SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Külföld

2019. május 20. 6:09

Már az oroszok is…

Már nem csak a kínai városok, de 2019-től Moszkva is mesterséges intelligencia (MI/AI) alapú arcfelismerő megoldás segítségével monitorozza a metropolisz utcáin hömpölygő 12 milliós tömeget.
Jelenleg több mint 160 000 CCTV kamera üzemel az Orosz Főderáció fővárosának közterületein és metróvonalai mentén. Hamarosan indul a verseny az orosz fejlesztők részvételével eldöntendő, mely cég megoldása lesz a szerencsés kiválasztott a gigaprojekthez. A jövőbeni vígaszdíjra jogosultak számára sincs minden veszve, mivel az orosz kormány (meg nem erősített hírek szerint) Moszkva után a Föderáció számos városában kíván hasonló (AI-alapú arcfelismerő) rendszereket üzembe helyeztetni. Az esélyes versenyzők között található pl. az NtechLab, aki szűk 2 éve elnyerte az IARPA (USA kormányzati ügynökség) által megrendezett verseny fődíját arcfelismerés kategóriában. Egy évvel később már az Oroszországban megrendezett FIFA világbajnokság rendjének őrzésében segédkezett az NtechLab megoldása. A cég ügyvezetőjének (Artem Kuharenko) elmondása szerint, a föderáció több városában működnek már tesztrendszereik. Eredményeik tekintetében kiemelkedik a tatárföldi rendszer, ahol 2000 bűncselekménynél segített azonosítani és elfogni az elkövetőket. A telepítendő rendszereknek nem csak az arcokat kell felismerniük, hanem pl. ha valaki fegyvert tart a kezében, vagy gyanúsan viselkedik (pl. hirtelen futásnak ered). A fejlesztő cégek elvárásai szerint, megoldásaik segítségével csak a nyilvántartásokban szereplő, körözés alatt álló személyek fotóit vetik össze a kamerák képanyagában azonosított arcokkal. Minden egyéb személy adatai törlődnek a negatív eredményű összevetést követően.

Forrás: Defense One

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Hozzászólások

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a SecuriFocus Kft. nem vállal felelősséget, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőségünkhöz.
Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászóláshoz jelentkezzen be vagy regisztráljon!

Cikkek hasonló témában