SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Biztonságtechnika

2019. január 10. 8:01

2019 – a biztonságtechnikai kiállítások éve

Viszonylagosan hosszú idő után, 2018-ban éreztem először, hogy valamiféle visszarendeződés indult meg a biztonságtechnikában.
Senki ne rémüljön meg, nem műszakilag, hanem kiállítások tekintetében. Tavaly kellő terjedelemben fejtettem ki, hogy objektív mérőszámok alapján az európai kiállítások stagnáltak. Amiben viszont előre- („vissza”?) lépés történ az a gyártók hozzáállása. Kisebbek és nagyobbak, hosszas intermezzo után, ismét igyekeztek a szakmai seregszemlékhez igazítani új termékeik debütálását.

Visszaszámlálás indul!

Nézzük egy keveset az idei évet. Természetesen eszemben sincs az összes neves és nívós kiállítást felsorolni. A magyar szakmai közönség jelentősebb hányada számára az Európán kívüli, neves kiállítások – pl. a szezonnyitó Intersec (Dubai) és az ISC WEST (Las Vegas) – kizárólag szakmai célú meglátogatásának ár/érték aránya nem túl pozitív.
Ami Európát illet, a nagyobbak közül elmarad Essen, viszont megrendezésre kerül az elmaradhatatlan IFSEC (London, június 18-20.); a magyar Securiforum (október 9-10.), illetve a 2017-ben kirobbanó fejlődést felmutató Sicurezza (Milánó, november 13-15.).Az IFSEC, ugyebár, az IFSEC. Nem irigylem őket, őszintén mondom. Amit 40 év alatt nem lehetett elsütni, azt nem biztos, hogy most fogják kitalálni. Tavaly elindult a „Show Me How” (mutasd meg hogyan) „projekt”, melynek keretében az idézet szöveget viselő illetékesek, azt adott kiállító termékeinek gyakorlati felhasználási lehetőségeit hivatottak profin bemutatni, a látogatók által felvonultatott igények / megoldandó feladatok tükrében. Ez amúgy nem rossz kezdeményezés, mert egy marketinges (shame on me) erre kevéssé alkalmas, azonban tavaly sem hozott kiemelkedő sikert. 2019-re ígérik a bemutató zóna (Attack Zone) méretének növelését, melynek célja, hogy adott termékeket működés közben lehessen megvizsgálni. Kelletlenül és szomorú szívvel fordítok: nem számolnak a kiállítók számának bővülésével, sőt… Mind ettől függetlenül, ez az IFSEC!

S akkor jöjjön a szívemnek kedves Securiforum. Nevezzenek elfogultnak, de a Securiforummal szemben az vagyok, elismerem. Bő 10 után ez a rendezvény hozta vissza az igazi biztonságtechnikai kiállítások hangulatát és tette fel Budapestet ismét a biztonságtechnikai kiállítások térképére. Két egymás utáni évet (2016, 2017) egy év pauza követett, de idén ismét lesz Securiforum a megszokott helyen (Lurdy Ház). Előre szólok, hogy a Magyar Biztonságtechnikai Pantheon is tovább bővül, érdemes időben leadni a jelöléseket! Ami a látogatókat illeti, a második évben 10%-os növekedést követően masszívan 2000 felé ugrott a regisztrált résztvevők száma. A kiállítók száma leheletnyit csökkent, de számos több új kiállító, nagyobb kiállítói standok jellemezték, számos szakmai előadás fűszerezte a kiállítás pergő két napját.

Hol van már a régi, kicsit álmos Sicurezza?! 2017-ben a milánóiak is szintet léptek. A maguk 465 (40%-os növekedés 2015-höz képest) kiállítójával és 25 569 (35%-os bővülés) látogatójával egyértelműen az EU biztonságtechnikai kiállításainak harmadik helyére ugrottak. Kíváncsi leszek, az idén tudnak-e szintet tartani, esetleg növekedni. Elejtett szavaikból az tűnik ki, hogy ők erre számítanak. A 2017-es mérethez még hozzá dobtak egy pavilont és az oktatási/előadói szekciót oda helyezik át. Az előző alkalommal debütáló Smart Building szekció is megrendezésre kerül, melyet – ígéreteik szerint – kibővítenek az „okos-városok” és energiahatékonyság/zöld energia témakörével.

Ugyebár, azt írtam, hogy nem lesz Essen. Ez helyileg tökéletesen helytálló. Azonban, a német szervezők gondoltak egy nagyot, egy hátsó-indiai vezércselt bevetve, „einstandolták” az IFSEC egykori, ikonikus helyszínét (Birmingham, NEC), és meglehetős „udvariatlansággal”, az IFSEC egykori időpontjára is rátelepedtek (április 9-11.). Az esseniek által tervezett „The Security Event” talán az IFSEC-et szeretné kiakolbólítani (amire elméleti esélyük akad is), mindazonáltal bárki fel tudna sorolni néhány kérdőjelet, mely az új rendezvény sikerének útjában áll. Egyelőre annyi biztos, hogy hivatalosan már 100 kiállító van; továbbá, a támogatók között szerepel az ASIS, alapító partnerek sorában olyan nevek tűnnek fel, mint az Anixter, Assa-Abloy, Dahua, Honeywell, Texecom, Tyco. A neveket szemlélve olybá tűnhet, hogy néhány „nagy” elégedetlen az IFSEC által nyújtott lehetőségekkel, persze nem annyira, hogy ne szerepelne már az IFSEC kiállítói listáján (a Tyco kivételével). Mindent össze vetve, A Security Event-nél hivatalosan már regisztrált 100 kiállító nem is olyan gyenge szám, összevetve azzal, hogy jelenleg a brit piacon sokkal otthonosabban mozgó Nagy Öreg (a 40+ éves IFSEC) is „csak” kb. 250-nél tart.

Szubjektív válogatásom idáig tartott. Érdekes és tartalmas évnek ígérkezik 2019. Vigyázó szemeinket számos helyre vethetjük, de Londont, Budapestet, Milánót - talán Birminghamet (a nosztalgia kedvéért) – mindenki szíves figyelmébe ajánlom!

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Hozzászólások

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a SecuriFocus Kft. nem vállal felelősséget, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőségünkhöz.
Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászóláshoz jelentkezzen be vagy regisztráljon!

Cikkek hasonló témában

Technical Support / dormakaba

Egyike vagyunk a három legnagyobb biztonságtechnikai vállalatnak a világpiacon. Közel 16000 alkalmazottal, több mint 130 országban vagyunk jelen. Aki velünk kezd dolgozni, azonnal érzi ezt: kíváncsiak vagyunk az emberekre és mindig a legjobbat várjuk tőlük. Az új munkatársakhoz őszintén közeledünk és bizalommal üdvözöljük őket – ez kultúránk része, amely évek óta sikeressé tesz minket. A bizalom mélyen összeköt minket a dormakaba-nál. És ez teszi tökéletessé a karrierépítést nálunk. A lehetőség: Technical Support