépések mihamarabbi megtervezése, de azt is szem előtt kell tartani, hogy az önvezető járművek korszaka előtt állunk, javában dúl az IoT-korszak és senki sem kívánja, hogy illetéktelenek jussanak hozzá atomerőművek, okos-városok irányításához.

Forrás: sciencealert.com

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Hozzászólások

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a SecuriFocus Kft. nem vállal felelősséget, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőségünkhöz.
Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászóláshoz jelentkezzen be vagy regisztráljon!

Cikkek hasonló témában

Technical Support / dormakaba

Egyike vagyunk a három legnagyobb biztonságtechnikai vállalatnak a világpiacon. Közel 16000 alkalmazottal, több mint 130 országban vagyunk jelen. Aki velünk kezd dolgozni, azonnal érzi ezt: kíváncsiak vagyunk az emberekre és mindig a legjobbat várjuk tőlük. Az új munkatársakhoz őszintén közeledünk és bizalommal üdvözöljük őket – ez kultúránk része, amely évek óta sikeressé tesz minket. A bizalom mélyen összeköt minket a dormakaba-nál. És ez teszi tökéletessé a karrierépítést nálunk. A lehetőség: Technical Support