Tagok

A Magyar Biztonságvédelmi PANTHEON jelenlegi tagjai.

Balázs Gábor

1956-ban született Szabadkán. A gimnáziumot követően 1975-ben Budapestre költözött, miután felvételt nyert a BME Hiradástechnika szakára. 1980-ban az oklevél megszerzése után ismét Szabadka: a Sigma cég tűz- és biztonságtechnikai részlegében fejlesztő és műszaki támogató a nagyobb projektekhez, Európán kívül projektben is és a Szarajevói Téli Olimpiai Játékok számos objektumán is.

Az elmaradt Budapesti Expo kapcsán külföldi cégek megbízásából 1988-ban Budapestre költözött, majd a svájci Fittich AG hazai képviselője lett. Időközben számos külföldi projekt beüzemelését végezte Cerberus és Securiton tűzjelző rendszerekkel „Jerevántól-Rijekáig”. Idehaza folyamatosan ismertette a Securiton, Guardall, Sentrol, Inovonics, JVC, Bieler+Lang, Racon és más gyártók termékeinek alkalmazási lehetőségeit. Több termék bevezetéséhez is hozzájárult: a Guardall Rascal riasztóközpont, amely az első mikroprocesszoros lakásriasztó volt, a nagyobb Sovereign 64, ami az első buszvonalon, koncentrátorokkal működő központ volt, de a Guardall Apollo PIR is, amely a világon elsőnek érte el a legyártott 1 millió példányt.

A tűzjelzés terén úttörő munkát végzett a Securiton optikai érzékelőinek füstérzékelőknek az elterjesztésében az ionizációs érzékelőkkel szemben. Ezt követték az akkor újnak tekinthető Securiton aspirációs érzékelők, a Guardall BeamMaster3 és más lineáris hőérzékelők megismertetése széles körben.

1993-tól a Securiton Kft. ügyvezető igazgatója, többségi tulajdonosa.

Banai András

1957-ben született Budapesten. A Bolyai János híradásipari szakközépiskola után a Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskola híradástechnika szakán diplomázott, ahol elvégezte a kiegészítő műszaki tanár szakot is. A BRG magnó fejlesztésen dolgozott, majd 1980-1988 között a Pataki Híradásipari Szakközépiskolában oktatott műszaki tárgyakat.

1984-ben feleségével megalapították a Power Elektronikai GMK-t, a mostani Power Biztonságtechnikai Kft. jogelődjét, amelynek máig ügyvezetője.

A cég először saját tervezésű terméket, az SOS autóriasztókat gyártott, amely hosszú ideig kedvelt termék volt a piacon. 1986-tól a Power saját tervezésű vagyonvédelmi riasztóközpontok telepítését is végezte. A termék 4 zónás központ volt, 4 és 8 zónás bővítőpanelekkel, riasztásmemóriával, különálló kezelővel, beltéri és kültéri akkus szirénával. 1993-tól kezdődően Paradox központokat telepítettünk.

1996-ban a Villbau Kft. megbízásából megtervezte a Solo sziréna elektronikáját, amelyet 16 évig gyártottak. 1997-ben felkérést kap a Ferihegyi Repülőtér kerítésvédelmi rendszere tápegységeinek tervezésére és kivitelezésére.

Ebben az évben a Power Kft 20 m2-en megnyitotta első vagyonvédelmi szaküzletét és 1999-től hivatalos Paradox viszonteladók lettek.

2002-ben indítják el a CCTV eszközök importját. 2009-óta Paradox disztribútorok, 2017-óta pedig kizárólagos disztribútorok.

A cég rendszeres képzései, tanfolyamai nagyban hozzájárulnak a szakmában dolgozó cégek, kollégák műszaki ismereteinek bővítéséhez. A korrekt piaci magatartás eredményeképpen a Power Biztonságtechnikai Kft. a közel 4 milliárdos 2018-as forgalmával Magyarország piacvezető biztonságtechnikai nagykereskedésévé vált.

Breyer Gábor

Budapesten született 1948-ban. A Madách Gimnáziumi érettségi után 1972-ben végzett a Budapesti Műszaki Egyetem Műsorközlő Ágazatán. Profilja a videótechnika.

1972-től 1992-ig az akkori KGST nagy zártláncú videó gyártójánál, a Híradástechnika Szövetkezetnél dolgozik, mint fejlesztési laborvezető. Szolgálati szabadalmak sora kíséri akkori munkáját, az 1980-as moszkvai olimpiai játékokon az eseményre felépített TV stúdióba 1100 darab színes monitor kerül kiszállításra, melyet az ő csoportja fejlesztett ki.

1990-ben létrehozza a biztonságtechnika osztályt, melynek a vezetője. Panasonic CCTV és Ademco behatolásjelző eszközökből áll a portfólió. Még abban az évben Milánóban végzi el az amerikai Ademco tanfolyamát.

1992-ben találja meg őt a Securiton, amely kizárólagos jogot nyert a Panasonic CCTV magyarországi nagykereskedelmére. A Securiton Kft rövid idő alatt megsokszorozza eladásait.

1995-től a Sensormatic Kft igazgatója. Nagy siker, hogy a cég elnyeri a Magyar Országház védelmére kiírt tendert. A rendszer 1996-ban kerül átadásra.

1997-től 1998-ig az egyik legnagyobb biztonságtechnikai cég, a Tüvati (ma TVT) Rt. kereskedelmi igazgatójaként számtalan kiemelt projekt megoldásán dolgozik.

1999-2000 között kereskedelmi igazgatója a Montel Biztonságtechnikai Kft-nek.

A 2000-ben új cég, a neves érzékelőgyártó, az Aritech Magyarország igazgatója lesz. Az Aritechet 2002-ben megvásárolja a General Electric és a vezetésével az eladások 2005-re meghatszorozódnak és ebben az évben elnyeri a GE EMEA régióban „az év menedzsere” címet.

2011-ben, 62 évesen a GE-től vonult nyugdíjba.

Dr. Bozsik Frigyes

Budapesten született 1955-ben. 1973-ban érettségizett a kőbányai I. László gimnáziumban.

A szakmai pályafutását 1979 áprilisában bűnügyi vizsgálóként kezdte a BRFK XI. ker. Rendőrkapitányságon. 1981-1984 között a Rendőrtiszti Főiskola Bűnügyi szakán, nappali tagozatos hallgatóként tanult, majd a diploma megszerzése után a Belügyminisztérium Fegyelmi Osztályára kapott kinevezést, ahol rendőrök által elkövetett katonai és köztörvényes bűncselekményeket vizsgált nyomozóhatósági jogkörben eljárva.

1986-ban kezdte el tanulmányaimat az ELTÉ-n és 1991-ben jogi doktorátust szerzett.

A rendszerváltáskor felkérést kapott, hogy az újjá alakuló Nemzetbiztonsági Hivatal tisztjeként a különösen fontos és bizalmas munkakörbe kerülők nemzetbiztonsági ellenőrzésének jogi és szakmai hátterét teremtse meg az ellenőrzésre hivatott szakmai egység helyettes vezetőjeként.

1993-ban érdeklődése a civil biztonsági terület irányába fordult. Kezdetben a Group4S operatív igazgatója volt, majd 1996-ban a Zwack Unicum biztonsági vezetője lett.

1999-ben hívták meg a MOL Nyrt. biztonsági igazgatójának pozíciójára. Ezt a munkakört 2006-ig töltötte be, majd utána egy évig a MOL elnökének biztonsági főtanácsadójaként dolgozott.

2008-2009 közötti időben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kormányfőtanácsosa volt. Ebben a feladatkörben az uniós fejlesztési pénzek felhasználásának szabályszerűségét vizsgálta. Munkáját egy súlyos síbaleset miatt kénytelen volt befejezni, nyugdíjba vonult.

Nyugdíjas éveit is aktívan tölti, iparvállalatoknak ad szakmai, biztonsági tanácsokat. Jelenleg egy szakmai egységet irányít biztonsági területen.

Megalakulása óta tagja és első elnöke a Magyarországi Biztonsági Vezetők Egyesületének, jelenleg tiszteletbeli elnöki pozíciót tölt be az egyesületben.

Farkas Bernát

Solymáron született 1951-ben.

Székesfehérváron és a Landler Jenő Híradásipari Technikumban végezte középiskolai tanulmányait. A Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett gépészmérnöki oklevelet 1975-ben.

A Videotonban, az Orionban, az EMG-ben és a TÁKI-ban szerzett szakmai gyakorlatot.

A SZOT Munkavédelmi Kutatóintézetben nagy érzékenységű áramlás, - légnyomás- és sugárzásmérő műszereket készített a terepi munkákhoz.

A Sárisápi Új Élet Mgtsz nyomtatott áramköri gyárában előbb műszakvezetőként irányította mintegy 400 fő munkáját, majd 10 éven át a gyár főmérnöke volt. Automatizálta a meglévő gyártósorokat, bevezette a számítógépes gyártásirányítást és intézte a vállalat gyártási alapanyag, - szerszám, - és gép beszerzéseit.

1989-ben megalapította családi vállalkozásukat. Szellőzésvezérlőket készített osztrák vasúti kocsikba, az Infoware Kft. (ma Zrt,) által fejlesztett mikroszámítógépeket és perifériákat gyártott a budapesti elektromos teherelosztó hálózathoz. Saját fejlesztésű passzív infra érzékelőkkel látta el az induló hazai biztonságtechnikai piacot.

1996-ban az importliberalizációt követően megszűntette gyártó manufaktúráját, és elindította a RIEL Elektronikai Kft.-t, amit 2017-ig vezetett. Ez idő alatt több neves biztonságtechnikai terméket gyártó cég kereskedelmi képviseletét látta el. (DSC, Pelco, Mitsubishi, Dedicated Micros, Ikegami, Siemens, Dallmeier, Siemens, Hikvision).

Cége a mai napig kiemelt feladatként kezeli a szakmabeli diákok képzését, a partnerek technikai támogatását, de legelsősorban a munkahelyi kollektíva emberi és szakmai értékeinek megőrzését.

Nyugdíjba vonult és két fia irányítja az 50 főt foglalkoztató vállalkozás működését.

Dr. Fialka György

1951-ben született Budapesten. 1969-ben érettségizett az Egressy Gábor Gimnáziumban.1973-ban került a Belügyminisztérium állományába, 1976-tól hivatásos tiszt. 1980-ban a Budapesti Műszaki Egyetemen villamosmérnöki diplomát szerez. Az állambiztonság szakterületén tölt be szakmai vezetői beosztásokat. 1987-től a Rendőrtiszti Főiskola AB tanszékén kabinetvezető tanár, adjunktus. 1989-ben elvégzi a Rendőrtiszti Főiskola kiegészítő szakát.

1990-től a Nemzetbiztonsági Hivatal Tanintézetének Szaktudományi Tanszékvezetője. 1993-tól az ORFK vezetője biztonsági főtanácsadója.

1995-ben a vált a belügyminisztériumi munkakörből a magánbiztonság területére a GE Budapest Bank biztonsági igazgatói posztját tölti be 2014 végéig.

2003-2014 között a Magyar Bankszövetség bankbiztonsági munkacsoport vezetője.

2005-2017 a Magyar Biztonsági Vezetők Egyesületének elnöke.

2017-től a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara országos elnöke.

2007-től aktív szerepet vállal a magánbiztonsági felsőfokú képzés kialakításában. 2015-ben a Biztonságtudományok Doktora PhD fokozatot szerez, 2018-ban címzetes egyetemi docens kinevezést kap.

Szakmája és hobbija a biztonság.

Filkorn József

Filkorn József 1952-ben született Lovasberényben. A Székesfehérvári Híradás- és Gépipari Technikumban végezte el a középiskolát, majd a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán fejezte be tanulmányait.

Az egyetem villamos karán számítástechnikát, hardver ismereteket és programozási nyelveket tanult, megismerte a elektronikus eszközök működését, ill. a berendezések lelkét, a programokat is.

Első munkahelye a VIDEOTON Számítástechnikai Gyára, ahol videoterminálok, perifériák fejlesztésével foglalkozott. Mintegy 5 éves fejlesztői munka után, 7 évet külföldön élt és dolgozott, mint számítástechnikai szervízmérnök.

1990-ben néhány kollégájával megalapították a SEAWING Kft-t, vállalva egy kezdő vállalkozás kihívásait. A vállalkozás amerikai bérmunkával indult, majd a kártyás technológiákra építve a beléptető rendszerek fejlesztése lett a cég elsődleges üzletága.

József kreativitása, hozzáértése és kitartása is kellett a cég sikereihez. Széles érdeklődésű mérnök volt, aki szinte mindenhez értett, ami „műszakinak” számított. Az örök „szaki” volt ő, aki a SEAWING Kft műszaki és biztonsági igazgatójaként filozófiát vitt egy-egy rendszer megtervezésébe, kiépítésébe, de a precizitása is legendás volt. A tudását szívesen megosztotta másokkal, oktatott a cég partnereinek, oktatott az egyetemen, előadásokat tartott konferenciákon, szakértett, a szakma ismerte és elismerte. Azok közé tartozott, akiknél az elméleti tudás nagy gyakorlattal és szakmaszeretettel párosult.

Sokszínű volt magánéletében is. Lelkesedett a repülésért, élvezte, hogy a föld felett repülve megismeri az országot, imádta, hogy máshogy láthatta fentről a napsugarak csillogását.

Tragikus repülőbalesetben hunyt el, 65 évet élt.

Herwerth Miklós

Budapesten született 1942-ben. A Kandó Híradásipari Technikumban 1967-ben technikusi oklevelet szerzett. 1974-ben a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán, Híradásipari szakon diplomázott. 1996-ban a Közgazdasági Egyetem Továbbképző Intézeténél a Biztonságszervező felsőfokú szakképesítést, majd 2000-ben a Bánki Donát Műszaki Főiskolán biztonságszervező szakmérnöki oklevelet szerez.

1958 óta az elektronika területén tevékenykedik.

1973-76 az MN Fegyverzeti Főnökségén a hazai lokátorok üzemeltetési felügyeletét látta el.

1976-ban a Villamosipari Kutató Intézetnél áramkör fejlesztéseken dolgozott. 1978-ban a GELKA Vagyonvédelmi Üzeméhez kerül rendszertervezőnek, ahol a tervezői csoportot vezette. Munkája elismeréseként a BM 1986-ban a Közbiztonsági Érdemérem Arany fokozatával tüntette ki.

1989-től a vállalkozói szférában tevékenykedik, jelenleg a SECUTEX Kft-ben ügyvezető.

A 90-es évek elején részt vett az elektronikus és mechanikus rendszerszerelő oktatási tematikájának és az OKJ-s szakmák közé besorolásának kidolgozásában. OKJ-s vagyonvédelmi szakmunkás képző tanfolyamokat vezetett 900 hallgatónak. Munkája elismeréséül az „Év biztonságtechnikai oktatója” címet nyerte el.

A Kandó Műszaki Főiskolán vagyonvédelmi tervezési ismereteket oktatott és a biztonságtechnikai mérnökhallgatók államvizsga bizottság elnöke volt.

Számos vagyonvédelmi műszaki szakcikk, publikáció, könyv szerzője.

Társadalmi munkában 1991-99 között a SZEM Vagyonvédelmi vállalkozók Országos Szövetségének alelnöke. Közreműködött a 87/95-ös Korm.rendelet, majd a 98 évi IV. törvény megalkotásában. Az SZVMSZK tudományos és szakértői bizottságának elnöke és a bp-i szervezet technikai alelnöke volt 2009-ig, amikor a munkásságát Életmű Díjjal ismerték el. Az SZVMSZK megalapításában végzett tevékenységéért Belügyminiszteri elismerő oklevelet kapott 2019-ben.

Hurtik Imre (1954-2019)

1954-ben Rajkán született. Már az általános iskolában is tartott kísérleti bemutatókat. Az esztergomi középiskolai évek alatt az akkori Elektronikus Mérőberendezések Gyárában végezte szakmai gyakorlatát s negyedévesként már mérő csoportvezetői állást kapott. Tanulmányait az akkor még Budapesten működő Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolán, a vezetékes távközlés-technikai szakon folytatta. Végzős hallgatóként tanárai Győrbe, az akkor frissen épített és szerveződő KTMF laboratóriumaiba hívták. 1976-ban frissdiplomásként a labor megszervezése lett feladata. Közben tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán folytatta. majd az egyetemi diploma birtokában vehette át tanársegédi kinevezését is a Vezetékes Távközlési Tanszéken.

1987-ig volt győri laborvezető, főiskolai oktató, majd 20 évig a győri Microraab Zrt. műszaki igazgatója, ahol számos eszköz kifejlesztésében vett részt, irányítóként illetve a kártyaolvasó technológiák terén saját fejlesztéseit még ma is gyártják és felhasználják, a Paksi Atomerőműtől a TVK, TEVA, ALCOA cégek biztonságtechnikai rendszereiben.

6 évig a G4S Biztonságtechnikai Zrt. Microraab divízió vezetőjeként tevékenykedett. Egyik fontos lépésként sikerült bevezetni Magyarországon a LEGIC Master Token alapú biztonságos kártya technológia alkalmazását, amely technológiát az MVM csoport és az EON is alkalmazza.

2012-ben megalapította az ApplON Kft-t, ahol főként egyedi fejlesztésű igények kivitelezésén dolgozott. Új területként Bluetooth kis teljesítményű (BLE) alapú eszközök és a LORAWAN eszközök fejlesztése és gyártása is folyt.

A szakmai tárgyak keretében az elmúlt évtizedekben folyamatosan előadásokat tartott, mérőműszereket vitt a villamosmérnök-jelöltek laboratóriumi, szakmai gyakorlataira, sikeres TDK és diploma munkák konzulense volt.

2019-ben, 65 évesen hunyt el.

Juhász Béla

Miskolcon született 1950-ben. Alapfokú műszaki ismereteit a székesfehérvári Ságvári Endre Híradásipari Technikumban szerezte, majd bölcsészdiplomával a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen végzett.

Újságírói pályáját 1975-ben a Fejér Megyei Hírlap gazdaságpolitikai rovatánál kezdte miután elvégezte az ehhez elvárt Bálint György újságíró akadémián a gazdaságpolitikai újságíró szakot. A biztonságvédelmi szakmával 1983-ban találkozott, amikor meghívást kapott a BM Tűzoltóság Országos Parancsnokságától a tűzoltóság Tűzvédelem című folyóiratához. Az elvárásnak megfelelően felsőfokú Tűzoltó tiszti tanfolyamot végzett a tűzoltóság kiképző központjában (ma KOK Katasztrófavédelm Oktatási Központ). A tűzoltóság hivatásos állományából 1991-ben szerelt le főhadnagyként, főszerkesztő-helyettesként.

Ugyanebben az évben alapította meg kiadói vállalkozását, a Fire Press Kiadó Kft. jogelődjét, a Florian Press Bt-t. Az általa vezetett kiadó szolgált a következő években több általa alapított folyóirat, így a Florian exPress Magyar Tűzbiztonsági folyóirat (1992), a Detektor Plusz Vagyonvédelmi folyóirat (1994), a Tűzvonalban 105 c. tűzoltó magazin (2003) és a rövid életű Életmentők 104 c. mentős magazin (2006) periodikák megalapításának, felépítésének és megjelentetésének keretéül. A folyóiratok működtetése mellett számos, kispéldányszámú szakmai kiadvány gondozását is a kiadói munka részének tekintette.

A kiadói tevékenység mellett a kiadó színeiben megszervezte a Karitatív Szervezetek Első Országos Találkozóját, Florian Press Kupa címen megszervezte (és évtizeden át évről évre megrendezte) a létesítményi tűzoltóságok országos versenyét (1996). Tagja a Magyar Újságírók Országos Szövetségének, a Tűzvédelmi Szakújságírók Európai Munkaközösségének (a szervezet megszűnéséig), tiszteletbeli Tagja a Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetségének. Alapító tagja volt a TSZVSZ (ma Magyar Tűzvédelmi Szövetség) Tűzvédelmi Szolgáltatók és Vállalkozók Szövetségének (1995).

2020-ban, 70 évesen visszavonult.

Kincs István

1955-ben született Szamosújlakon.
A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán szerzett diplomát. Első munkahelyén a Belkereskedelmi Továbbképző Intézetben magyarra fordította és kiadta Rainer Wirsching "Vigyázat a pénztárnál" c. könyvét. Áruházi lopások megelőzése érdekében tesztlopásokat és továbbképzéseket szervezett és megírta az "Áruházi vagyonvédelem " c. könyvét. A Centrum és Skála áruházak számára végzett szakértői tevékenységet, a vásárlói lopások visszaszorítása és megelőzése érdekében.

Szakmai pályafutását a B Consultingban folytatta, ahol  nyomda alá rendezte és kiadta  Kármán Józsefnek a  "Bevezetés a vagyonvédelembe" c. könyvét. Később a Tüvati Kft-ben megalapította és szerkesztette, a mai napig működő Biztonság c. szakfolyóiratot. Ebben az időszakban szakmai utazásokat is szervezett külföldi neves vagyonvédelmi szakkiállítások megtekintése céljából.

1990-ben több vállalkozás és az ORFK valamint BRFK közreműködésével megalapította az Őrmester Kft-t. A vállalat komoly rangot vívott ki magának a piacon, - ezt jelzi a három  alkalommal is elnyert Superbrands díj, továbbá számtalan más elismerés.  Az immáron 27 éve működő társaság időközben Nyrt-vé  vált és az operativ vezetést fia vette át tőle. Egyre inkább stratégiai kérdésekre, innovatív biztonságtechnikai megoldások felkutatására  és fiatal menedzser társai képzésére fókuszál.

Szakterülete a kereskedelmi vagyonvédelem, továbbá a risk management, – de az utóbbi években az intelligens kamerarendszerek fejlődését is figyelemmel követi. Több szakkönyv és publikált mű szerzője. Jelenleg saját blog rovatában publikál rendszeresen. Társalgási szinten beszél németül és angolul. Több mint 30 éve dolgozik a vagyonvédelemben.

Dr. Lasz György

Veszprémben született 1947-ben.
18 éves korában induló, 25 éves rendőri szolgálata alatt szinte minden rendfokozatot végigjárt, a BRFK-n közbiztonsági járőr, bűnügyi nyomozó és osztályvezető. 1988-tól Belügyminisztérium médiaszakértője.

Az 1989-es években közvetlen helyszíni irányítója a hazai és nemzetközi sajtó hiteles tájékoztatásának a vasfüggöny lebontásakor.

A rendszerváltás után a Belügyminisztérium sajtóosztályának vezetője és szóvivője. Egészségügyi problémák miatt 1992-ben egészségügyi nyugállományba helyezését kérte.

Leszerelését követően közösen irányították a fia által alapított az In-Kal Security Kft.-t, mely a több évtizedes szakmai tapasztalatának köszönhetően még életében a hazai biztonsági piac meghatározó cégcsoportjává vált.

1992-től az In-Kal cégcsoport alapító tagja és elnöke volt.

Számos állami kitüntetés és kiváló rendőr cím tulajdonosa. Munka mellett végezte el a rendőri szakiskolát, a Rendőrtiszti Főiskola bűnügyi szakát, az Újságíró iskola szóvivői szakát és a Szegedi Jogtudományi Egyetem 5 évét. Számos rendőri, vagyonvédelmi, magánnyomozói könyv, szakjegyzet szerzője.

Társadalmi funkciói:

 • Rendőrségi és nemzetközi biztonságpolitikai szakértő, a védelmi tudományok doktora.
 • Nyugállományú Belügyminiszteri főtanácsos
 • Parlament elnökének főtanácsadója
 • Rendészeti-, Ifjúsági és Sportbizottság állandó szakértője
 • Budapesti Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnökségi tagja és szóvivője
 • IBSSA Nemzetközi Testőr és Biztonsági Szolgálatok Szövetsége Igazgatótanácsának tagja,
 • a szövetség nemzetközi igazgatója
 • Magyar Sportszövetség biztonsági főtanácsadója
 • Magyar Ökölvívó Szövetség elnökhelyettese
 • Magyar Labdarúgó Szövetség biztonsági igazgatója

Peterdiné Árva Ilona

1954-ben született a Somogy megyei Kéthelyen.

1992-ben, a Pro-Sec Kft. megalapításával kerül kapcsolatba a vagyonvédelemmel, ahol azóta is tulajdonos-ügyvezető. A cég tevékenysége oktatás, rendezvényszervezés és utazásszervezés.

2000-ben a BMF-en biztonságszervező szakmérnök diplomát szerez.

1993-2013 között biztonság- és tűzvédelmi szak-és tankönyvek szerkesztése és kiadása, elősegítve a tűz-és biztonságvédelmi tanfolyami szakoktatás tananyagi hátterét.

2010-ig kiadója a Biztonság Tűz és Vagyonvédelmi Szakfolyóiratnak.

Tanulmányok készítése vagyon- és tűzvédelem területén a BM Kórház, a Magyar Posta, az OTP és a Pólus Center számára.

Szakmai rendezvények szervezése: Országos Tulajdonvédelmi Konferencia, Bűnmegelőzési Napok, Banki rendszerek védelme 1997, Bevásárlóközpontok biztonságos parkolóhelyei Szimpózium 2005, Fegyveres Biztonsági Őrségek Konferenciája 2008-tól. Vagyonvédelmi Bál 1993-2007.

Az oktatás területén: személy- és vagyonőrök, tűzvédelmi, munkavédelmi, biztonságszervező, elektronikus vagyonvédelmi rendszerszerszerelő képzések szervezése, bonyolítása.

Az SZVMSZK-ban részt vesz a vagyonvédelmet érintő jogszabályok módosításának kezdeményezésében, nyomon követesében, szakmai és vizsgakövetelmények aktualizálásában.

Tagja a VOSZ Vagyonvédelmi Tagozatának, MBVMSZ-nek, Magyar Biztonságvédelmi Egyesületnek és a Felnőttképzők Országos Szövetségének.

Elismerések:

 • Belügyminiszteri díszoklevél és emlékplakett az oktató-kiképző munka terén végzett eredményes munkája elismeréséül.
 • Emlékplakett az ORFK Bűnmegelőzési Napok szervezéséért, emlékgyűrű az SZVMSZK-tól.
 • Regionális Év Vállalkozója oktatás területén: 2008, 2016

Dr. Szűcs Endre

Egerben született 1963-ban. 1982-ben érettségizett az egri Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban, majd a szentendrei Kossuth Lajos Katonai Főiskolán diplomázott. Egyetemi oklevelet 1998-ban, 2006-ban doktori PhD fokozatot, 2008-ban okleveles biztonságtechnikai mérnöki végzettséget szerzett a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen és mérnöktanári végzettséget a Budapesti Műszaki Egyetemen.

1986-2006 a Magyar Néphadsereg és Magyar Honvédség állományában teljesített hivatásos tiszti szolgálatot. 2006-tól a Budapesti Műszaki Főiskolán, majd 2010-től az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnika Mérnöki Karán főállású oktatóként (intézeti mérnök, adjunktus) tanított 2020-ig. 2018-19-ben a kar Gépészeti és Biztonságtudományi Intézet megbízott igazgatója volt. 2020-tól az intézet óraadó oktatója.

Az oktatási tevékenysége során a biztonságtechnikai mérnöki alap- és mesterképzés nappali és levelező tagozaton tanuló hallgatóit tanította, tanítja. Tudományos Diákköri Dolgozatok témavezetője volt, szakdolgozatok és diplomamunkák konzulensi feladatait végezte, doktorandusz hallgatók a témavezetője, akinek témavezetésével PhD doktori fokozatot értek el. Számos nyilvános PhD védés bíráló bizottság, illetve záróvizsga bizottság tagja.

Szakmai konferenciákon képviselte az egyetemet és vitte hallgatóit a rendezvényekre. A hallgatók szakmai gyakorlatának sikeres teljesítését segítette, valamint biztonságtechnikai cégekkel épített ki együttműködést a hallgatók szakmai fejlődése érdekében.

A Magyar Biztonsági Fórum kimagasló teljesítményéért Ungi Ferenc díjat adományozott részére 2018-ban.

Tóth Levente

1967-ben született Gödöllőn. A híradásipari szakközépiskola után tanulmányait a Kandó Kálmán Villamos Főiskola Híradásipari szakán folytatta, majd 1992-ben az Oxford Brookes University ’BA in Business Studies’ szakát végezte el. 1998-ban a ZMNE biztonságtechnikai mérnök BSc, majd 2006-ban az MSc szakán kiváló minősítésű okleveles biztonságtechnikai mérnök diplomát szerez. Jelenleg az Óbudai Egyetem Biztonságtudományi Doktori Iskolájának PhD aspiránsa. Kutatási területe a videó megfigyelő rendszerek, ezen belül is a képelemzés és a pszichológia összefonódása, illetve együttes alkalmazása a nem kívánt cselekmények korai felismerésének vonatkozásában.

Szakmai pályafutása 1989-ben az ALARM Bt. megalapításával indult. 1991-től a TÜVATI Kft-nél folytatta a vagyonvédelmi rendszerek telepítését, mint csoportvezető ill. részlegvezető. 1996-tól a TVT Zrt szakmai igazgatója, ahol irányításával az elmúlt évtizedek alatt több ezer biztonságtechnikai rendszer tervezése, telepítése és karbantartása történt.

Az Óbudai Egyetem Műszertechnikai és Automatizálási Intézetben 1998 óta oktatja a videó megfigyelő rendszereket a hallgatóknak, ill. 2010-óta a mesterszakos biztonságtechnikai mérnököknek. 2008-tól a volt Rendőrtiszti Főiskolán, majd 2012-től a NKE Rendészettudományi Karán a biztonságtechnika tantárgyat oktatja. 2015-től részmunkaidőben a kar Magánbiztonsági és Önkormányzati rendészet tanszékén tanári munkakörben dolgozik.

A mérnök kamarának és az SZVMSZK-nak tagja, ill. vagyonvédelmi szakértője. Részt vesz a „Tűzjelzők” és a „Riasztórendszerek” nemzeti szabványosító́ műszaki bizottság munkájában. Biztonságtechnika témakörben több publikációja jelent meg magyar és angol nyelven. A ’CCTV magyarul’ könyv szerzője és a Biztonságtechnika egyetemi jegyzet társszerzője.

Dr. Utassy Sándor

1946-ban született a Heves megyei Bekölcén. 1964-ben érettségizett az újpesti a Landler Jenő Híradásipari Technikumban, majd a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki karán diplomázott 1969-ben. 1972-ben lépett be a mai Óbudai Egyetem karának elődjéhez, a Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskolára. Áldozatos szakmai munkával alapozta meg a mérnöki szintű biztonságtecnikai oktatást, továbbá annak folyamatos fejlesztését és életbentartását. Az elmúlt negyedszázad eredményei igazolják Dr Utassy Sándor munkáját, akinek országosan, ill. nemzetközileg elismert szakemberek kerültek ki a szárnyai alól.

Diákjai tisztelték széleskörű, napra kész szakmai tudását és kedvelték előadásait. A kezdetektől szoros kapcsolatot épített ki a főiskola, a diákok és oktatók, valamint a szakma hazai és külföldi cégei és személyei között, bevonva őket a tantervek fejlesztésébe és az oktatásba is. Oktatott a BMF (ma Óbudai Egyetem) és a ZMNE Biztonságtechnikai mérnök Msc képzésein. Tagja volt a Magyar Mérnöki Kamarának és az SZVMSZK-nak.

Az integrált felügyeleti rendszerek témakörben jelentős kutatói/fejlesztői tevékenységet végzett. 2009-ben három fejlesztőtársával együtt elnyerte a IFIA „Legjobb Tudományos Fejlesztés” nemzetközi díját, az „élelmiszerárusító intelligens automata” projektjével.

Az elektronikus biztonságtechnika témakörében a mai rendszerű, komplexitású hazai felsőoktatási képzés létezése, jelentős részben Dr. Utassy Sándornak köszönhető. Az ő kitartása, tervezési és szervezési képességei, kimagasló szakmai munkája tette lehetővé, hogy 1992-ben a képzés – Felügyeleti informatika és elektronikus vagyonvédelem néven - létrejöjjön és gyökeret verjen.

Szakmai tevékenysége mellett kalandvágyó ember volt. Az „extrém” sportok kedvelője és aktív űzője, amely szenvedély tragikus halálát okozta.

Vass József

Tiszagyulaházán született 1953-ban. Az újpesti a Landler Jenő Híradásipari Szakközépiskola híradásipari szakán szerzett érettségit követően 1981-1992 között a Ferihegyi Repülőtéren, a Repülésbiztonsági Osztályon dolgozott.

1986-ban megalapította a Villbau Kft. elődjét, a Villbau KKT-t. 1990-től a nyitottá vált biztonságtechnikai területen kezdett el dolgozni, riasztó rendszerek telepítésével foglalkozott.

1993-tól a telepítések mellett megnyitotta a vagyonvédelmi eszközök kereskedelmével foglalkozó üzletét. A cég saját fejlesztési és gyártási tevékenységének eredményeképpen a SOLO szirénával lépett a hazai piacra. Ezzel párhuzamosan került sor a nagy sikert aratott Enigma digitális távfelügyeleti állomás fejlesztésére is. A SOLO sziréna és az Enigma vevő az 1996-os budapesti vagyonvédelmi kiállításon került bemutatásra. A sziréna tovább fejlesztett változata a mai napig gyártásban van és népszerű termék a hazai és a nemzetközi piacon.

Az integrált felügyeleti rendszer meghonosítása dr. Utassy Sándor nevéhez fűződik. A Kandó Kálmán Főiskola biztonságtechnikai szakoktatását a Villbau Kft jelentős anyagi és szakmai segítségnyújtással támogatta és a diákok szakképzését segítette.

2004-ben a cég saját smt gyártósort helyezett üzembe a saját termékek gyártása céljából.

2008-tól korszerű fejlesztések indultak el, amelynek gyártmányai a Villbau Kft későbbi kereskedelmi tevékenységének jelentős részét képezik napjainkig.

Zsolt László

1955-ben, a Baranya megyei Szentlőrincen született és már gyermekkorában is villamos dolgokat barkácsolt. 1972-ben érettségizett a miskolci Bláthy Ottó villamosipari szakközépiskolában, majd 1976-ban villamos automatizálási diplomát szerzett a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem főiskolai karán, ahol az évfolyamból egyedüliként Pro Collegio elismerésben részesült a kollégiumi stúdió kiépítésért.

1976 és 1989 között a Mechanika Labor pécsi gyáregységénél helyezkedett el, ahol két év után már laborvezetőként elektronikus műszerek és egyéb berendezések javítása és fejlesztése volt a feladata. Újításaiért több alaklommal Kiváló Újító címet kapott.

1991-ben alapította a Multi Alarm Kft-t, amely elektronikus vagyonvédelmi rendszerek fejlesztésével, gyártásával és telepítésével foglalkozik mind a mai napig. Az időközben Zrt-vé alakult cég ma már közel 500 főt foglalkoztatva, bruttó 10 milliárd Ft feletti forgalmat realizál és a hazai távfelügyeleti szegmens domináns piacvezetője.

Az elért üzleti sikerek után továbbra is inkább probléma megoldó mérnöknek tartja magát, akit a jobbítás vezérel, mint üzletembernek.