SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Külföld

2019. március 11. 9:31

Mesterséges Intelligencia, mint börtönőr – AI/MI a drogok ellen

A Hong Kongban jelenleg Mesterséges Intelligencia (AI/MI) alapú megfigyelő és rabkövető technológiákat tesztelnek, míg az Egyesült Királyságban épp befejezték – a börtönlátogatók személyazonosságának hitelesítését célzó - írisz és arcazonosítás alapú megoldások tesztelését - a Forbes cikke szerint.
A világ átellenes pontjairól van szó, de a probléma ugyan az: a börtönök biztonsági problémái, beleértve a kábítószercsempészést. A hong kongi CCTV rendszer egy olyan „okos börtönfelügyeleti megoldás” része lesz, melynek egyik célja, hogy a túlzsúfolt, de az örök létszáma alapján alulméretezett börtönökben elszaporodó erőszak és droghasználat problémáját kezelhetővé tegyék. A kamerák által közvetített képet az AI elemzi és jelzi az esetleges verekedéseket, egyéb erőszakos cselekményeket és az öngyilkossági szándékot. A tervezett megoldás része egy „okos-karkötős” felügyeleti rendszer. Ez utóbbi esetben a karkötő méri és továbbítja a rab pulzusát, pozícióját és jelzi, ha el akarják távolítani.

Az egyesült királyságban idény januárban befejeződött, három brit börtönben lefolytatott, arc- és íriszazonosításon alapuló látogató ellenőrző rendszerek (Facewatch, IDScan, Tascent) tesztelését sikeresnek minősítette az illetékes minisztérium. Az új megoldások kutatásának oka a tavalyi statisztikákban keresendő. A börtönök személyzete 23 000 esetben koboztak el illegális mobiltelefonokat és drogokat. A citált mennyiség 4 000-rel (17%) volt magasabb, mint az azt megelőző évben. A tesztrendszerek üzembe helyezését követően jelentősen növekedett a „meg nem jelent” látogatók száma, jelezve, hogy az elrettentési funkció hozza a kívánt eredményeket.

Forrás: www.forbes.com

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Hozzászólások

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a SecuriFocus Kft. nem vállal felelősséget, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőségünkhöz.
Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászóláshoz jelentkezzen be vagy regisztráljon!

Cikkek hasonló témában