SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | MI - mesterséges intelligencia

2020. március 2. 8:12

Az arcfelismerés alapú nemi-meghatározás nehézségei

A Notre Dame Egyetem és a Floridai Technológiai Intézet közös projekt keretében vizsgálja, mi az oka, hogy a férfiakat magasabb hatékonysággal azonosítják a mélytanulás alapú arcfelismerő megoldások.
Az eredmény a „kiábrándító” jelzővel illethető leginkább, a kutatók bevallása szerint. Hiába tanították fel az adott algoritmust az alapoktól kezdve, elmondások szerint kínos pontossággal ügyelve a tanító adatbázisban szereplő nemek egyensúlyára, nem tudtak kielégíő választ adni a kérdésre. Sem a mimika, sem a fej pozíciója, de még a smink sem módosította szignifikánsan az azonosítási eredményeket. Arra a kutatások során rávilágítottak, hogy a smink nem volt képes megzavarni az algoritmusok működését, még akkor sem, mikor az emberi megfigyelők szinte azonosnak látták (a smink miatt) a két arcot.

A kutatások eddigi eredménye abban összegezhető, hogy nem a (nemi szempontból) kiegyensúlyozatlan tanító adatbázisok a felelősek az eltérésekért. A kutatók meglátása szerint, valami sokkal mélyebben rejlő paraméter határozza meg a női és a férfi arc közti különbséget, melynek (pl. az arc-morfológia) további kutatását javasolják.

Forrás: Notre Dame Egyetem, Kaliforniai Technológiai Intézet

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Hozzászólások

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a SecuriFocus Kft. nem vállal felelősséget, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőségünkhöz.
Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászóláshoz jelentkezzen be vagy regisztráljon!

Cikkek hasonló témában