SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Biztonságtechnika

2019. október 7. 8:16

Arc adatbázis – bármi áron?

A Google egyik beszállítóját azzal vádolják, hogy félrevezette mindazokat, akik „arcukat adták” az informatikai gigász legújabb biometrikus adatgyűjtő kampánya során.
Az (egyesek szerint) félresikerült projekt célja az volt, hogy a a hamarosan piacra kerülő Pixel4 okostelefonok arcfelismerő képessége túlszárnyalja az előd és a versenytársak hasonló szolgáltatásainak eredményeit. Ehhez azt a megoldást választották, hogy (a vád szerint) erkölcstelen módon, atlantai, sötétebb bőrszínű, „fedél nélkülieket”, továbbá hasonló „karakterisztikával” rendelkező alanyokat kerestek meg azzal, hogy ez egy „szelfi verseny”. A fotók elkészítését 5 USD-vel „honorálták”. A New York Daily News oknyomozói megállapítása szerint, a „verseny” résztvevői nem voltak tisztában a projekt valódi céljával. A projektet az a közismert tény alapozta meg, hogy az MI alapú arcfelismerő rendszerek hatékonysága erőteljesen lecsökken, ha nem „kaukázusi” arcot kell elemezniük, mivel a tanító adatbázisok zömében a fehér alanyok szerepelnek túlnyomó részben. Válaszában a Google kifejtette, hogy a begyűjtött adatokat mindössze 18 hónapig szándékozott tárolni, ezt követően törölték volna, ha az alanyok azt kérik.

Forrás: NY Daily News

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Hozzászólások

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a SecuriFocus Kft. nem vállal felelősséget, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőségünkhöz.
Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászóláshoz jelentkezzen be vagy regisztráljon!

Cikkek hasonló témában