SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Külföld

2018. november 20. 7:18

40x-es dróntechnológia, gekkó és darázs „alapokon”

A Lausannei Egyetem (EPFL, Svájc) és a Stanford (USA) közös projektjének keretében olyan drónt fejlesztettek ki a kutatók, mely saját súlyának negyvenszeresét (40x) képes megmozgatni (vontatni).
Kétségtelenül figyelemfelkeltő az a tény, hogy a svájci kutatók két ilyen drónnal képesek voltak ajtókat is kinyitni. A FlyCroTug (Repülő, Kisméretű, Vontató) fantázianévvel felruházott eszköz képességeinek hátterében a gekkó lába – a drón fogó / kapaszkodóképességét a gyík talpfelületét utánzó fizikai kialakításnak köszönheti –, valamint a darázs tehermozgató képessége áll. A gekkó „ősnek” köszönhetően, szinte bármilyen felülethez képes hozzátapadni és azt megmozgatni. Bár a kilincs használata csak egy teszt volt, de a fejlesztők szerint, vészhelyzetekben akár vizespalackokat is szállíthat, adott méretű törmeléket mozdíthat arrébb, (még működő) CCTV kamerákat pozícionálhat át a megváltozott (vészhelyzeti) körülményeknek megfelelően. Kis méretének köszönhetően ideális eszközök kutatási, felderítési és mentési feladatokhoz.

Forrás: actu.epfl.ch

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Hozzászólások

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a SecuriFocus Kft. nem vállal felelősséget, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőségünkhöz.
Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászóláshoz jelentkezzen be vagy regisztráljon!

Cikkek hasonló témában